ЕБРД ће највише уложити у БиХ

Европска банка за обнову и развој у овој годину у БиХ ће инвестирати 400 милиона евра - 200 милиона биће уложено у наставак изградње Коридора „5 Ц“, односно добојске петље, док је остатак намијењен за развој локалних заједница и мала и средња предузећа.

Босна и Херцеговина 10.05.2019 | 19:57
ЕБРД ће највише уложити у БиХ
Босна и Херцеговина имаће највеће улагање ЕБРД-а на простору Западног Балкана, поручио је данас у Сарајеву предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Обраћајући се медијима поводом завршетка Годишњег састанка гувернера ЕБРД-а, који је у протекла три дана одржан у Сарајеву, Звиздић је поручио да је са тог скупа послата једна нова слика из наше земље.

- То, уствари и јесте она слика која треба да иде с ових простора - да је, послије сегмента стабилности и безбједности, најважнији сегмент економија и стављање наших људских и природних потенцијала у функцију економског развоја БиХ, и коначно кроз привлачење директних страних инвестиција отварање нових радних мјеста, посебно за младе људе - казао је Звиздић.

Наш циљ је, додаје, да привучемо нове инвестиције, прихватимо нова знања, вјештине и технологије и креирамо амбијент и нова радна мјеста која ће бити најбоља позивница младим људима да остану на овим просторима и да на такав начин наставимо изграђивати и БиХ и комплетан регион.

Једнако добра идеја, оцјењује Звиздић, је да се на простору Западног Балкана направи слободно тржиште радне снаге, посебно за младе људе, што значи међусобно признавање диплома и пратећих сертификата и могућност младим људима да без икаквих проблема унутар једног безвизног режима раде на простору, не само Западног Балкана, него и шире - у Хрватској и Словенији, како би престале постојати квоте које у овом тренутку важе за рад у току љетних мјесеци у Хрватској и Црној Гори.

- За нас је најважнија нова инфраструктурна мрежа која би нас требала повезати на простору Западног Балкана гдје бисмо омогућили потпуно слободан и неометан проток роба, људи и капитала, а ту говоримо о три врсте инфраструктуре, о којима смо и раније разговарали - цестовној, енергетској и дигиталној - навео је Звиздић.

Посебно га радује, наставља, да је јуче потписан споразум о новој инвестицији од 210 милиона евра за изградњу добојске заобилазнице на Коридору 5Ц, али и једнако важна најава предсједника ЕБРД-а Суме Цхакрабартија да ће се средства за БиХ удвостручити у односу на 2018. годину и да ће она досећи ниво од 400 милиона евра.

Од тог износа, појашњава, 100 милиона биће усмјерено ка приватном сеткору, јачању малих и средњих предузећа и развоју комуналне инфраструктуре и зелене економије.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић прије свега захвалио је медијским кућама на квалитном праћењу овог великог економског догађаја.

- Жељели смо да стварно пошаљемо једну другачију слику из БиХ, да са овим догађајем помогнемо једној другачијој перцепцији БиХ у очима оних људи који можда данас, сутра или некад у будућности овдје поново дођу или можда да неко од њих улаже. Мислим да смо начинили тај први добар корак и ово је слика региона – истакао је Шаровић.

Додао је да политички јаз унутар региона снажно спутава економско повезивање и раст земаља, па је врло важно што је из Сарајева потекло више иницијатива које су заједнички назвали "балкански шенген".

- И то су рекли они, не ми или неко са стране, него премијери и предсједници, рекли су да нам треба тај балкански шенген и када је ријеч о миграцији радне снаге, односно слободном тржишту радне снаге, као и балканске мреже аутопутева. Увјерен сам да ће ова идеја да живи и да у можда не тако далеко вријеме дођемо до тог једног простора који је много већи од оног који сада зовемо ЦЕФТА. То је та надоградња. Ја то снажно подржавам, мислим да би то у будућности било врло важно - казао је Шаровић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ајде Бакире

10.05.2019 18:14

Па сад нек Бакир казе да Денис не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2019 19:25

Звиздиц и Шаровић су најзаслузни за привреду БиХ

Name

Др11

10.05.2019 18:23

Још нисам примјетио да је неко објаснио како доћи до тих кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2019 19:16

То они ушеме док јавност не сазна детаље, договоре изводјаче и коме колико % иде.

Name

Тигар

10.05.2019 18:47

Али прије него сто узмете новац морат це те потписати колективне уговоре са мигрантима јел не знам ко це вам радити ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

10.05.2019 18:55

Човјек дјелује веома паметно, па још са све ночалама, ајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ