О имовини након усвајања закона

Прича о објављивању имовинских картона судија и тужилаца у Босни и Херцеговини траје већ годинама, међутим до данас ти картони нису доступни јавности. Високи судски и тужилачки савјет је покушао да ријеши то питање доносећи Правилник, али је случај доспио на суд и за сад је стопиран, изјавила је данас у Бијељини потпредсједник ВСТС Ружица Јукић.

Република Српска 10.05.2019 | 15:45
О имовини након усвајања закона
Високи судски и тужилачки савјет је донио Правилник о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, али су се судије преко својих удружења жалиле Агенцији за заштиту личних података БиХ, која је на одређени начин забранила примјену тог правилника, тражећи да се он стави ван снаге. Случај је завршио на суду.

“Мислим да у сваком случају ћу дати одређену поруку носиоцима правосуђа да сами иако немамо законске могућности прикажу своју имовину, дакле новинарима и онима који то траже, јер јавност то тражи”, каже Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС БиХ.

Јукићева се осврнула и на наводе појединих медија о висини примања судија и тужилаца:

“Не обухватају се рецимо сви чланови вијећа него само поједини. Чак ево ја која имам најмање приходе и као судија и као члан вијећа, а не обухватају се неки други који имају кумулиране износе које су добили од разних учешћа у комисијама итд. Тако да видјећемо како ће се то завршити након што суд да своју одлуку поводом тога”.

Колеге немају отпор према томе да прикажу имовину, али су исказали отпор због незаконитости, каже Јукићева.

“Ако немамо закон о поријеклу имовине, шта значи тај финансијски извјештај када ми у ВСТС видимо да се неки судија или тужилац енормно обогатио, а немамо могућност да то санкционишемо нити има држава јер не постоји закон о поријеклу имовине. Због тога су неке колеге рекле да не можемо ићи до те мјере да доносимо незаконите акте”, истакла је Јукићева.

Док се случај не ријеши на суду, имовински картони судија и тужилаца у Босни и Херцеговини неће бити доступни очима јавности.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Несхваћен

10.05.2019 14:39

Баш си паметна. Како има смисла да други попуњавају имовински картон,а нема закона о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјештак

10.05.2019 14:55

Подријетло имовине се може утврдити само вјештачењем историјата стицања имовине, као у грунтовницама историја уписа.

Name

Кикс

10.05.2019 15:15

Тацно тако истог сам мисљења само си ме предухитрио са изјавом. Гдје лије ова купила диплому кад благе везе нема. Мисле да су богом дати и да све сто казу да је то такоКолико ударају на интелигенцију једног цовјека је за не повјеровати. А ДЕ ЗЕОВКА.

Name

Драган Мектиц

10.05.2019 16:11

Залосно је ко је потпр.ВСТВ-а, фризерка из Зивиница, благо овој земљи и нама ко је све на позицијама.

Name

ветеран

10.05.2019 14:58

Па зар треба посебан закон доносити..пореска управа када упрати некога који се енормно обогатио, ако му се утврде приходи, порез дрзави, слободан је човјек у супротном ГОЛИ ОТОК и све заплијенити у корист дрзаве. Тако двојицу оплести и ето ти реда километарског да се сами пријаве за порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

10.05.2019 15:02

Власт је приватизовала Насе зивоте.Њима мозе само бог судити за сву насу пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

10.05.2019 16:29

Треба прво испитати имовину Дон Корлеона БиХ правосудја Милана Тегелтије. Од какве работе се он обогатио па у Бањалуци па гради вилу са базеном? Велике! Гради му је Леми заједно са Интегром за узврат што му чува леђа и намјешта послове Слободану Станковућу у грањи и реновирању судова.... А Јукиће ми прости жао, јадница са толиком малом платом. Није дорасла да буде курир у суду, а не да буде ту гдје је сада.

ОДГОВОРИТЕ