Политичаре у БиХ треба закључати

"Политичаре овдје треба закључати и оставити их док се не договоре и не пусте бијели дим. Ово у Тирани је било на нивоу дипломатског и политичког скандала, али је све заглађено позитивним порукама. Политичари из БиХ оду свађати се преносећи унутрашње сукобе на спољни план", поручио је Маврак у изјави Н1.

Босна и Херцеговина 10.05.2019 | 13:24
Политичаре у БиХ треба закључати
Ранко Маврак, новинар агенције Хина, за Н1 је казао да је могуће да Босна и Херцеговина обори сопствени рекорд из 2010. године - када је у питању одуговлачење са формирањем власти у питању. Констатовао је да се чују протурјечне информације, али је поента у томе да су странке саме себе довеле у пат позицију.

"Није ово још оборени рекорд из 2010. године, још није оборен - али треба видјети јесу ли у стању оборити сопствене рекорде по том питању. Није ово нимало смијешно. Криза за успоставом власти дешава се у комплексном тренутку за окружење, што утјече и на БиХ", казао је Маврак гостујући у емисији Неwсроом.

Казао је и то да је неизвјесно шта ће донијети и избори за Европски парламент, али је евидентно да ће успорити процесе који су у БиХ ишли својим темпом.

Такође, подсјетио је и на поруку Ларса-Гуннара Wигемарка, шефа делегације ЕУ у БиХ, који је поручио да без новог Савјета министара БиХ није могуће очекивати позитивно мишљење за кандидатски статус, и то не само од Европске комисије - него и од држава ЕУ.

Поруке из Тиране, са самита Брдо-Бриони - такође не охрабрују по његовом мишљењу.

"Политичаре овдје треба закључати и оставити дома док се не договоре и не пусте бијели дим. Ово у Тирани је било на разини дипломатског и политичког скандала, али је све заглађено позитивним порукама. Политичари из БиХ оду свађати се преносећи унутарње сукобе на вањски план", поручио је Маврак, додавши да ЕУ аспирације тако падају у води јер не постоје аругменти да се разговара с остатком свијета.

Седам мјесеци је прошло од Општих избора у БиХ - власт није формирана, стога је питање да ли се може десити да БиХ не формира власт и у наредном приоду.

"У овој земљи је све могуће, па и тај невјероватни сценарио из 2010. године. То је једна од опција. Чујете различите информације, али поанта је у сљедећем - странке које преговарају саме су себе довеле у пат позицију. Додик избјегава сваку могућност око НАТО-а, СДА на томе инсистира, а ХДЗ чека да се све догоди само по себи. Неће да се мијешају у тај обрачун, а морају јер су заједнички интереси у питању. Ко попусти, тај је поражен и то нико себи не смије допустити - то је одмах заостатак који се очекује у трци наредне три - три и по године. Ово је прерасло у инат политику, каква је честа. Не излазите са аргументима, него да ће неко некога надјачати и да ће неко изаћи поражен", казао је Маврак.

Према његовим ријечима, неизбјежно да се у садашњим односима НАТО интеграције представљају као императив, и да ту нема избора.

"То се не тиче директно ЕУ. То је питање колективне сигурности, НАТО пут је логичан пут", казао је Маврак.

"Милорад Додик се поставља као играч који игра за противничку момчад. Русија није нужно ни пријатељ ни непријатељ БиХ. Има интересе и покушава их пласирати преко подобних политичара. Није им у интересу дестабилизација БиХ, али може бити полигон за натезање са западом, а ту БиХ може бити колатерална жртва", рекао је Ранко Маврак за Н1.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Освит

10.05.2019 11:43

Па њима је добро засто би они било сто мјењали. Раде сто хоце ,никакве одговорности немају. Промјенама на боље они губе привилегије и садасњи статус.. У име Народа постали су краљеви а неки су умислили да су и висе и да имају право одлуцивати о зивоту и смрти. Поред оваквих народа немају се цега бојати ово је одувјек био простор раје и властеле зато и немају проблем да нас дрзе заробљене у средњем в.јеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

10.05.2019 11:56

Ову идеју треба подрзати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитно

10.05.2019 12:40

политичаре из бих под кључ ит то у леден простор ,без хране са једном чашим воде .. па да виде како је.

Name

Јаффа

10.05.2019 13:01

Нема ко да спроведе! У полицији, судству, инспекцијама све њихов кадар.

Name

Коментар

10.05.2019 15:25

Закљуцати опљацкане милијарде на ино рацунима...тад би се лако договорили. Багра сељацко-лоповска!

Name

истина

10.05.2019 11:59

Казе један професор прије 25 година народ је стадо оваца ако је цобан добар овце на броју а сада у босни постадосе говеда па одесе у иностранство не могу цобани да их цувају гдје је боља паса зато политицари остадосе без вуне и меса иПДВ а цобани нек се свадају говедима је доста камени пасњака на крају це и цобани у иностранство сто су покрали да спасавају своје акаунте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били...

10.05.2019 12:13

Треба њих у затвор све до једнога, довести младе сколоване људе а не лопове са купљеним дипломама прије рата ни бицикло ниусу имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

10.05.2019 12:17

АЛ ИМ ПУСТИТИ НЕКИ ДИМ УНУТРА..ПА ДА ДУСОМ ОДАХНЕМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радман

10.05.2019 14:43

Ала волим овај резим плата иде а ја лезим

Name

О

10.05.2019 15:46

Па и Вигемарк дебело и ињцко помазу политицарима да задрзе овако стање јер Европа њима не одговара морају пред суд и одузимање имовинеее е они само лазу да зеле у Европу !народ зели ки одлази сам у Европу !! Треба них на пријеми суд и у затворе али стити их неко велики и јаки !а народ од рата препустен сам себи ова власт не слузи народу то и бабе и ране знају а камоли ињцко и вигемарк поткупљени !!!!!ј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

10.05.2019 19:37

Пуно је ту прије свега лицних криминалних интереса на све стране, свакога на свим и са свих страна. Да би се икакав напредак догодио, потребне су радикалне промјене.

ОДГОВОРИТЕ