Америка неће дићи руке од БиХ

- Улога САД-а у овом региону је јака и наставит ће бити таква. Ми смо били и остајемо предани овом региону. То је један од приоритета наше политике. Ми смо уложили много енергије, новца и политичког капитала у овај регион. . .

Босна и Херцеговина 10.05.2019 | 07:34
Америка неће дићи руке од БиХ
Замјеник помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Маттхеw Палмер у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) оцјењује како је вријеме да на Западном Балкану лидери схвате своју улогу и земље поведу ка просперитету – Европској унији (ЕУ) и НАТО-у.

 “Циљ САД-а, ЕУ и земаља региона је исти – напредак, док с друге стране руском утицају више одговара да у овим земљама влада корупција и несређено стање. На примјеру Сјеверне Македоније најбоље је видљиво како се одупријети негативном утицају, преузети одговорност и окончати стагнацију, што је и рецепт који могу примијенити и Србија и Косово. Што се БиХ тиче, САД ће остати присутан и помоћи БиХ да проведе реформе, како на европском тако и НАТО путу, који је и званично опредјељење бх. власти", казао је Палмер.

Он каже да се састао са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине, са разним премијерима, с представницима институција са циљем да, прије свега, још једном подвучемо између Сједињених Држава и Босне и Херцеговине, нашу преданост да помогнемо БиХ на њеном путу ка европској будућности а све, наравно, у оквиру састанка ЕБРД-а (Европска банка за обнову и развој), који је организован првенствено са циљем подстицања инвестиција, што јесте један од интереса и циљева и САД-а.

"БиХ је много напредовала, али још посла треба урадити. Много тога је потребно урадити, прије свега у сфери доброг управљања и руковођења, у сфери борбе против корупције у јавном сектору, те на јачању транспарентности и, уопште, јачању климе за инвестирање у земљу. Зато су кључне реформе, уколико БиХ жели успјешно да настави пут ка европским интеграцијама. Ово је најважнији приоритет САД-а и нешто на чему желимо наставити радити са представницима свих народа у БиХ", казао је Палмерр.

Открио је да је прије посјете БиХ, боравио и у Бриселу, гдје се састаа са бројним представницима ЕУ.

"Као и претходних четврт вијека, наш циљ када је у питању Западни Балкан остаје непромијењен, а то је да помогнемо овом региону да се помјери даље ка западним интеграцијама и ЕУ, да заједнички помогнемо државама Западног Балкана да успјешно проведу кључни сет реформи и промјена које ће им помоћи на путу ка евроатлантским интеграцијама што, наравно, подразумијева учлањивање у неке од кључних институција, како ЕУ, тако и НАТО-а", рекао је Палмер..

Наглашава да ће ове реформе земљама Западног Балкана помоћи да постану, прије свега, богатије и стабилније, а самим тим и бољи партнер како за САД, тако и за остале земље.

"Наша (САД) али и визија ЕУ је иста и врло једноставна – просперитетан и миран регион који је у миру како са собом, тако и са својим сусједима, регион који чини добар саставни дио Европе. Оно што је најважније је да оно што САД и ЕУ желе је управо оно што желе и земље Западног Балкана желе саме за себе. Сви знамо гдје желимо стићи, трик је у томе како стићи до тог циља", нагласио је Палмер.

Што се тиче пута према НАТО савезу, он је рекао да је зо и званична политика БиХ, али то је нешто што нас чека у будућности, мало даље на овом путу.

"Питање које се тренутно налази на столу не тиче се чланства, тиче се подношења годишњег националног програма у НАТО, а ту се ради о продубљивању и јачању партнерства између БиХ и НАТО-а, а кроз то партнерство треба да се ојача и побољша сигурносни, односно одбрамбени сектор у БиХ.

Ако само погледамо питање јавних набавки и персонала, реформа тог процеса је нешто што управо треба да учини Босну и Херцеговину бољим партнером за НАТО, а отварањем нових могућности за заједнички рад на управо овим питањима – учинит ће и НАТО бољим партнером за БиХ. Ми сматрамо да је ово партнерство како у најбољем интересу НАТО-а, тако и у најбољем интересу Босне и Херцеговине и првенствено је у интересу мира и стабилности овог региона", казао је Палмер у интервјуу Радио Слободној Европи.

БН ТВ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Дудук

10.05.2019 05:46

Ово све ради стара и одлазећа администрација и нема везе са политиком Доналда Трумпа. Ахххахххааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МноГо Улозили,

10.05.2019 07:43

богами,још више зла нанели" и још вам није доста.

Name

075

10.05.2019 07:51

@Дудук Порука у рукавицама "бољем" ентитету је или ћете опстати или ћете нестати, све је до вас, ми смо спремни на било коју вашу, званичну, одлуку и на "зелено свјетло великог брата"!

Name

БЛ

10.05.2019 08:51

Дали неко зна набројати сва погрдна имена која је добио,зна се ко.

Name

Гојко

10.05.2019 10:08

Шта они нама требају, најбоље да не брину о нама, и не треба да нас бране, биће нам пуно боље

Name

Горан

10.05.2019 10:33

Знамо да сте нас убијали, помагали да се униште Срби у Републици Српској Крајини, нестане Република Српска,униште Срби на Косову, осакате Срби у Србији, нестану Срби у Црној Гори, много сте учинили за све Србе, просто човек не зна како да вам захвали.

Name

Даре

10.05.2019 14:50

Цовјек заступа реалност и то је тако. Милијарде донација УСА је уградјено. Уградили су мир и стабилност. То сто ми имамо негативне фрустрације и нису цињеница.

Name

БЛ

10.05.2019 05:58

Рудоња јесили сад конацно разумио,или цес прихватити или летис из политике ко усрани голуб,доста је било тебе у руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви рудоње

10.05.2019 06:32

Овде су сви рудоње.Сјаси Курта са узјаси Мурта.А госн Амер би нам требао објаснити каква је у ствари ово земље.Цуј ми смо улозили.Ста сте ви то толико улозили.Не видим бас несто велика улагања. Мозда у дзепове овдасњих гангстера у политици.Или у Милорада Додика.Дакле ајмо мало о озбиљнијим темама.Како се дакле зове политицки систем у овој земљи.То јос нико не зна.Или.Како се зове економски систем у овој земљи.Ни то нико не зна. Или јос конкретније.Дигнес кредит 100.000 КМ , а банкама вратис 250.000 КМ.Госн Амер сасвим добронамјерно, дајте поприцајте мало с обицним људима, пустите пудлице по кабинетима.И нисам Ноам Цомски.

Name

Ре

10.05.2019 07:10

А народ их изабрао и све у круг,знаци до народа је.

Name

Вук

10.05.2019 06:16

човјек лијепо објаснио, а што нама наши властодржци и велики вођа продаје муда под бубреге, то је друга прича. Дакле, кључна порука, амер нас потсјећа да је званична политика БиХ пут у НАТО ! а сви знамо ко је потписао кључни документ на том путу.... са којег би сада радо скренули и пратили Србију! Е неће да може, што прије схватимо то ће нам бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

10.05.2019 06:18

Богами сваки дан неко притисце за Нато, не би био Баји у кози...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно ДНА

10.05.2019 06:20

Јесте улозили И превисе рат СМРТ доводјење полтрона на власт Који СУ нас пљацкама докрајцили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде Додик у ЗАБОРАВ

10.05.2019 06:26

Додик је дошао на влас У Бања луку на ТЕНКОВИМА а отићи це у ТАЧКАМА,!! Бас као лањско дзубриво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква вајда

10.05.2019 07:25

Сада је већ касно. Исувише прекасно. Људи одлазе ко год може. Влада Републике Српске прави неке покушаје али све је то слабо. Мислим да у комплетној влади и нема нешто стручних људи да покушају направити неку стратегију. Људи одлазе јер неће да имају биједне пензије. И ако те пријаве пријаве те на законски минималац

Name

Ре Оде...

10.05.2019 08:41

А када дође до тога, отићи ће он спецојалним немјенским возилом популарно званим 'марица'.

Name

Европски пут

10.05.2019 06:34

БиХ це остати заувјек протекторат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колонија

10.05.2019 10:41

Сад би да потпису да су окупирани . Јос мање од протектората.

Name

Еј Палмеру

10.05.2019 06:41

Ја мислио БиХ хоце у Европу, а ви цацкате опет несто. Знаци ја улозим у једну дрзаву (оно као пријатељски, хуманитарно, западно-демократски), па имам право да мрсим конце тој истој. Ево моја порука: Улозите у сопствену матер, и онда не дизите руке од ње. Оставите БиХ на миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

10.05.2019 06:57

Али, није то више то. Па видите да су Американци изгубили Сирију. Да није било Руса - и Ердоган би пао. Сад су се залетели и на Венецуелу, али, Руси су подржали Николаса Мадура, и нема даље за Американце.Американци су и Украјину изгубили, а изгубили су и све земље бившег СССР-а, јер сви се држе у заједници незавсних држава. ...90-тих би и Југославију изгубили, и то само да су Срби били паметнији и да су Руси и Кинези били јаки као што су данас јаки. ... Значи, Американци треба да прихвате да више нису главни, јер ту су Руси и Кинези. А и Индија је у успону, јер њихов годишњи раст је скоро 8%. ... Срби не могу са Германима, али могу са Романима: Италијани, Французи, Румуни, Шпанци, Португалци... и могу са свима осталима у свету, и могу са онима са итока , Африке и јужнне и средње Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

10.05.2019 07:46

Американци су у Украјини добили,досли су на границе Русије сто им је био циљ,а Русија добила вјековног непријатеља у Украјини.Украјина це исто бити цланица НАТОа па види ко је ста добио у Украјини.

Name

НН

10.05.2019 07:54

Ето БИХ је неки фактор, а поготово РС..Колико год да су Амери ослабили, они опет у истом дану могу да помету било кога у БИХ, а ти само настави гуслати..

Name

Правда

10.05.2019 07:20

Рудоња мууууууууу Хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста имају а да нису украли

10.05.2019 07:24

опљацкали нам хиљаде милијарди, дали неколика милиона корупмираним политицарима попут дудука, и веле много улозили. нека додју, имаце бродови лимених сандука да возе преко баре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

окнарб

10.05.2019 08:19

људи ми смо након рата постали колонија и овдје можемо само радити послове гдје те могу одмах отпустити.наравно да американци не улажу у економју ,улажу у колонију ,администрацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

10.05.2019 08:19

Народ зели " постен однос" Закон мора да се постује! То је друство којем ми тезимо. Људи који су на позицијама ,треба да имају заврсен акредитовани факултет.Не треба систем да дозвољава појединцима да урусавају предузеца због своје похлепе. Многи стварају неподносљиву ситуацију ,врсе терор и прогањају најпаметније у предузецу.Несигурни су,немају референце за послове које обављају.Такав кадар је велико ниста, дузи рад са таквим олосом од најобразовањих и најпаметнијих зеле направити да су непотребни у предузецу иако су били незаобилазне особне за рјесавање проблема .Не зеле их у колективу јер има не знају дати радни задатак.Константно проводе : безакоње,безобразлук ,бахатост .Незнањем хоце одскоцну даску, него теске задаце и никакво искуство ,неквалификација све спада под црту крајње неодговорности.Порука је,не треба имати "непостен однос" према заслузенима у смислу : знања ,образовања ,амбиције и неравноправног полозаја у односу на друга лица.Будимо људи!! Дајмо сансу најпаметнијима.Образовање је стуб друства .Реформе су нам неопходне ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

10.05.2019 08:46

Неко зеле Русе на Балкану свако има право да олуци са ким це сарадјивати .... циницни бедни американцицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2019 10:05

Русе нико не зели, осим путина да се рудоњи.

Name

реx

10.05.2019 08:57

Чије сте паре уложил, наштампане нако без покрића

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

10.05.2019 10:03

палмер није мого ниста уловит у америци па досо да види мозели како овде бар електро привреду србске да скиме санкције бати

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

10.05.2019 15:26

На жалост, ето толико о тој изјави, свака држава којој сте ви доносили" мир и демократију"је"страшно просперирала"(Ирак, Либија, Сирија... јужноамеричке државице гдје влада ндвиђени криминал и биједа и могло би се још дуго набрајати, немојте нам само ви моралисати.

ОДГОВОРИТЕ