''Бесмртни пук у част побједника''

Манифестације као што је марш "Бесмртног пука" организујемо да бисмо одали почаст победницима, али не и да бисмо уплашили било кога, рекао је Владимир Путин.

Свијет 09.05.2019 | 18:42
''Бесмртни пук у част побједника''
"Овакве поворке и маршеви се не одржавају да би се звецкало сабљама и да бисмо плашили друге. То се чини у част победника. Нудимо им ове знаке љубави, тако да се ништа слично не понови ни у нашој историји ни у историји човечанства", истакао је руски председник у интервјуу за Први канал.

"Мислим да је то добра традиција која показује природу и Руса и свих етничких група које живе у Русији", рекао Путин након што је учествовао на маршу на Црвеном тргу, преноси Таш.

Он је додао да га не изненађује то колико се земаља придружило одржавању марша "Бесмртног пука".

"Нисам био изненађен. Упркос тренутним компликованим односима међу државама, на пример са Великом Британијом, ветерани су и даље у контакту. Они схватају шта значи заједничка победа над фашизмом. Они цене вредност пријатељства и интеракције. То је добар пример за нас", истакао је Путин.

Председник Русије учествовао је данас у Москви у маршу Бесмртног пука, у спомен на оне који су се борили и дали живот током Великог отаџбинског рата против нацистичке Немачке од 1941. до 1945. године.

Путин је на маршу Бесмртног пука на Црвеном тргу носио слику свог оца.

Руски председник је у више наврата указао на важност ове манифестације и на потребу да се сачува сећање на Велики отаџбински рат, подсећа Таш.

За Путина, као и за већину Руса, Велики отаџбински рат је и део његове породичне историје.

Његов отац, Владимир Спиридоновић Путин, отишао је одмах по избијању рата на фронт, где се борио и био тешко рањен у близини опкољеног Лењинграда.

Шеф руске државе такође се често сећа своје мајке Марије Ивановне, која је преживела опсаду Лењинграда и свог старијег брата који је умро од дифтерије 1942. године.

Владимир Путин је рођен седам година после победе над нацистима у Другом светском рату.

Марш "Бесмртног пука" први пут је одржан у Тјумењ у западном Сибиру 2007. године, а манифестација се првобитно звала "Парада победника".

Добила је своје данашње име 2012. године у Томску, а следеће године је одржана у 120 градова.

До данас се манифестација проширила и изван Русије.

Ове године јој се придружило више од 500 градова у више од 100 земаља.

Ове године на маршу Бесмртног пука у Москви учествовало је око милион људи.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОРАЦ

09.05.2019 18:53

Кад ће наши борци бити овако постројени.

ОДГОВОРИТЕ