У приправности због падавина

Цивилна заштита, у сарадњи са надлежним градским службама, са пажњом прати стање свих водотокова на подручју Бањалуке и предузимају одговарајуће мјере заштите, с обзиром на најављене временске неприлике и прогнозиране, обилне количине падавина – изјавио је Младен Ћућун, шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице.  

Република Српска 09.05.2019 | 18:20
У приправности због падавина
Према његовим ријечима, Цивилна заштита је стављена у стање појачане приправности због најава метеоролога да би Бањалуку, заједно са остаком БиХ, од недјеље, 12. маја могле задесити обилне падавине и довести до значајног раста водотокова на подручју града.

Он је, ипак, нагласио да је стање свих водотокова на градском подручју испод коте редовних одбрана од поплава и да за сада не пријети опасност од изливања ријека из својих корита.

– У сталном смо контакту са Републичким хидрометеоролошким заводом и Хидроелектраном Бочац, због значаја акумулације Бочац на водостај Врбаса на подручју Бањалуке. По посљедњим подацима, стање у акумулацији Бочац је редовно са уобичајним дотоком воде за ово доба године. Међутим, због најављених обилних падавина у сталном смо контакту са руководством ХЕ „Бочац“ како би се обезбиједило правовремено испуштање евентуалног, великог дотока воде у акумулацију у случају да се у наредним данима обистине прогнозе метеоролога – нагласио је Ћућун. 

Према његовим ријечима, Цивилна заштита је у протеклом периоду опремљена довољним количина опреме и материјала за ванредне ситуације, али да у овом тренутку нема потребе за додатном мобилизацијом људства и технике.

Према подацима РХМЗ од 14 часова, водостај Врбаса на мјерном мјесту у Делибашином селу износи 164 центиметар, што је испод редовне одбране од поплава и налази се у стагнацији, односно опадању. Истовремено, водостај Врбање на мјерном мјесту у насељу Врбања износи 65 центиметара и такође се налази у стагнацији.

РХМЗ је јуче упозорио на могуће, обилне падавине у периоду од 11. до 15. маја, са прогнозом да би у сјеверним дијеловима Српске могло пасти и до 100 литара кише по метру квадратном, што би, евентуално, могло довести до излијевања ријека из својих корита.

(Српскаинфо)
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пеер

09.05.2019 18:29

АКО БОГ ДА..ДА СЕ ОПЕТ БОГАТЕ.. БИЦЕ ПАРРРАААРААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.05.2019 21:17

Превенција на нас нацин. Ако видис поплаву, трци од куце до куце и вици поплава.

ОДГОВОРИТЕ