Топ 11 слободних овог љета - најбоље за "џ"!

Изабрали смо стартну поставу од фудбалера који ће постати слободни агенти овог љета, па тако клубови за њих неће морати да плате обештећење. Ту су многа велика имена, искусни асови, али има и оних у "двадесетим". Кога бисте ви довели?

Фудбал 09.05.2019 | 23:00
Топ 11 слободних овог љета - најбоље за "џ"!
Још само мало и ту је љетњи прелазни рок!

Видјећемо да ли ће током предстојећих "врелих" мјесеци поново падати рекорди за трансфере, а има фудбалера око којих вриједи водити битке иако у овом тренутку није потребно преговарати око обештећења, "само" око плате за нови уговор.

Велики је број играча којима 30. јуна истичу актуелни уговори у клубовима и покушали смо да направимо тим од најбољих 11, по позицијама, у формацији 4-4-2.

Било је оних који су већ "обећани" неком другом клубу попут Андера Ерере, Арона Рамзија, Дијега Година или Ектора Ерере, тако да смо њих у старту "прешкрабали" са наше листе и одлучили се само за оне који су у овом тренутку без ријешеног статуса са старим или новим клубом.

Представљамо вам наших 11, а у коментарима нам пишите кога бисте ви уврстили на ову листу или ког од играча бисте вољели да видите у клубовима за које навијате?

Почињемо!

ГОЛМАН - ЋИПРИЈАН ТАТАРУШАНУ (33)

Сјајни бразилски чувар мреже Еруељо Гомеш, који је Вотфорд увео у финале ФА Купа ће у пензију, нејасно је шта ће се десити са Ђанлуиђијем Буфоном који, наводно, више нема будућност у Пари сен Жермену, што би могло да значи и крај каријере, па само зато предност дајемо Румуну.

Ћипријан Татарушану је у најбољим голманским годинама (33), а овог лета завршиће се његова одлична епизода у Нанту.

Ове сезоне примио је тек 30 голова, осам од 27 мечева завршио нетакнуте мреже, док је на осам утакмица на којима није бранио - тим примио 15, тако да се на том примеру можда најбоље види колико је значио "канаринцима".

Ипак, неће продужити уговор и спекулише се да би могао у Рен, Рому...

ДЕСНИ БЕК - ИГНАСИО АБАТЕ (32)

С обзиром на то да су Рафиња из Бајерна и Дани Алвес из Пари сен Жермена већ постигли усмене договоре о одласку из клуба, односно о продужетку сарадње, отписани су из једначине за десног бека, док је овогодишња форма Антонија Валенсије то учинила сама за њега.

Због тога смо изабрали прекаљеног италијанског дефанзивца Игнасија Абатеа, који за разлику од Еквадорца и читаву каријеру игра у посљедњој линији.

Овог љета ће после пуних 10 сезона напустити Милан. 

Не може се рећи да је (био) бек "свјетске класе", али је без обзира на тренера који је водио "росонере" био особа на коју се могу ослонити, знајући да ће дати и више од 100% властитих могућности како би Милан профитирао.

Крај сарадње се приближио овог љета и замјеник капитена, некада и капитен клуба, потражиће неки други клуб у Италији како би наставио каријеру, а знамо да су "азури" дуговјечнији.

ШТОПЕРИ - ДАВИД ЛУИЗ (32) и ВЕНСАН КОМПАНИ (33)

Много великих играча "отписало" се са списка потписом предуговора или усменог договора с новим клубовима, пре свих Дијего Годин који напушта Атлетико "за џ" и одлази у Интер, али далеко од тога да смо остали на лошим рјешењима...

Искусни премијерлигашки штопери Давид Луиз и Венсан Компани нису постигли договоре са Челсијем и Ситијем и напустиће ове тимове током љета, сем ако не дође до обрта у причи.

Луиз читаве сезоне игра одлично за Челси и један је од најбољих играча тима, заправо се веома добро уклапа у филозофију Мауриција Сарија, али растанак би могао да услиједи пошто је пракса "плаваца" да старијим фудбалерима не нуде уговоре дуже од једне сезоне.

Код капитена Ситија, и стријелца нестварног гола за побједу против Лестера (1:0) у претпосљедњем колу Премијер лиге, проблем више прави то што жели више минута...

Посљедње године каријере Венсана Компанија "прошаране" су повредама и због тога се Гвардиола није много ослањао на њега, мада сада жели да га задржи, док клуб води своју политику и хтио би да се отараси играча високих примања, ма колико био симбол клуба од "арапског" новца.

Оба фудбалера имају још неколико година каријере "у џепу" и видјећемо гдје ће играти догодине, док су слободни и Гари Кејхил, Виктор Руиз, Невен Суботић, Томас Фермален, Габи Меркадо...

Прегршт избора!

ЛИЈЕВИ БЕК - ФИЛИПЕ ЛУИС (33)

Озбиљна конкуренција за посљедње место у одбрани, али није било много дилеме упркос томе што је Филипе Луис одиграо "просјечну" сезону у дресу Атлетико Мадрида.

И поред тога, у конкуренцији фудбалера без уговора, Бразилац се боље котира од Нача Монреалаиз Арсенала, Лејтона Бејнса из Евертона или Алберта Морена из Ливерпула, пошто и у ветеранским годинама може да пружи дефанзивну сигурност какву мало ко успјева.

За сада нема информација о томе гдје би могао да настави каријеру, али пошто из Атлетика поред њега одлазе Лукас Ернандез и Дијего Годин, право реновирање чека Дијега Симеонеа.

Филипе Луис је ове сезоне у Примери одиграо 25 мечева за Атлетико и на њима забиљежио по два гола и асистенције, а видјећемо да ли ће остати у Примери или ће се окушати у некој другој лиги, с тим да знамо да експеримент на Острву није успио.

ДЕСНО КРИЛО - АРЈЕН РОБЕН (35)

Најстарији фудбалер на листи, а опет ко га не би хтио у свом тиму...

Дјеловало је да ће утицај Арјена Робена на игру свог тима изблиједити чим се приближи тридесетим годинама, а умјесто тога видјели смо крилног фудбалера који је научио како своје искуство да користи на најбољи начин, док му једино проблеме праве све чешће повреде.

Холанђанин ће овог љета после десет сезона напустити Бајерн и потражити ново поглавље своје каријере, а видјећемо да ли ће то бити домовина, можда Енглеска, чак се спомиње Бенфика.

Робен је свакако краткорочно рјешење за који год клуб да га доведе овог љета, вјероватно и скупоцјено, али нема сумње да ће на терену вратити оно што се тражи од њега, па ће и са 35 година ући с десног крила у средину и погодити тамо гдје голман не може да испружи руку.

ЦЕНТРАЛНИ ВЕЗНИ - АДРИЈЕН РАБИО (24)

Кукао је да хоће из Пари сен Жермена, правио проблеме читаве сезоне челницима овог клуба, тренутно је под суспензијом због глупости које је правио на Инстаграму и једва чека слободу.

Који год клуб да овог љета договори сарадњу са Адријеном Рабијоом без обештећења које ће морати да плати ПСЖ-у, мораће дебело да "одријеши кесу" пошто млади Француз није пристајао на било какве услове при продужетку сарадње, односно његова мајка, која му је менаџер, одбила је све.

Спомињали су се Јунајтед, Барселона, Јувентус, Реал и Бајерн, али је та прича посљедњих неколико недјеља утихнула и тренутно нико не зна гдје ће Рабио играти сљедеће године.

Најнеискуснији фудбалер на овој листи добио је предност у односу на Андреаса Самариса (29) из Бенфике и Џејмса Милнера (33) из Ливерпула због потенцијала који има, али од њега неће бити ништа уколико не охлади главу у будућности.

Из комбинације за мјесто на листи "прецртао" се Андер Ерера пошто је постигао предуговор управо са Пари сен Жерменом, па је јасно да за оно најбоље морате пожурити.

ОФАНЗИВНИ ВЕЗНИ - ХУАН МАТА (31)

Један од најпотецјењенијих играча своје генерације би овог љета могао да напусти Острво послије осам сезона играња за Челси, сада за Манчестер јунајтед.

У конкуренцији слободних играча на тржишту, када је у питању његова позиција, гдје је он опет поливалентан и може да игра свуда иза нападача, не постоји фудбалер ни приближно његовог квалитета, тако да је јасно да ће тимови покушати да се отимају за његов потпис.

Хуан Мата је ове сезоне за "црвене ђаволе" одиграо 32 меча и постигао шест голова и забиљежио је још четири асистенције, а чини се да би његов утицај на игру могао да буде још већи...

Посебно уколико би остварио трансфер у Шпанију у клуб у ком би био главна осовина, могли бисмо на дјелу да видимо партије из његових најбољих дана у Челсију, када је проглашен и за играча године, односно на оне још раније из периода у Валенсији.

Неће постати млађи преко ноћи, али играчи у његовим годинама, када су почели да губе брзину,знали су да оду за позицију дефанзивније и да продуже каријеру за пар сезона.

ЛИЈЕВО КРИЛО - ЈАСИН БРАХИМИ (29)

Морали смо да раздвојимо деценијски тандем Бајерна!

Франк Рибери (36) није се нашао на листи прије свега због година, као и тога што још није сигуран да ли ће наставити каријеру, тако да је предност добио Јасин Брахими (29) из Порта.

Алжирац је већ пет година један од најбољих играча "змајева" и до сада је за клуб уписао 54 гола и 43 асистенције, док су Португалци одбијали да га продају претходних година упркос уносним понудама, надајући се да ће продужити уговор.

Брахими је одлучио да оде из Порта и да потражи нову средину, а судећи по партијама које је пружао и ове године - озбиљан утицај могао би да има и у Премијер лиги у "средњим клубовима".

Чак се спомињало и да би нови клуб могао да буде Арсенал...

НАПАДАЧ - МАКС КРУЗЕ (31)



Без обзира на то што му је конкуренција био Марио Балотели (29), који ће такође "за џ" променити клуб овог љета и као да је тако већ свакога, опредијелили смо се за Макса Крузеа(31) који је далеко "слабије име" од Италијана, али је зато играч каквог би саиграчи пожељели.

Нијемац може да игра на мјесту истуреног нападача, мало повученије или на боку, а и ове сезоне игра сјајно у дресу Вердера гдје има "дабл-дабл" учинак од 11 голова и 10 асистенција.

Тако је било и док је носио дрес Менхенгладбаха и Волфсбурга, увијек је помагао у креирању напада као и самој завршници, а није тајна да је баш због тих квалитета једно вријеме био први избор Јогија Лева у репрезентацији Њемачке.

Капитен Вердера није успио да се договори око продужетка сарадње и овог љета ће промијенити средину, а пред њим је још неколико година каријере коју ће други бундеслигаш искористити.

Од њега добијају вриједан рад, голове, асистенције, сумњамо да тражи много новца.

НАПАДАЧ - ОЛИВИЈЕ ЖИРУ (32)

Најбољи стријелац Лиге Европе и стартер у шампиону свијета из прошле године, репрезентацији Француске, могао би овог љета да буде доступан за 0 динара/долара/евра/фунти.

Као и код раније споменутог Давида Луиза - разлог су године, односно клупска политика Челсија по којој Оливије Жиру не може да добије уговор дужи од једне сезоне, на шта Маурицио Сари покушава да убеди челнике да одустану од такве...будалаштине.

Оливије Жиру (32) и даље је један од најкориснијих нападача које би крилни и офанзивни фудбалери пожељели поред себе, чак иако не доприноси толико када су у питању погоци.

Челси планира да га се ријеши овог љета и да уз то преко Суда у Лозани издејствује поништење забране трансфера како би га успјешно замијенили, а тако би могли да остану без нападача који сасвим солидно обавља своју улогу и који је навикао да улази са клупе.

Нема тренера који не би желио да има такву опцију у ростеру.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар