Почиње масовна производња марихуане

Хрватска је, захваљујући изменама Закона о сузбијању злоупорабе дрога, које су ступиле на снагу 25. априла, фирмама регистрованим за производњу лекова пружила могућност да у свој производни асортиман укључе и лекове од канабиса.

Здравље 09.05.2019 | 11:52
Почиње масовна производња марихуане
Велике су шансе да Хрватска ускоро постане озбиљан произвођач и извозник марихуане за медицинске сврхе.

Не само да лекова од канабиса више не би требало да понестаје у апотекама, што је данас случај, него би они с ознаком домаћег производа требало да буду и много јефтинији него сада.

Управо због високе цене у апотекама, већина пацијената којима производи од ове биљке помажу, најчешће се углавном снабдева на црном тржишту, пише нови "Глобус".

Осим за пољопривреднике и фармацеуте, нова производна грана, која је до сада била изван закона, пружиће и бројне могућности за развој здравственог туризма, јер у свету расте број људи који желе да се лече марихуаном, а хрватске здравствене установе ће моћи да им пруже такве третмане.

Домаћи, али и страни инвеститори који су спремни да уложе у покретање производње већ куцају на врата, истиче "Глобус".

Хрватска је захваљујући изменама Закона о сузбијању злоупорабе дрога, које су ступиле на снагу 25. априла, фирмама регистрованим за производњу лекова пружила могућност да у свој производни асортиман укључе и лекове од канабиса.

Већ пар година уназад, лекари су такве препарате могли да преписују пацијентима за одређене болести, али су их апотеке увозиле, јер производња у Хрватској није била дозвољена.

Без велике помпе Министарство здравља, односно његовог сектора за анализу и препоруке примене индијске конопље/канабиноида у медицинске сврхе, предложило је, а Влада прихватила, врло смеле законске измене које многи дочекују с нестрпљењем.

Међу њима је и "Градска љекарна Загреб", која послује у склопу Загребачког Холдинга и која држи највећи ланац апотека у граду. Из њене Управе обавестили су "Глобус" да су "заинтересовани за прераду конопље и снабдевање хрватског здравства разним облицима лекова који садрже природне канабиноиде из биљке конопље".

"Тренутно смо у фази разраде капиталног пројекта целовитог самостално дизајнираног поступка коришћења узгојене конопље у Хрватској за ширу медицинску употребу у здравству. Тај пројект укључује уговорно узгајање конопље код хрватских узгајивача који имају одобрење Министарства здравља, као и даљу прераду и екстракцију канабиноида с коначном израдом различитих фармацеутских облика лековитих производа за индивидуалне потребе пацијената или за мале производне серије", кажу у "Градској љекарни" за "Глобус".

У наредних шест месеци министар здравља, уз сагласност министра пољопривреде и министра унутрашњих послова, мора да донесе Правилник о начину и мерилима за давање одобрења за узгој и производњу конопље у медицинске сврхе.

У Министарству истичу да ће одобрење за узгој конопље у медицинске сврхе издавати само правним лицима која имају дозволу Агенције за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) за производњу лека.

На основу искуства других земаља, процењује се да би за медицинске сврхе Хрватској годишње требало 200 до 500 килограма марихуане, пише "Глобус".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

калимеро

10.05.2019 06:06

Ста це урадити ако година добро "роди", вјероватно це висак самљети и дати кравама.Возаце који долазе из хр на граници треба контролисати да ли су позитивни на траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.05.2019 12:30

мало ти је глуп коментар..

Name

Ганг

10.05.2019 12:33

Ја лијепе траве и ја би је пасо..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.05.2019 17:43

Ради се о уводјењу глобалног система поробљавања сиротиње,која це бити послусна као стока за пар травки.

ОДГОВОРИТЕ