Њемачка тражи наше љекаре

Клинике из Њемачке на све начине покушавају да дођу до љекара са наших простора, а услови које им нуде су такви, да их је тешко одбити.

Република Српска 09.05.2019 | 08:45
Њемачка тражи наше љекаре
То потврђују и бројни огласи у којима њемачки послодавци, преко посредника, траже наше анестезиологе, гинекологе, интернисте, хирурге, те специјализанте.

Нуде им директно запослење у болници која је технолошки врхунски опремљена, помоћ око поступка признавања дипломе, помоћ при проналаску смјештаја, те могућност запослења у другим градовима у Њемачкој.



Иако не постоје поуздани подаци колико је доктора досад напустило Српску, односно БиХ, неке процјене су да, од укупног броја медицинара који су напустили ове просторе, на љекаре отпада нешто више од 11 одсто.

Из Струковног синдиката доктора медицине РС више пута су упозорили да ће, коме год се укаже прилика, отићи одавде. 

– Тешко је прецизирати број оних који су досад напустили болнице у Српској, али да њихов дефицит је и те како осјетан, и за пацијенте и за њихове колеге. А велики је проблем кад из болнице оде специјалиста, којег нема ко да замени. Потребно је око 30 година школовања, да бисмо добили једног стручног и способног специјалисту са искуством. Нажалост, за очекивати је да ће људи ићи у све већој мјери, што домаће здравство корак по корак приближава тоталном колапсу. Листе чекања ће бити све дуже, а љекари који остану овде радиће далеко више посла. Докле ћемо и ми и пацијенти моћи тако, показаће вријеме – поручили су из овог синдиката.

Љекари и медицинске сестре наглашавају да је пет до дванаест да здравственим радницима буду повећане плате, како би се бар покушао зауставити талас њиховог масовног исељавања у земље западне Европе.

(Српскаинфо) 

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Здравствени систем?

09.05.2019 06:47

Е сада је стављена тацка на слово и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

09.05.2019 07:09

Узмите проф. Славка Манојловица. Цовјек је један од водецих и најцјењенијих хируга-ортопеда на Балкану. Ста цете када дебели, примитивни криминалац Горан Талиц због свог сељацког пискавицанског ега није могао да трпи таквог струцњака у Зотовицу, па га је отјерао. П.С. Хајде сада нека се јави нека Талицева подгузна мува и нека казе како је ето Манојловиц узимао паре од пацијената, а зна се добро да му је народ драге воље као најбољем струцњаку поклањао и давао и саком и капом, поготово ови из иностранства којима је оперисао родбину. Једноставно, сви љекари узимају поклоне.

Name

Јаффа

09.05.2019 07:27

Одавно је био колапс! Задњих пар година иде по инерцији и тако што пацијенти трпе.

Name

ре

09.05.2019 08:00

ВИ се понашате као да је Немачка планета па може да прими све незапослене из целог света. Истина је Немачка запошљава нешто лекара странаца јер њихови лекари одлазе за вечим платама, а и они су видели да им је јефтиније да увезу лекаре него да их школују, а у Немачкој Медицина важи за тежи факултет па Немци неће ни да је студирају, мада је њихов студијх медицине лакши до нашег студија медицине у већим центрима. Немачка не тражи лекаре са наших простора, то је лаж, тамос е запошљавају лекари из целе Источне Европе, из Совјетских република, са Блиског Истока, Северне Африке, па кога приме у тој конкуренцији. Од медицинских факултета из Бивше ЈУ једину шансу у тој конкуренцији имају са дипломама медицинских факултета са већих универзитетеских центара њих узимају у разматрање, па онда иде хоспитација, апробацијам шпрахе тест итд док се не испуне услови за прием, остали немају никакве шансе, Толико о запошљавању лекара у Немачкој од које се као о обећаној земљи на нашим просторима прави религија, зато што овде нема радних места, зато што је овде привреда срушена, и онда су власти направиле нову религију која незапосленима и сиромашнима обећаје у неком другом свету живот, као накнаду за патње кроз које овде пролазе, боље је народу причати о Немачкоје него да незадовољни народ организје протесте и демострације против бандитсек и мафијашке власти од од локаног нивоа па до републичког.

Name

Драгана

09.05.2019 08:44

Ре не шири неистине да наше лекаре не требају у Њемачкој. У клиници Харлахинг, Изар Ној Перлаху ради много наших лекара. Начелница клиника моле наше лекаре да доведу колико могу још лекара са наших простора. Одмах им обезбеђују стан за њих и њихову породицу и све бенефиције. Оваквим писањем нећете поколебати лекаре и медицинско особље да оду са ових простора. Борите се да им се повећају плате и услови рада. Тек кад тражимо њихове услуге код лијечења онда схватимо да је то професија која је слабо плаћена. Што се тиче доктора Манојловић он је врхунски ортопед који би овдје требао имати и врхунску плату.

Name

За ре

09.05.2019 08:49

Друзе лупетас лупетас лупетас нсс систем и људи су јако тразени због сколе праксе способности да брзо науце језик и нсјзнацајније вец великог броја оних који вец раде тамо и врбују колеге да додуду неки зарадују на томе тразња је ОГРОМНА ОГРОМНА ТРЕБА ИМ СВЕ 3 МИЛИОНА РАДНИКА А ПОСЕБНО ЕВРОПЉАНА БИЈЕЛЕ ПУТИ КОЈИ СУ ДОБРО ОБРАЗОВАНИ ТО СМО МИ РС НЕ ФЕДЕРАЦИЈА ,СРБИЈА ХРВАТСКА И ДЈЕЛИМИЦНО МАКЕДОНИЈА, БУГАРИ И РУМУНИ СУ ВЕЦ ОТИСЛИ И РАДЕ ЗНАЦИ НЕМАС ПОЈМА СТА ПРИЦАС ЊЕМЦИМА ФАЛИ СТАНИВНИКА ПРАЗНИ СУ ВРТИЦИ А БЈЕЛИ ЕВРОПЉАНИ СУ ПОСЛИЈЕ ЕКСПЕРИМЕНТА СА АРАПИМА РИЈЕСЕЊЕ ЗА ЊИХ СТОГА УСИСАЦЕ СВЕ ОДАВДЕ ОДТАЦЕ БЕТЕРИ ЛОПОВИ НЕЗНАЛИЦЕ И СТАРЦИ

Name

Пзд

09.05.2019 09:00

па гдје не¢е одлазити кад један стеванди¢ никакав доктор прими за мјесец осам хиљада а доктор двије хиљаде једини спас је политичарима смањити примања бар сто посто доктори одоше у политику а стручњаци вани јер нису цијењени И пла¢ени колико вриједе а перспектива никаква јер главно је да си подобан

Name

Ре Па

09.05.2019 10:07

Друже,мало се боље распитај зашто га је овај по наводима"истерао"са клинике. Можда се изненадиш када чујеш и другу страну.Веруј ми,знам доста о томе.

Name

Одговор РЕ

09.05.2019 12:35

Престани лупетати једино сто си исправно написао је поступак којим се долазе до радног мјеста и то је логицно.Ово остало како Њемацка није бас обецана земља лазес. Њемацка јесте обецана земља и ти си Тога свјестан. С обзиром како се овдје зиви и зарадјује Њемацка је висе него обецана земља. Могао бих ти сатима писати позитивне разлике наравно за Њемацку. Уколико се теби не сводја у Њемацкој то је твој лицни Проблем и искуство и то задрзи за себе.

Name

ре

09.05.2019 20:06

За ове који не верују. Јако је лепо сањати снове, поготово кад су вам овде све одузели шта друго људима остаје него да сањају снове о Немачкој, али не запоравите да стакве снове сањали и они у свим државама Источне, Јужне Европе, и земаља Европске уније, земаља Азије и Африке. Зар мислите да само ви хоћете да дођете у Немачку, Зар мислите да је Немачка нова планета да може да све те толике незапосле са три континета прими? Немојте се заваравати, што пре престаните сањати снове о Немачкој, пре ћемо овде подићи револуцију и отерати ове криминалце са власти који су вам и подметнли савремену религију звану Немачка. Они вама продају причу о Немачкој и ви учите све те курсеве језикао онда идете тамо и приђе вас 10%, а шта је са осталима, зашто неко о њима не прича, где они заврше. То је реалност. А кримналци из власти су окупирали сва радна местао у здраственим установама овде, а вама продају причу о Немачким болницама и добрим платама.

Name

ре ре

09.05.2019 20:08

Шта мислите да ће уопште гледати дипломе ако неко има диплому Тузле, Фоче Бања Луке, па неће наравно, кажу имамо боље из Египта

Name

ре за ре

11.05.2019 20:55

господине ви прицате глупости а РЕ је у праву. Ја радим као љекар у Њемацкој с`тим да сам ја овдје и заврсила медицину, али знам ста наси љекари морају све да одраде да би поцели радити. Морају да знају језик, онда морају да раде 6-12 мјесеци да би потом морали да полозе њемацки дрзавни испит. Тај испит садрзи све предмете последње 4 године студија и траје 4 дана. Знаци све је могуце постици али далеко од тога да је лако. Уз то не гледа се уопсте одакле долазе образовани људи, Нијемци цијене квалитет. Васи расистицки коментари о људима бијеле пути одају васу ограниценост а врх свега је кад рс и људе у њој дрзите за несто боље од федерације!! Напротив!! Не заборавите оно сто нас народ казе "добро се далеко цује а зло јос даље".

Name

Кока

09.05.2019 06:53

Ово знаци: или повецање плате докторима или тотални колапс здравства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2019 07:58

Па здравство је већ одавно у колапсу

Name

ре

09.05.2019 11:32

Ово знаци да це нас лијецити доктори са дипломама из Сироког бријега...

Name

Ре

09.05.2019 06:53

Наравно да це отици од Дзајица који је имао просјек 6 кома несто. Један обицни сеоски дјимпил!

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

09.05.2019 07:09

има њих још , знам из искуства , толико су безобразни , охоли, цинични према родбини старијих чланова породице, гледа вам у очи и каже; па баба или ти деда , су стари , шта очекујете да ја глумим Бога, има их горе 4 пастува, јебачи у покушају, па ако могу јебу и тицу у лету. Фуууууууууууууууууууууууууууј.

Name

Ре Ре

09.05.2019 08:15

Примитиван,без одгоја,похлепан,о пацијентима док је радио није знао ниста,други радили за њега.Његови радници су углавном исто као и он,запослио је примитивне зене,сетацице,како вец неко реце...зене сумњивог морала.Пјевање испод сатора му добро иде,те је доведен на мјесто директора,да УКЦ доведе до дна,не доведе,вец јесте!

Name

Хоохо

09.05.2019 08:53

Дзаја и Стеванфиц су моје колеге један је врац лазе пацијенте други не ради вец 10 година а 6 је обојици просјек

Name

Има још

09.05.2019 10:15

Ђаја сада прелази у грађевинске марифетлуке јер је ту још већа лова.Сада гради кардиохирургију, а нема ниједног кардиохирурга, гради онкологију јер је пуно болесника са карциномима, а нема цитостатика у болнициц, гради хотел за гостујуће др јер ће му његови отићи са овим платама и понижењем које доживљавају, прави паркинг од 35 милиона марака, а исти такав паркинг раније коштао 4 милиона....Ђаја је доведен да уништи и обезвриједи УКЦ, а онда ће га приватници разграбити за мале паре....

Name

Реформа мозе да поцне!

09.05.2019 06:55

Вишковић: Приоритет реформа здравственог система

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор из Њемацке

09.05.2019 07:07

Тако је. А онда када додјете морате полагати дрзавни испит, не признају вам специјализацију него морате полагати разлику испита, не говоре вам колики су порези на плату, ако вам дају привремени смјестај у болници зову вас да радите и на слободне дане итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

09.05.2019 07:55

Па ста? Свагдје цес морати доказати ста знас радити.Какве везе има колики је порез на плату?Знас ли колики је теби овдје порез на плату? Радити прековремено се плаца дупло а некада тродупло.Нико те не мозе присилити да радис прековремено ако ти то нецес.

Name

кум

09.05.2019 09:19

НЕМА БАКСИСА ОД ПАЦИЈЕНАТА НИТИ СМИЈЕС ПРОБАТИ, ЛЕТИС НАЗАД,

Name

Српски Рамбо

09.05.2019 10:37

Када се СНСД канцеларија поцела звати Њемацка? Узгред, какав је данас сендвиц?

Name

Колега Оберарзт

11.05.2019 08:59

Рекао бих и да јесте и нисте претјерали. Засто? Ја сам све то полозио и то врло лако и једноставно јер сам и стуфдиј Медицине код нас одрадио постено и уцио како треба. Апробацију, специјалистицки, све врло лако просао. Свакако да вас неко не доводи у ову зенљу да би господје докторице носиле стикле и бисере на послу. Или пак цацкали нос господа доктори. Овдје то нема! Овдје се ради! Мноог, преодговорно и најбоље могуце. Исто так сте и плацени. Сваки прековремени је плацен или пак имате слободан дан. Ако негдје постоји заститат прав радника онда је то овдје. Ако имате другације искуство предлазем да погледате "Маргдебургер Бунд". Онај ко мисли да је овдје љепота и да си доктор као из серија, није тако. Овдје пролазе само најбољи. Просјецних и лосих има на све стране. Поздрав!

Name

Радомир

09.05.2019 07:32

То је преко агенције и није директ запосљаване...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тхеолд

09.05.2019 07:47

ништа ово није,патка...ни један наш љекар меможе фамо радити

Name

Е мој Панфора

09.05.2019 08:56

Раде људи и одлазе не само у Њемацку у Саудијску Арабију Свајцарску примјери имају име и презиме зна се ко је отисао и ко иде , Дјсја лазе и њега треба отјерати у дмо здравља у Целинац

Name

тхеолд

09.05.2019 07:46

њемачка не признаје наше љекарскедипломе,и неможе нико од тих људи да ради као љекар у њемачкој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоза

09.05.2019 08:19

Није истина. Мени су признали диплому и одмах сам добио специјализацију.

Name

Др

09.05.2019 08:22

онда мојих 30ак колега сви лазу да тамо раде???

Name

Ре тх

09.05.2019 08:53

Није истина то сто писете. Насе љекаре цијене у Њемацкој, наравно да морају знати језик. Имају врхунске услове. Из лицног искуства то знам. Немојте да кудите кад не знате ситуацију.

Name

Јеца

09.05.2019 08:53

Немозе се висе ни Њемц преварити , ди сада смо их варали на милион нацина али су бас укапирали. Са насим дипломама које су прибавите на лоповски нацин и по приватним факултетима могу само радити тесари, зидари молери итд.

Name

тхеолд

09.05.2019 10:21

@Тоза да би радио као љекар у њемачкој,мораш нострифцирати диплому,,а то значи све наново полагати,немојте лагати да тамо радите као љекари...неможе са дипломом љекара радити чак ни као сестра,техничар...пустите те шупље приче

Name

тхеолд

09.05.2019 10:23

Ре ДР да,ако тврде да раде као љекари онда лажу свих 30

Name

тхеолд

09.05.2019 10:25

@ретх нико не цијени наше љекаре у њемачкој јер они не постоје тамо...само уколико су завршили у н јемалкој медицину на неком од њихових универзитета..

Name

Др

09.05.2019 10:41

Добар си. Зарадио си сендвич.

Name

Гаро

10.05.2019 08:44

Мозда раде када исполазу те разлуке и то ал није плацени колико се прица а овде узимају лопатом сто старији др то веца лопата

Name

Блауе Карте

11.05.2019 09:01

Ма хајде!? Како ти то знас? Да ниси мозда љекар? Сходно написаној реценици бих рекао да ниси.

Name

Прави узрок

09.05.2019 07:54

Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални политичари повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.05.2019 08:22

тако је, проглам је и издајничкој пљачкашкој гамади на власти која од кређе избора покраде и све остало,

Name

МО

09.05.2019 08:51

НАПУШТАЈТЕ ЈЕР ЈЕ СРАМОТА ДИПЛОМА др. СА ПОТПИСОМ ШКРБИЋА. ИМА ДОДИК др. КОЈИ НЕ МОРАЈУ БИТИ МЕДИЦИНСКЕ СТРУКЕ, ЊЕМУ НЕ ТРЕБА НАРОД. БИСЕРКА СЕ ЛИЈЕЧИ У ЗГ, А ВИШКОВИЋУ СУ ГУМЕ ЗА ТЕРЕТНА ВОЗИЛА БИТНА. БЈЕЖИТЕ ИЗ ОВОГ ЈАДА И ОТИМАЧИНЕ, А НИГДЈЕ НИЈЕ ЛАКО. РС СУ ДОВОЉНИ ЕКСПЕРТИ ИЗ ДРВАРА..

Name

Истине ради.

09.05.2019 08:47

Ово су глупости и лази,као примјер цу навести свима зворницку болницу коју је у претходне двије године напустило 7-8 специјалиста,али не због плата, него због неподносљивости рада са највецим сљамом и незналицама, због терора и прогањања од стране самозваних замјеника директора,нацелника одјељења и слицних измисљених функција како би се гурнула која суска висе у дзеп. У тој болници цистацица је битнија од доктора, а најнебитнији је убоги пацијент.дакле,није истина да се одлази због новца,одлази се зато сто су вам болнице као и кадар у њима једно велико ниста.и благо ономе ко оде,оцигледно да дугогодисњи рад у таквим установама од људи прави зивотиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

11.05.2019 09:01

Браво!

Name

Ре

09.05.2019 08:57

Испада да Њемачка уопште нема своје становнике и градјане, питам се гдје су Нијемци и шта ли раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.ре

09.05.2019 11:44

Њемацка је велика 80 мил.становника и РАЗВИЈЕНА земља. Као и цијела Еуропа има велики проблем са демографијом. Оне који одлазе у пензију не могу да замијене новим младим нијемцима јер их НЕМА ДОВОЉНО, због тога усисавају страну радну снагу. Преко милион годисње имају мањак радне снаге. Дали ти је имало јасније????

Name

Гаро

10.05.2019 08:40

Вјероватно нема зато сто код њих се незаврсава фаx као код нас у фоци и б.луци понесес теглу кајмака сваки испит и полозис а из снсд стаба назову да цеа изац на испит упознати смо са тим

Name

Др

09.05.2019 09:09

Ако Бог да здравља требамо сви бјезати макар у Тунгузију од ове багре.Плата др опсте праксе је 1200км,ако узмес кредит за ауто да не идес пјеске гладан си.Марс стоко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аперион

09.05.2019 09:46

Др стоматолог у дому здравља има плату 1200 км, па да узас буде гори исту плату има и администрација дома здравља, са купљеним дипломама високе струцне спреме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информација

09.05.2019 13:18

Бруто плате доктора- специјалисте у Канади : породицни љекар од $ 195 000 - $ 300 000, радиолог од $ 399 000 - $ 499 000, неуро-хирург од $ 499 000 - $ 700 000, кардиолог од $ 270 000 - $ 350 000. И тд. . За све њих пацијент је Бог . Ове податке са подацима у РС И БиХ је бесмислено поредити. Ако се упитате засто сами цете дати одговор , а најтацнији одговор цете формулисати онда када када ви или цлан васе породице мора потразити љекарску помоц код неструцних, мало плацених , нељубазних љекара ( надам се да има изузетака) И у болницама у којима нема лијекова па цак И за оне најтезе болести. Није цудо сто квалитетни љекари одлазе И одлазице све док наслови вијести буду ста је рекао И колико је покрао неко из кругова политицке багре а народ на све то буде цутао И цутао И цак И за лијецење болесне дјеце скупљао новац СМС порукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.05.2019 15:51

Канађанин,...поредити нас са Канадом, САД, Њемацком је преглупо,..никад није могло нити це моци,..али исто тако унутар БИХ поредити федерацију и рс је неупоредиво.

Name

Рвх

10.05.2019 00:45

СТА МИСЛИТЕ БИТИ ДОКТОР У АМЕРИЦИ Е ЗЕМЉО МОЈА СВА СИ ЦРНА И ОКОРЕЛА ОД КРИМИНАЛА ЗАКОН НУЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

10.05.2019 18:35

Тачно, поредити РС и Федерацију је неупоредиво, не треба нас уопште поредити, ми смо два свијета, као исток и запад, на једној страни се сунце рађа, на другој умире, ми некако нагињемо истоку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петyр Баелисх

11.05.2019 14:18

Веч сам предао папире у Баден-Wурттембергу. Довиђења.

ОДГОВОРИТЕ