Нема завјере о подјели Косова

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини одбацила је данас у Тирани наводе Рамуша Харадинаја који оптужује њу и предсједнике Албаније и Србије, као и косовског предсједника, да су дио “плана за подјелу Косова”.

Србија 08.05.2019 | 22:51
Нема завјере о подјели Косова
– Нисмо дио никакве завјере – рекла је Могерини, већ је заједнички циљ да се створе услови, атмосфера и простор како би двије стране поново сјеле за исти преговарачки сто.

– Поштујемо преговарачке позиције двије стране и озбиљно гледамо на улогу посрединка, моју личну улогу, у којој ми не одређујемо садржај будућег споразума, већ омогућавамо разговоре о томе шта правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа може да садржи – одговорила је Могерини албанским новинарима.

Могерини се у Тирани, гдје се вечерас састаје са предсједником Србије Александром Вучићем, а сутра ће учествовати на самиту Процеса Брдо Бриони, иначе први пут огласила послије састанка о Западном Балкану у Берлину. Могерини је рекла да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине. Она оцјењује да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине.

“Убијеђена сам да, ако би се тарифе повуке вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим песрпективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову.

Могерини је поручила и да је дијалог Београда и Приштине током година донио важне резултате, како за двије стране у процесу, тако и за читав регион. Она је оцијенила да је до застоја у дијалогу дошло управо у тренутку када је могло да се уђе у фазу интензивнијих преговора.

– Наш циљ је био и и остаје постизање усаглашеног, правно обавезујућег споразума који ће покрити све аспекте нормализације односа Приштине и Београда.

Висока представница ЕУ подсетила је да је до застоја у дијалогу дошло због тарифа које су приштинске власти увеле на робу из Србије чиме су прекршени и споразуми које је Косово потписало. Могерини је такође нагласила да су ЕУ, земље чланице, као и други међународни партнери тражили да се повуки или суспендују тарифе, што се до овога тренутка није догодило.

– Мој утисак послије Берлина је да нисмо близу наставка дијалога, али то не значи да одустајемо од посредовања у дијалогу, каже Могерини.

Говорећи о погодној атмосфери за наставак дијалога, Могерини је поред укидања приштинских тарифа навела и суспензију кампања за признања, односно повлачења признања косвске независности.

Шефица ЕУ дипломатије у закључку изразила је наду да ће “мудрост да побиједи”, јер како је нагласила, “нико неће добити ништа од даљег застоја дијалога, а поготово не Косово, Србија и регион”.

-Помирење и нормализација су, као што је ЕУ и сама научила, база за економски просперитет и интеграцију. Знам колико је то важно за регион и зато је важно да се порцес настави и буде полодоносан уз поштовање свих страна – закључила је Могерини.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БГ

08.05.2019 21:40

Да, само када би ви одлуцивали, ЕУ трома И неефикасна, питање ста мозе И када рјесити, одлуке су негдје на другој страни, а зна се, ако висе уопсте има ста преговарати И ослуцивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

08.05.2019 22:01

поглед све говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛЕКТИВ ДУБИОЗА

08.05.2019 22:23

па наравно да нема,ви сте за јединствено самостално Косово,јебо вас БУРЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

08.05.2019 22:48

Корак у правом смјеру је и чињеница да су тарифе/економија кочиница а не националистичи или шовинистички испад. Ит’с тхе ецономy, ступид! Само напријед, до коначног рјешења за добро свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

08.05.2019 23:48

срање

ОДГОВОРИТЕ
Name

сqип

09.05.2019 01:14

Мозете радити ста год хоцете, Сиптари неце никад прихватити подјелу Косова као врсту ентитета у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

09.05.2019 10:31

Говори се о разграничењу не ентитетима а гдје има дима има и ватре. До 91. су ЕУ и УСА подрзавале јединствену YУ а до 95-те и ‘цјеловиту’ БиХ.