Ускоро оснивање Нове Палестине

Прве детаље дуго очекиваног плана предсједника САД-а Доналда Трампа, такозваног "споразума вијека", који су циркулисали између званичника у израелском Минитарству спољних послова, објавили су неки израелски медији на хебрејском језику, али их ни једна заинтересована страна није потврдила.

Свијет 08.05.2019 | 18:07
Ускоро оснивање  Нове Палестине
Детаљи су објављени у листу Израел Хајом (Израел данас), блиском премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, преносе страни медији.

САД су најавиле да ће представити план послије светог муслиманског мјесеца поста рамазана који је окончава почетком јуна.

Према писању израелског дневника, биће потписан тројни споразум између Израела, Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) и Хамаса.

Палестинска држава звана Нова Палестина ће бити основана у појасу Газе и на Западној обали, изузимајући територију на којој су јеврејска насеља. Један од аутора споразума је Трампов високи савјетник и зет Џаред Кушнер. Споразум се припрема двије године, а Палестинци су у међувремену прекинули контакте с Бијелом кућом јер је Трамп признао Јерусалим као главни град Израела и премјестио у њега амбасаду своје земље из Тел Авива.

Јерусалим неће бити подијељен између Израела и Нове Палестине, већ ће бити главни град и Израела и Нове Палестине, а арапски становници тог града биће грађани Нове Палестине. Статус qуо светих мјеста остаће на снази, а Јеврејима неће бити дозвољено да купују арапске куће и обрнуто. Јерусалиму се неће припајати додатна подручја.

Египат ће понудити новој палестинској држави земљу да изгради аеродроме и фабрике, између осталог. Стране које ће финансијски подржати примјену тог споразума су САД, ЕУ и нафтом богате земље Залива. Оне ће обезбиједити буџет од 30 милијарди долара у року од пет година за националне пројекте у Палестини.

Тај буџет ће такође укључивати цијену повезивања јеврејских насеља с Израелом.

САД ће платити 20 одсто цијене таквих пројеката, ЕУ десет, а земље Залива преостали дио.

Нова Палестина неће моћи да образује војску, али ће имати полицију која ће бити само лако наоружана.

Између Израела и Нове Палестине потписаће се споразум о заштити на основу којих ће она платити Израелу да је брани од стране агресије.

Послије потписивања споразума, Хамас ће положити сво оружје, укључујући лично, египатским властима.

Чланови Хамаса, укључујући лидере, наставиће да примају плате од држава које су се обавезале на подршку до формирања владе. Појас Газе ће бити отворен за промет робе и радника у Израел и Египат.

Демократски избори одржаће се у року од године и влада Нове Палестине ће бити изабрана.

Годину дана послије избора и оснивања нове владе постепено ће се ослобађати Палестинци из израелских затвора током три године.

Граница између Нове Палестине и Израела ће бити отворена за промет грађана и робе као што је случај са пријатељским земљама.

Аутопут који повезује Западну обалу и појас Газе ће бити подигнут 30 метара изнад територије Израела, а 50 посто изградње ће платити Кина, а остатак,односно по 10 посто Јужна Кореја, Аустралија, Канада, САД и ЕУ.

Долина реке Јордан остаће под контролом Израела. Нова Палестина ће имати прелазе у сусједни Јордан под својом контролом.

У случају да Хамас и ПЛО-а одбију да потпишу тај споразум САД ће прекинуту сваку финансијску подршку Палестинцима и осигурати да им ни једна земља не шаље новац.

Ако ПЛО потпише споразум, а Хамас и Исламски џихад одбију, лидери те двије организације ће се сматрати одговорним.

У случају новог рата између Израела и Газе САД ће подржати Израел да циљано убија те организације.

Ако Израел одбије да потпише споразум САД ће укинути финансијску подршку тој земљи, која тренутно износи 3,8 милијарди долара годишње.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

здравко

08.05.2019 19:37

Израел и Палестина су као пола Босне а има иx 15 милиона и није чудо сто се млате за териториј.за Палестинце ми је причао некад мој покојни очух који је био политичар и уједно и науцњак да су палестинци скитски народ . палестинци су дошли на тај териториј били једно времена није им се свидјело ,посто је то вукојебина сами крш.Дошли после зидови то све обрадили направили оазу ,онда се опет појавили палестинци и кажу да је то њихово.за зидове је говорио да је то вредан народ.Незнам свако може реци неко своје мишљење ,можда би им Басар ел асад могао продати мало територије за Палестину неби ни осјетијо али треба радит и ето ти палестине.

ОДГОВОРИТЕ