Нова локација за прихват миграната

Градско вијеће Бихаћ на данашњој је ванредној сједници једногласно одредило Вучијак као локацију за измјештање миграната и избјеглица из средишта Бихаћа. Ријеч је о приградском насељу на локацији подно Пљешевице, у близини границе с Републиком Хрватском.

Босна и Херцеговина 08.05.2019 | 16:46
Нова локација за прихват миграната
У усвојеним закључцима дефинисано је да ће Град Бихаћ уз помоћ градске и кантоналне организације Црвеног крста и Међународне организације за миграције, у року од 60 дана припремити локалитет за измјештање миграната и избјеглица из градског центра.

- Ову сам локацију предложио јер је у власништву Града Бихаћа и испуњава минималне услове за формирање привременог прихватног центра, односно има могућност прикључка воде и струје. Удаљена је неколико километара од центра града, а свакако је на путној рути миграната према Европској унији. Битно нам је да је локација између града и границе с Европском унијом, јер не можемо више допустити њихов боравак на јавним површинама и константно враћање у најнасељеније градско подручје - истакао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Поновљено је како је ово само један корак према рјешавању проблема у Бихаћу, а не у цијелој Босни и Херцеговини.

- Ово је заправо мјера којом ублажавамо кризу код нас, кад већ држава не ради ништа по том питању. Циљ је измјештање миграната и избјеглица из града, односно затварање привременог прихватног центра „Бира“ у прихватљивом року од три мјесеца. Не дајемо локацију за смјештај миграната из Мирала у Великој Кладуши и других прихватних центара у БиХ, на то једноставно нећемо пристати. Јасно наглашавамо да привременим прихватним центром на овој локацији желимо обезбиједити достојанствен смјештај евентуалним новопридошлим мигрантима и у споменутом временском року испразнити и затворити Биру - додао је Фазлић.

На приједлог Клуба одборника Странке демократске акције данашњим закључцима су додати и захтјеви Скупштини Унско-санског кантона и осталих градова и општина овог кантона да се терет мигрантске кризе равномјерно распореди одређивањем оваквих локација у Цазину, Великој Кладуши и Бужиму, те захтјев Министарству унутрашњих послова УСК-а и ИОМ-у да организују транспорт миграната и избјеглица до Вучијака.

Градско вијеће Бихаћ је на данашњој сједници подржало и Иницијативу посланика у Федералном парламенту о хитној измјени и допуни Закона о припадностима јавних прихода у Федерацији БиХ, како би се и на тај начин финансијски помогло Бихаћу и Великој Кладуши који су највише погођени мигрантском кризом.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар