Као летња киша...

Нема га дуго, али увек се појави кад треба. . .

Фудбал 07.05.2019 | 23:40
Као летња киша...
Дошао је у клуб пре него што је све кренуло напред. И многи ће вас подсетити на оне поразе Ситија од Мидлзброа, бројне муке и борбу за опстанак у претходној деценији. Међутим, све је некако стало након што је Венсан Компани дошао међу Грађане. Од тада креће ренесанса клуба из плавог дела Манчестера, предвођена великим капитеном и још већом громадом од човека.

Вероватно ни сам Белгијанац није очекивао да ће његова каријера златним словима остати уписана у историји Манчестер Ситија. Иако није увек све текло као мед и млеко, Венсан Компани је доказао да уме и да може, чак и када то нико не очекује. И не, не причамо само о јучерашњем голу. Причамо о претходних 11 година које је стамени дефанзивац провео међу Плавцима из Манчестера.

А за нешто више од деценије стигао је да подигне укупно три пехара Премијер лиге. Следећег викенда вероватно ће подићи и четврти. Навијачи Грађана већ премотавају филм из 2012. године када се десила она невероватна завршница против Квинс Парк Ренџерса, која представља можда и најбољи тренутак у новијој историји острвског фудбала...

Да се јуче није појавио Компани, питање је да ли би Сити и даље остао на пол-позицији пред последње коло. Али није то први пут да Белгијанац спасава Грађане. Чинио је он то и у претходна три похода на титулу, а да нико није питао ни како, ни зашто.

Почнимо од те 2012. године, када се Јунајтед, предвођен сер Алексом Фергусоном, налазио испред Манчестер Ситија на три кола пред крај. Тада је уследио директан окршај између љутих градских ривала. Нема потребе наглашавати да је Венсан Компани, као и синоћ, решио тај меч јединим голом на утакмици.

Две године касније, Ситију је био неопходан само бод против Вест Хема како би оверио титулу, а Белгијанац је поново био на правом месту у право време. Многи су мислили да су два чуда од невероватног дефанзивца превише. Грдно су се преварили.

Када мислите да се више неће вратити, он се поново издигне као феникс из пепела. Гол против Лестера био је 20. погодак који је Венсан Компани постигао у дресу Манчестер ситија, а први изван шеснаестерца. Још једном је показао да теорија вероватноће не мора да буде „пријатељ“ фудбалерима.

„Био сам на овом стадиону када је Агуеро постигао онај победнички гол против Квинс Парк Ренџерса. Мислите да се тако нешто никада не може поновити, али мислим да је ово за навијаче била готово иста ствар. Ово се дешава једном у 20 година, ово је један од најбољих момената у историји Премијер лиге“, рекао је Гери Невил по завршетку меча.

Прошле сезоне постигао је само два гола. И оба су дошла у веома важним утакмицама. За главу се ухватио Арсенал у финалу Лига купа, а потом и љути градски ривал, Манчестер јунајтед. Није ни чудо што га у Ситију зову „човеком за велика дела“.

Компани је ипак већ догурао до 33 године. Пре утакмице, вероватно је свима у глави било да је ово његов последњи меч у дресу Грађана на Етихаду. Јучерашњи гол све ставља у другачију перспективу. Белгијанац у себи још има ватре, жели још да игра.

„Наравно да нећу престати да играм фудбал. Радићу оно што најбоље знам још неколико година. Баш као данас“, рекао је одмах после сусрета.

Бројке кажу да је ово тек 12. пут да се Компани нашао у стартној постави Манчестер ситија ове сезоне, али трећи узастопни. Ко зна каква би нам још чуда Белгијанац приредио да није било бројних повреда мишића које је доживљавао током читаве каријере. Међутим, када боље размислите, овако је боље. И слађе.

Треба напоменути да је Компани читаво друго полувреме синоћне утакмице одиграо са жутим картоном који му је висио изнад главе. Многи би се уплашили да би могао да направи неку глупост и остави тим на цедилу. Али Белгијанац није такав тип играча. То знају и у стручном штабу Грађана. Зато Пеп Гвардиоланиједног тренутка није ни помислио да га повуче са терена.

Капитен и херој.

До новог Винијевог чуда.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар