САД упозориле Русију и Кину

Америчка влада је упозорила Русију и Кину да САД неће трпити агресивне потезе у региону Арктика.

Свијет 06.05.2019 | 17:42
САД упозориле Русију и Кину
Арктик се с растом температура и топљењем леда све више отвара за развој и трговину.

Државни секретар Мајк Помпео је у говору у Финској рекао да ће се САД надметати за утицај на Арктику и супротставити се покушајима да се тај регион учини стратешким забраном било које земље.

Према његовим ријечима, да би Арктик остао миран мора првладати владавина права. Помпео је напао Русију и Кину због, како је рекао, праксе принуде која би дестабилизовала "далеки Сјевер" ако би се поновила.

"Регион је постао арена глобалне моћи и конкуренције и осам арктичких држава морају да се прилагоде тој новој будућности", рекао је Помпео у говору дан пред почетак састанка министара спољних послова Арктичког савјета.

Он је навео да је тај савјет некада могао да се фокусира само на неконтроверзна научна, климатска и културна питања али да дубоке промјене у арктичком окружењу и стратешка ривалства то више не омогућавају.

"Улазимо у ново доба стратешког ангажовања на Арктику", изјавио је Помпео. Како је навео, за САД то значи јачање америчког безбједносног и дипломатског присуства путем нових војних вјежби, ледоломаца и проширења операције Обалске страже.

Шеф америчке дипломатије је посебно означио Кину која, за разлику од Русије, нема територију на Арктику нити на њу полаже права.

Кинески покушаји да се угурају у регионалне послове кроз огромне инфраструткурне пројекте и инвестиције морају бити осујећени, рекао је шеф америчке дипломатије и одбацио кинеске тврдње да је Кина "при-арктичка земља".

"Постоје само арктичке и неарктичке државе. Не постоји трећа категорија и другачије тврдње Кини не дају право ни на шта", рекао Помпео.

Он је навео да су одговорне кинеске инвестиције на Арктику добродошле али да је историја кинеских агресивних активности на другим мјестима разлог за бригу. "Образац кинеског агресивног понашања на другим мјестима ће показати како ће се односити према Арктику. Да ли желимо да се Арктички океан претвори у ново Јужно кинеско море, испуњено милитаризацијом и сукобљеним територијалним претензијама", рекао је Помпео.

Помпео је такође упозорио да би руске намјере на Арктику могле да се покажу дестабилизирајућим, имајући у виду велику кампању ширења војног присуства.

"Знамо да руске територијалне амбиције могу постати насилне. То што је Арктик дивље мјесто не значи да треба да постане мјесто безакоња", навео је он. Упркос Помпеовим упозорењима и образлагању америчких ставова, многи чланови Арктичког савјета и посматрачи су забринути због скептицизма према климатским промјенама и еколошкој политици владе предсједника Доналда Трампа. Многи од њих се плаше да САД желе да експлоатишу Арктик не размишљајући о посљедицама. У припремљеном Помпеовом говору, који је имао 2.400 ријечи, ниједном нису поменуте "климатске промјене". Умјесто тога се говори о "константном смањењу морског леда" али без навођења узрока, с фокусом на могућност које се отварају топљењем леда.

"Арктички поморски путеви би могли постати Суецки и Панамски канал 21. вијека", навео је он. Помпео је Арктик назвао "границом могућности и изобиља", с нетакнутим резервама нафте и гаса, уранијума, минерала, племенитих метала и драгог камења.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

@Роки

06.05.2019 15:47

А што нисмо дјелили Америку кад је откривена? Ко прије дође његово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

06.05.2019 16:07

Опет патка.То су рекли и за Сирију па Руси сатрасе.Ајте висе крезуби....

Name

Ре

06.05.2019 16:18

Остаје само на упозорењу.хаха.муда треба па напаст

Name

Кнстантин

06.05.2019 16:04

Мој ђед је имао тамо тридесет дунума леда али никад га није превео на себе. Ко сад мене пита ишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никифоровиц

06.05.2019 16:08

Америка исто има право на Арктицка богаства као и Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

07.05.2019 12:28

Ал у клипама...

Name

Пустињски соко

07.05.2019 03:13

Коме Американци пријете у упозорава ју па никад нико није Русију и Кинезе покорио, могли су то само Србији

ОДГОВОРИТЕ