Лидери региона 8. маја у Сарајеву

Најављено је да ће тим 8. маја БиХ посјетити предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Албаније Еди Рама, предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Босна и Херцеговина 06.05.2019 | 14:44
Лидери региона 8. маја у Сарајеву
Годишњи састанак гувернера ЕБРД-а у Сарајеву прилика је да БиХ покажемо у бољем и позитивнијем свјетлу, констатовали су данас предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његов замјеник, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ, Мирко Шаровић.

Самит, који ће бити одржан од 7. до 9. маја, најзначајнији је и највећи економски догађај у региону, који ће окупити више од 2.000 регистрованих учесника и 82 делегације. Током тродневног самита биће уприличено 40 пратећих догађаја на шест локација. 

Између осталог, 8. маја биће организован Самит лидера земаља западног Балкана. Најављено је да ће тим поводом главни град БиХ посјетити предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Албаније Еди Рама, предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев. БиХ ће у овом дијелу програма представљати предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

"Наша намјера је да се и даље економски, инфраструктурно и привредно јаче увезујемо како бисмо направили повећани ниво конкурентности и развоја наших економија", поручио је данас предсједавајући Звиздић, преносе "Вијести.ба".

Он је рекао да ће Годишњи састанак гувернера ЕБРД-а бити изузетна прилика да се покажу инвестициони потенцијали БиХ.

"Дакле, да нашу земљу прикажемо у једном много позитивнијем свјетлу него што је то случај кад говоримо о сталним политичким препуцавањима којима свједочимо посљедњих мјесеци, те да на најбољи и најадекватнији начин угостимо представнике финансијског сектора, потенцијалне улагаче и оне који ће у наредном периоду доносити врло значајне одлуке када говоримо о инвестицијама и будућим кредитима за наш регион", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Истичући да је овај састанак јако важан, Звиздић је навео да ми ЕБРД сматрамо једним од наших најважнијих партнера.

"Од 1991. године ЕБРД је инвестирао скоро 12 милијарди евра на простору западног Балкана, а само у прошлој години уложио је више од милијарду евра кроз 67 пројеката. У 2018. години ниво инвестиција, кредитирања и улагања у БиХ је 200 милиона евра, што је било значајно повећање у односу на 2017, када је то било 130 милиона евра. А ми очекујемо да ће у 2019. години тај износ ићи чак и до 300 милиона евра обезбијеђених средстава за пројекте у БиХ", казао је Звиздић.

Како је рекао, ЕБРД је од 1996. године на територији БиХ инвестирао преко двије милијарде евра у 160 различитих пројеката, од којих се 82 одсто односи на пројекте из области инфраструктуре, седам одсто на пројекте из области енергије, а остало је везано за пројекте из области индустрије и развој малих и средњих предузећа.

- Наравно, у фокусу ће и даље бити изградња Коридора "5Ц", паневропског коридора који повезује средњу Европу са БиХ, као и средства која ће бити везана за енергетски сектор, енергетску ефикасност и сектор малих и средњих предузећа - рекао је Звиздић.

У наредна три дана, додаје, биће потписан и одређени број уговора између институција БиХ и представника ЕБРД-а.

- Наша је намјера да повећамо ниво улагања ЕБРД-а у приватном сектору. У земљама у региону ти процеси се дешавају, код нас је још увијек највећи ниво средстава везан за јавни сектор, а сада ћемо ићи ка јачању односа између ЕБРД-а и приватног сектора, како бисмо унаприједили и учинили тај сектор много конкурентнијим - истиче Звиздић.

Самим тим, додао је, био би настављен развој три кључне инфраструктурне области, неопходне за економски развој сваке државе - транспортна, енергетска и дигитална инфраструктура.

- Имаћемо преко 40 различитих догађаја у наредних пар дана на шест локација и кроз инвестицијску сесију ћемо покушати да презентујемо оне секторе за које мислимо да имају врло озбиљан потенцијал, као што су ИТ сектор, туризам, ауто-индустрија, агрикултура, производња хране и развој дрвне индустрије - додао је Звиздић.



Исто тако, истиче предсједавајући Савјета министара, настојаћемо да БиХ представимо у најљепшем свјетлу њене културолошке вишеслојности, која представља један од најважнијих аспеката нашег културолошког богатства.

Сасвим сигурно, наводи, ријеч је о једном од најзначајнијих и највећих економских догађаја и форума у региону у посљедњих десетак година.

- Изванредна прилика да се инвеститори повежу са ониома који креирају пројекте у БиХ и да презентујемо наше инвестиционе потенцијале, да прикажемо БиХ као врло атрактивну локацију за улагање, али не по неким ранијим системима да располажемо само природним ресурсима и радном снагом која није скупа - нагласио је Звиздић.

Напротив, истиче, БиХ жели да постане дио Европе у сваком смислу - у смислу преноса знања и искустава, технолошког развоја, адекватног планског и одрживог кориштења природних ресурса, али и да наша едукована, квалитетна и искусна радна снага буде адекватно плаћена за своје послове које треба развијати у БиХ.

- И наравно, да се на много квалитетнији и искренији начин повезујемо у региону у смислу наше економске сарадње, имајући у виду проблеме на које наилазимо посљедњих мјесеци, почевши од такси које су нам уведене, али и бројних других тзв. невидљивих царинских баријера у економским односима унутар региона западног Балкана - поручио је Звиздић.

Према његовим ријечима, западни Балкан има озбиљне ресурсе - ријеч је о скоро 20 милиона људи и сасвим сигурно можемо бити привлачни оним инвеститорима који могу бити интегратори различитих облика производње и инвестиција.

- Презентовати то пред овим нашим гостима, који имају капацитет да одлучују о инвестицијама, кредитирању и пројектима, заиста је изванредна и посебна прилика. Због тога нас радује да ћемо бити домаћини тако важним људима. Дуго смо радили на свему томе, Савјет министара је уложило огромне напоре, а министар Шаровић и његово Министарство посебно - каже Звиздић.

Додаје да ће се БиХ на мапи интересовања европске и свјетске јавности овај пут наћи по добром - по економским пројектима, економским потенцијалима, повезивању и економској сарадњи.



Министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић казао је како су сви детаљи завршени, те да једини проблем представља лоше вријеме и киша која омета постављање шатора испред зграде Парламентарне скупштине БиХ, али вјерује да ће и то бити ријешено.

„Добра вијест је да имамо више од 2.886 регистрованих учесника, пословних људи, гувернера, 82 делегације, што је врло значајно. Ту је још и 300 пријављених који ће тек обавити регистрацију, с обзиром на то да је ниво провјера за овај догађај врло захтјеван и увијек је повезан са надлежним тијелима у Лондону, односно централи ЕБРД-а“, казао је Шаровић.

Он је додао како ће се све, или највећи дио догађаја дешавати у кругу око зграде Парламента БиХ, односно у Савјету министара БиХ, те у хотелима "Холидаy Ин" и "Сwисс". Преко 40 догађаја биће одржано у три дана.

„За нас су важне двије ствари. Једна је да покажемо да можемо да организујемо овакве догађаје и да смо способни и да имамо капацитете да организујемо један овако важан догађај. С друге стране, циљ је да се представимо као земља која вриједи и која је добро мјесто за инвестиције. То је посебно важно за други дан, када ћемо се као земља представити. Вјерујемо да ће, имајући у виду да ће овај догађај употпунити и састанак лидера земаља западног Балкана, и сама регија да пошаље кључну поруку, а то је да је овај простор и регион сигурно добро мјесто за инвестиције“, казао је он.

Министар Шаровић је казао како је увјерен да ће БиХ као земља домаћин искористити ову шансу.

„Ово је изазовно за све нас, јер по први пут ми, па и ви новинари, имамо прилику радимо нешто овако. Надам се да ћемо се потрудити сви заједно да из БиХ оде једна другачија слика“, закључио је Шаровић.

(БН/Вијести)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мерхаба Таци

06.05.2019 14:01

А да Миле отвори поздравом Мерхаба Таци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.05.2019 14:09

“Лидери” са намјештених избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулије Цезар

06.05.2019 14:51

Позив Хашиму Тачију на овај самит БиХ као домаћин требала је условити укидањем таксе на робу из БиХ и Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

06.05.2019 16:03

А гдје ту сврстан бурлави милокрадљивко. Лопов над лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идриза Периц Карамацановиц

06.05.2019 16:21

Пуно успјеха у раду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тит

06.05.2019 16:41

ЗВИЗДИЦА МОЛИМ У ИМЕ ГРАДЈАНА СОКОЦА ДА ДОЗВОЛИ МИЛОВАНУ БЈЕЛИЦИ ДА СЕ СЛИКА СА УЦЕСНИЦИМА САСТАНКА.

ОДГОВОРИТЕ