Сазнајте какво ће бити љето

У најновијем извјештају који је објавила ИБМ компанија "Ведер компани", а пренио Ројтерс, ово љето биће за већи део Европе топлије али и влажније од просјечног.

Свијет 06.05.2019 | 11:12
Сазнајте какво ће бити љето
Количина падавина поготово у јуну и јулу биће изнад просјечних вредности, наводи се даље у извјештају.

"Иако постоје значајна одступања у оквиру модела праћења климатских кретања, већина указује на то да ће овог љета највише бити распрострањена врелина, а поготово у централним и источним деловима Европе", стоји у извештају "Ведер компани".

Истовремено, у извештају је редукована ранија прогноза за мај, тако да ће према најновијим подацима овај мјесец бити хладнији од просјечних вриједности. Тако ће мај у Британији и јужним дијеловима Скандинавије бити топлији и сувљи, а слићно се очекује и у Немачкој. Међутим, обрнута је ситуација у југоисточним дијеловима Европе гдје се очекује знатно више падавина од просјека и ниже температуре.

Српски РХМЗ тако, на пример, прогнозира да у мају буде чак 19 кишних дана.

Када је ријеч о јуну, у Британији и Скандинавији очекује се пак хладније време од просјечних вриједности за то доба године, с доста падавина. Нијемци се могу надати топлијем јуну ако су на југу, али ако су на сјеверу биће им хладније него иначе. Када је ријеч о југоистоку Европе, очекује се да јун буде топлији, али и влажнији од просјека.

Слична предвиђања су и за јул. С тим да прогноза за више падавина остаје за Њемачку и дијелове Британије и Скандинавије. У нашим крајевима, бар како стоји у том извјештају, очекује се топлије вријеме од уобичајеног и сувље.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре

06.05.2019 09:38

вјероватно никакво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

06.05.2019 11:12

Бице као И просло гузва пред амбасадама да се разгули одавде.