Траже повећање плате за 20 %

- Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ предложила је Савјету министара БиХ да, како су навели, због сложености послова за 64 запослена са високом школском спремом повећа плате за 20 одсто, и то оним радницима који имају валидне сертификате и обављају сложене информатичко-апликативне послове који се односе на одржавање и развој управљачких апликација у овој агенцији.

Босна и Херцеговина 06.05.2019 | 10:05
Траже повећање плате за 20 %
"Та одлука била је на Стручном савјету Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и ми смо је само примили к знању, јер нисмо надлежни за такве ствари. У Агенцији има специфичних послова и стручњака који треба да буду више плаћени, али мислим да ово што су предложили није прави начин. Рјешење треба тражити у измјенама Закона о платама у институцијама БиХ којим ће се омогућити да људи са специфичним занимањима заиста добију плату коју заслужују", рекао је Лазар Продановић, члан Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Практично, Агенција за лијекове и медицинска средства од Савјета министара затражила је да повећа плате радницима који раде на рачунару, што је у најмању руку неозбиљно, тако да нам је из неколико извора потврђено да нема шансе да овакву одлуку усвоји Савјета министара.

Према одлуци коју је предложила Агенција, додатак од 20 одсто на основу нето плату добили би и референт специјалиста за информатичке послове, референт за административне послове, помоћници директора, као и начелници сектора...

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ нисмо успјели добити одговор на питања у чему се конкретно огледа сложеност послова због којих је потребно увећање основне плате у износу од 20 одсто, као ни колико ће новца бити потребно обезбиједити уколико би одлука добила подршку у Савјету министара БиХ.

Из образложења за доношење одлуке о додатку на плату по основу сложености послова за радна мјеста у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, односно разлога за доношење те одлуке, не може се закључити зашто се и за које послове конкретно тражи повећање плате.

У образложењу се у суштини наводи када је и из којих разлога основана Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, као и информација о потреби сталног усавршавања њених запослених како би се задовољио општи интерес. Такође, у образложењу се наводи и то да је Агенција самостална и регулаторно је тијело у области лијекова и медицинских средстава који се користе у хуманој медицини.

"За провођење ове одлуке планираће се средства у буџетској резерви за 2019. годину и Нацрту буџета Агенције за 2020. годину", наводи се у образложењу одлуке која би ускоро требало да се нађе на сједници Савјета министара БиХ.

Судећи према ревизорском извјештају који се односи на 2017. годину, у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ просјечно су запослена 102 радника за које на плате и накнаде на плату оде мало више од 2,3 милиона КМ, од чега само на плате 1,4 милиона КМ, а на доприносе 967.479 КМ.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗА

06.05.2019 08:20

ЈЕБЕМО ВИШЕ И ВАС И ИТ ЦЕРТИФИКТЕ. ОДУЗМИТЕ БЈЕДИ.ШКРБИЋУ НЕМО ЛИЈЕКА НА ПЛАНЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гониц

06.05.2019 09:21

Апотеке.Кладионице.Ресторани.Козметицари раде са марзом преко 200% и морају дици плате а кладионице раде до 23 са5а и имају једног радника пријављеног на 4 сата.ко то контролисе .сигурно постени инспектори

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

06.05.2019 14:05

Квалитетни информатичари масовно прелазе у приватни сектор због боље зараде, а у државном сектору остају страначки кадрови који не знају "нарезати" ДВД...ако Продановић каже да не може већа плата, купите се и бјежите одавде, па нек им систем одржавају њихови ботови...свакако је овдје све пред гашењем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

07.05.2019 11:02

Болесници,ово је на нивоу бих, директор је пдп-ац,нема никакве везе са скрбицем!!

ОДГОВОРИТЕ