Коњичке трке на пољима Семберије

У Бијељини је одржана коњичка трка коју је организовао Коњички клуб “Вранац” из Бијељине. У трци је учествовало свега шест такмичара, а најбржима су припали пехари.

Република Српска 05.05.2019 | 20:54
Коњичке трке на пољима Семберије
Расних грла у Семберији нема много, готово да су и ишчезли. Настојећи да врате стари сјај јахању, те да приближи коње људима, из Клуба “Вранац” су организовали трку босанско-брдске пасмине.

"Немамо добре услове за одржавање оваквих манифестација. Имамо неколико галопера, али немамо ни наградни фонд, ни старт машину, судије, спикере и остале ствари које су потребне за мало веће трке", објашњава Борко Симић, предсједник Коњичког клуба “Вранац”, Бијељина.



Традиција гајења коња у Семберији је дуга 120 година и некада је била врло раширена. Данас се узгајањем коња бави свега десетак домаћинстава и неколико ранчева који организују и школе јахања.

"Јашем у Коњичком клубу `Танасић` који такође имају Школу јахања. Овим спортом се бавим око годину и по. Јахаћу на ревијалној трци. То ми је трећа по реду ревијална трка", каже Филип Гајић из Школе јахања “Танасић”, Бијељина. 

"Бавим се овим спортом око двије године. Долазили смо на тркалиште да гледамо коње и тако смо завољели ову племениту животињу", рекла је и Боса Борић из Бијељине. 



Недељко Лукић, инструктор јахања у Школи јахања “Танасић” из Бијељине каже да покушавају да окупе љубитеље коња и да развију љубав младих према овом спорту. 

"Настојимо да вратимо љубав према коњима и да овај спорт одржимо. Нажалост, нема помоћи државе, све радимо сопственим средствима", каже Лукић. 

Дужина тркачке стазе износила је 800 метара, а побједник је Филип Гајић са грлом из Коњичког клуба “Танасић”. Исту манифестацију организатори су најавили за почетак јуна.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сест коња?!

05.05.2019 20:34

Све пропада !!!! Тако нам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тања

05.05.2019 21:22

Како немате неку страницу десавања у граду. Волела би гледати трку али нисам ни знала да је била. Направите неку рубрику на апликацији десавања у граду. Кад имају те трке. Кад је неки концерт кад има филм у кину. То ниста немате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

његомир

06.05.2019 10:47

Одлицно. За овај коментар. Засто васа бн страница нема опцију десавања у граду. Да све писе ста се десава за седам дана унапред. Па би људи отисли и у кино, одгледали неку преставу за дјецу. То ниста неписете. Само политика вас интересује

ОДГОВОРИТЕ