ИТА: Иде Аталанта, лети Аталанта ка Лиги шампиона!

Кваљарела побегао Роналду четири гола! Лацио разнет на Олимпику! Преокрет Аталанте у Риму, испао Фрозиноне! Тим из Бергама је у недјељу савладао Лацио након преокрета и остао на четвртом мјесту које води у Лигу шампина - 1:3 (1:1), а Римљанима оставио да се у посљедња три кола боре за Лигу Европе.  Реми на "Марасију", лудило у судијској надокнади! Ђенова и Рома су одиграле неријешено 1:1 (0:0) у узбудљивом мечу 35. кола Серије А на "Луиђи Ферарису"! Един Џеко асистент код поготка Римљана.

Фудбал 05.05.2019 | 21:10
ИТА: Иде Аталанта, лети Аталанта ка Лиги шампиона!
Чудесна Аталанта лети ка Лиги шампиона! Три кола пре краја сезоне, хит из Бергама држи четврту позицију која води у елитно такмичење. Штавише, трећепласирани Интер бежи само бод и чека нас потпуно луда трка за два места која воде у Лигу шампиона. Поготово ако Рома добије вечерас, а Милан сутра. 

Аталанта је данас одиграла још једну спектакуларну партију и прегазила Лацио на Олимпику са 3:1 направивши преокрет. 

Са ова три бода је прескочила једну од тежих препрека, дефинитивно избацила Лацио из игре за Лигу шампиона и направила сјајну увертиру за финале Купа Италије које игра за 10 дана на истом месту против истог ривала. Сезона у којој би Аталанта освојила Куп Италије и пласирала се у Лигу шампиона, била би историјска. Чак би и један од та два успеха био огроман за хит из Бергама.

Није се Аталанта дала прометити ни поред шокантног старта утакмице. Пароло је у другом минуту постигао чудан гол после карамбола у шесанестерцу Аталанте.

Чак су Алберто и Имобиле имали шансе за 2:0, а онда је на сцену ступио Дуван Запата. Други стрелац лиге је промашио прву, али не и другу шансу. Наравно, Аталанта је напала свим силама. Папу Гомезје умало постигао сјајан гол, Фројлер је у наставку акције желео да шутира, али је заправо асистирао Запати који није пропустио зицер.

Наставила је Аталанта да ниже шансе, претили су Иличић, Де Рон, Лацио се држао зубима за ваздух и коначно у 57. минуту су гости дошли до заслуженог преокрета. Папу Гомез је искористио кикс очајног Валаса и несебично асистирао Фројлеру, али је асистенција заправо завршила код Кастања који се убацио из другог плана и погодио.

Имао је Марушић шансу да врати Лацио у игру, али је промашио: Почела је провала облака у Риму, а после корнера Гомеза у 76. минуту је све решено. Изгледало је да је Ђимшити стрелац главом, али се испоставило да је катастрофални Валас затресао сопствену мрежу.

Аталанта има четири бода више од Роме која гостује Ђенови. Тим из Бергама до краја има мечеве као домаћин против Сасуола и Ђенове на Сасуоловом стадиону и гостовање Јувентусу. Близу су. Чак и ако изгубе од Јувентуса у Торину јер и остали ривали имају тежак распоред.  

А један од јунака дана је и Фабио Кваљарела за којег навија цела Италија осим навијача Јувентуса. Неуништиви ветеран је са два гола донео Сампдорији реми 3:3 на гостовању Парми и повећао предност на листи стрелаца. После данашњег меча бежи Кристијану Роналду чак четири гола, а ДувануЗапати три. Кваљарела је постигао 25 голова, Запата 22, Роналдо и Пјонтек по 21...

У мечу без великог такмичарског значаја, Парма и Сампдорија су пружили навијачима ватромет голова. Парми је то био пети узастопни реми, Сампдорија је остала без наде за Европу.

Крсташи су повели голом ветерана Бруна Алвеша у другом минуту, пошто је претходно Жервињопрошао одбрану гостију као брзи воз. Међутим, Кваљарела је изједначио са беле тачке у 28. минуту пошто му је Димарко претходно руком скинуо лопту са шута. Десет минута касније је Сампдорија поптуно преокренула. Дефрел је погодио отпадак после шута Јанкта. После сат времена игре је Кваљарела погодио за 3:1 лепим ударцем у ближи угао и постигао 25. гол у сезони, а 71. у дресу Сампдорије у Серији по чему је четврти стрелац у историји клуба.

Међутим, Парма је за три минута успела да постигне два гола и избегне пораз. Прво је Куцкасмањио, а потом је суперталентовани Бастони погодио за реми.

Фрозиноне је и математички испао у Серију Б пошто је санас одиграо 2:2 на гостовању Сасуолу. Иако је водио 2:0. Тражи се још један путник у Серију Б, а тренутно је Емполи најугроженији. 

Аталанта је у недјељу направила велики посао на путу ка Лиги шампиона!

У директној борби за европску елиту, тим из Бергама је избацио Лацио из трке и повисио разлику на четири бода у односу на петопласирану Рому, која касније данас гостује у Ђенови.

ЛАЦИО - АТАЛАНТА 1:3 (1:1)

Иако су "лацијали" били без повријеђених Сергеја Милинковића-Савића, Стефана Радуа, Валона Берише, Патриција и Џордана Лукакуа, као и без картонираног Сенада Лулића, успјели су већ на самом почетку да дођу до предности.

Играо се трећи минут када је Фелипе Каиседо асистирао Марку Паролу, који је погодио супротан угао - 1:0.

Гости из Бергама су узвратили у 22. минуту након што је Дуван Запата испратио ударац, а не центаршут Рема Фројлера и постигао свој 22. погодак ове сезоне - 1:1.

Прилику да се реваншира екипи из Бергама, Лацио ће имати у финалу Копа Италије 15. маја на "Олимпику".

Колумбијац је тако врло близу да стигне најучинковитијег нападача Аталанте у једној сезони Филипа Инзагија, који је постигао два гола више.

Аталанта је у наставку успјела да стигне до преокрета након велике грешке одбране Лација, која је поклонила лопту Алехандру Гомезу, а Аргентинац је сервирао на тацни за Белгијанца Тимотија Кастању - 1:2.

Тачку на 18. тријумф ове сезоне изабраника Ђанпјера Гасперинија ставио је 11. овосезонском асистенцијом поново Гомез, а овог пута егзекутор је био Берат Ђимсити након центаршута из корнера - 1:3.

И Сампдорија је у недјељу губила, па направила преокрет у Парми, да би домаћи са два поготка успјели да стигну до бода (3:3). Поново је најзапаженији на стадиону "Енио Тардини" био двоструки стријелац Фабио Кваљарела, који је стигао до "коте 25" и први је голгетер шампионата.

Најприје је поништио вођство Алвеша из једанаестерца, да би након поготка Грегора Дефрела, повисио на 3:1 ђеновског тима у 61. минуту. Ипак до краја је Парма успјела да стигне до бода погоцима Јураја Кучке из пенала и Алесандра Бастонија. У самом финишу су оба тима остала са десеторицом у пољу након што су искључени Омар Коли и Кучка због неспортског понашања.

Фрозиноне је такође имао предност и то двоструку, али није успио да је сачува у Ређо Емилији против Сасуола (2:2), чиме је и формално пресељен у Серију Б с обзиром да три кола прије краја заостаје недостижних 10 бодова.

Реми на "Марасију", лудило у судијској надокнади! Ђенова и Рома су одиграле неријешено 1:1 (0:0) у узбудљивом мечу 35. кола Серије А на "Луиђи Ферарису"! Един Џеко асистент код поготка Римљана.

Послије пет мечева без пораза у Серији А, Рома је стигла на "Мараси", који није прославио тријумф још од оног против Јувентуса прије скоро два мјесеца. 

Императив побједе имала су оба тима, "вучица" због трке за Аталантом и Лигом шампиона, а Ђеновљани због опстанка, било је много шанси на обје стране, виђен је и потпуно "лудачки" финиш сусрета, али су бодови на крају ипак подијељени.

ЂЕНОВА - РОМА 1:1 (0:0)

Гости су у недјељном мечу повели у 82. минуту када је послије центаршута с десне стране, капитен Босне и Херцеговине Един Џеко главом пребацио на другу стативу, а тамо је волеј ухватио Стефан Ел Шарави и послао лопту у супротан угао - 0:1.

Ипак, у првом минуту судијске надокнаде Кристијан Ромеро је надскочио одбрану Роме послије корнера и погодио мрежу истрчалог голмана Антонија Мирантеа за изједначење, да би три минута касније судија Паоло Мацолени оправдано свирао једанаестерац за домаћина!

Међутим, Парагвајцу Антонију Салабрији са "креча" је одбранио шут Миранте и спасио Рому пораза!

Без обзира на освојени бод Рома је посустала у наставку потјере за Аталантом, која три кола прије краја сезоне има три бода предности, док ће с друге стране, Ђеновљани пред одлучујуће битке за опстанком ући са четири бода вишка у односу на зону испадања.

Већ у четвртом минуту по врло тешком и натопљеном терену, стативу Роме је из слободног ударца погодио Ђанлука Лападула, мада је голман Антонио Миранте био на тој лопти и врло вјероватно би је укротио да је ишла у оквир гола.

Потом се догодио један интересантан судар главама између судије Паола Мацоленија и Португалца из Ђенове Мигела Велоса.

Још барем три добре шансе пропустили су Кристијан Куаме и Ђанлука Лападулау првих 20-ак минута, док је Рома само једном запријетила домаћину и то преко Федерика Фација, али је његов ударац главом сјајно одбранио голман Андреј Раду.

Међусобна битка "змајева" и "орлова"

Репрезентативци Босне и Херцеговине Един Џеко и Ервин Зукановић одиграли су свих 90 минута за Рому односно Ђенову, баш као и српски фудбалери Александар Коларов односно Иван Радовановић. Са клупе ђеновске екипе, меч су погледали Дарко Лазовић и Иван Лакичевић.

До одласка на одмор "вучица" је преузела иницијативу и могла до вођства у 37. минуту да је Лоренцо Пелегрини био за мало прецизнији послије ударца са ивице казненог простора.

Такође, Ромеро је у 45. минуту промашио нови "зицер" Ђеновљана пред полупразним трибинама "Луиђи Ферариса" јер су навијачи Ђенове у највећем броју бојкотовали утакмицу у знак протеста против политике предсједника клуба Енрика Прециозија.

У наставку су изабраници Клаудија Ранијери први креирали добру шансу, боље речено пројектил Никола Заниола, који је на једвите јаде одбранио Раду.

Млади румунски голман одлично је реаговао и послије ударца главом Џеке у 69. минуту. 

Пробао је у посљедњих 15-ак минута тренер Ђенове Ћезаре Прандели да увођењем искусног Македонца Горана Пандева стигне до сва три бода, али је лоше кренуло по домаћина.

Послије центаршута са десне стране у 81. минуту, Џеко је можда и нехотично асистирао Ел Шаравију за вођство Римљана.

Чинило се тада да ће бодови ићи на "Олимпико", али су гости до краја једва успјели да сачувају бод с обзиром да је послије изједначења у 91. минуту Кристијана Ромера, Антонио Миранте одбранио пенал имењаку Санабрији у 95. минуту.

Ако ћемо по резултатима и форми ово је требало да буде зицер за Рому. Ђенова кризира већ седам кола, толико не зна за тријумф, Вучици главе није дошла пуних пет година, међутим на Луиђи Ферарису никада не можете да рачунате на сигурне бодове, поготово не када домаћину гори под ногама и када се грчевито борби за опстанак. Имала је Рома предност, требало је да издржи само осам минута, али на крају Римљани могу да буду пресрећни што су и бод извукли, јер Пранделијева чета у шестом минуту надокнаде није искористила пенал за тотални преокрет и велика три бода. 

Када на једном сусрету имамо овакав финиш - два гола у последњих седам минута, пенал, врхунску драму, онда је излишно причати о шансама и ономе што се догађало до тада. А ако ћемо истини за вољу и није било много тога интересантног... 

Рома је повела поготком Стефана Ел Шаравија. Лепо је Фараон захватио лопту у лету након преглававања Едина Џека. Спаса није било за Радуа. Поготово што је био заклоњен.

Знајући да у последња три кола има два паклено тешка гостовања (Аталанти и Фјорентини), Ћезаре Прандели је наредио тоталну офанзиву у преосталом времену. Такозвана покерашка на све или ништа. Коцкао се и - добио. После доброг корнера МИгела Велоса млади Аргентинац Кристијан Ромеронајвише је скочио и то је 1:1. И онда у шестом минуту судијске надокнаде дар са неба за домаћина. Ветеран Антонио Миранте руши Антонија Санабрију, али Парагвајац дарове не прима. Оглушио се о неписано правило, узео да сам изведе пенал и - погрешио. Боље рећи Миранте се искупио. 

Дарко Лазовић и Иван Лакићевић преседели су на клупи цео меч. На другој страни Александар Коларов одиграо је свих 90 минута. 

Овај реми посебно годи Аталанти, мада је сасвим сигурно обрадовао и навијаче Милана. Уколико сутра добију Росонери сустижу Вућицу. Аталанта се након 35. рунде башкари на четвртом месту са три бода вишка и мирно чека фото-финиш трке за Лигу шампиона...

СЕРИЈА А - 35. КОЛО:

Емполи - Фиорентина 1:0 (0:0)
/Фаријас 54/

Лацио - Аталанта 1:3 (1:1)
/Пароло 3 - Запата 22, Кастањ 57, Ђимсити 76/

Сасуоло - Фрозиноне 2:2 (0:2)
/Ферари 67, Бабакар 77 - Самарко 8, Паганини 36/

Парма - Сампдорија 3:3 (1:2)
/Алвеш 2, Кучка 67, Бастони 72 - Кваљарела 28 пен, Кваљарела 61, Дефрел 38/

Ђенова - Рома 1:1 (0:0)
/Ромеро 90+1 - Ел Шарави 81/

Наполи - Каљари (20.30)

Одиграно у суботу:

Кјево - СПАЛ 0:4 (0:1)
/Фелипе 8, 56, Флокари 47, Куртић 80/

Удинезе - Интер 0:0

Одиграно у петак:

Јувентус - Торино 1:1 (0:1)
/Роналдо 84 - Лукић 17/

У понедјељак:

Милан - Болоња (20.30)

ТАБЕЛА: Јувентус 89, Наполи (-1) 70, Интер 63, Аталанта 62, Рома 59, Торино 57, Милан (-1) 56, Лацио 55, Сампдорија 49, Сасуоло 42, СПАЛ 42, Каљари (-1) 40, Фиорентина 40, Парма 38, Болоња (-1) 37, Ђенова 36, Удинезе 34, Емполи 32, Фрозиноне 24, Кјево 15*.

*НАПОМЕНА Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар