"Мандини лавови" у славу херојима

У Угљевику је данас обиљежен Дан Специјалне јединице Војске Републике Српске "Мандини лавови". Чланови Удружења “Мандини лавови” открили су спомен плочу на угљевичком дијелу Мајевице гдје је постављен и јарбол са српском заставом.

Република Српска 05.05.2019 | 15:55
"Мандини лавови" у славу херојима
Дан Специјалне јединице Војске Републике Српске "Мандини лавови" обиљежен је служењем парастоса и полагањем вијенаца на споменик ратног команданта војводе Митра Максимовића Манде, у Угљевику. Мандини саборци и данас се сјећају доприноса ове јединице у одбрамбено-отаџбинском рату.

"То је била јединица величине чете. Бројала је око 160 војника. Од тога је 40 погинулих, 110 рањених, међу којима и 7 ампутираца. Изнијели смо рат онако како је било најбоље и онако како је требало и како је од Бога дато. Данас, послије рата се сналазимо некако, не иде онако како је требало да буде, како смо замишљали, али надамо се да ће бити боље", рекао је Драго Томић, предсједник Удружења "Мандини лавови".



Чланови Удружења “Мандини лавови” открили су спомен плочу на Мајевици, у угљевичком селу Малешевци.

"Инсисистирали смо да се овај јарбол подигне због његове величине, а он представља симбол слободе српског народа и Републике Српске", навео је Томић.

Јарбол на “Ђурином штабу” висок је 19 метара. Ово мјесто је специфично и историјски значајно јер су се ту за вријеме Другог свјетског рата сукобили четници и партизани. На тај сукоб подсјећа споменик подигнут знаним и незнаним погинулим војницима.





БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пендула

05.05.2019 14:55

Омладина по кафицима и коцкарницама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајиска

05.05.2019 15:32

Вјецна ти слава легендо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бусија

05.05.2019 17:57

Помз Бог јунаци!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фх

05.05.2019 23:42

СВЕ КАФАНЦУГЕ И КОЦКАРНИЦЕ ПОЗАТВАРАТ УНИСТИСЕ НАМ МЛАДОСТ И ДИЈЕЦУ И РАЗОРИСЕ ПОРОДИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ