Политика се не пазари на пијаци

- Политика странке није половна роба коју можете да пазарите на сваком бувљаку. Треба нам СДС који јако добро зна колико је битно и шта је то, у ствари, српско јединство, али исто тако јасно дефинише све покушаје политичког једноумља. Треба нам онај СДС који ће сопственим дјелима показати да му је интерес народа увијек испред интереса отуђених група или појединаца", казао је Говедарица.

Република Српска 04.05.2019 | 14:47
Политика се не пазари на пијаци
Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица каже да СДС, након унутрастраначких избора, види тако политички позициониран да интерес народа буде испред интереса отуђених група и појединаца.

"Имајући у виду да смо показали да политика странке није нека половна роба коју можете да пазарите на сваком бувљаку. То је онај СДС који јако добро зна колико је битно и шта је то, у ствари, српско јединство, али исто тако јасно дефинише све покушаје политичког једноумља. Видим онај СДС који ће сопственим дјелима показати да му је интерес народа увијек испред интереса отуђених група или појединаца", казао је Говедарица у интервјуу порталу "Инсајдер".

Наглашава да му је стало да СДС покаже своју храброст и одлучност у коме морални интегритети имају посебно мјесто.



Одговарајући на питање шта толико не ваља у СНСД-у, па је против сарадње са том странком, Говедарица је рекао да је ствар врло једноставна.

"Када гледају колику корист могу да извуку за своју политичку партију или за себе лично, онда их не интересује колику штету могу да направе сопственом народу. Зато што су нас подијелили на оне који носе значке Републике Српске на својим реверима и као такве патриоте могу ама баш све да раде, и оне друге, који не мисле као они. Такви су непријатељи народа. Броз је некада говорио да је на течајевима Коминтерне научио да је најопаснији непријатељ,  у ствари, унутрашњи непријатељ кога треба поразити у етапама, јаком пропагандом, терором и страхом, прогоном, па и ликвидацијом која се легализује. Да ли треба да сликовитим примјерима из данашњице освијетлим појаву режима са којим смо се суочили", казао је Говедарица.

Он даље наглашава да у друштву постоје подјеле на привилеговане, који су супер богати, и на оне који једва састављају крај са крајем.

"Земљу нам све више напушта она популација која чак има пристојну егзистенцију, зато што не виде перспективу за своју дјецу, а да не спомињем многе који живе на просјачком штапу. Постали смо друштво биједе и сиротиње ако не аплаудирамо великом вођи и његовим сљедбеницима. Све што је неприхватљиво у савременом друштву за нас је прихватљиво и све што је ненормално за цивилизоване заједнице за нас је постало нормално. За све године њихове владавине учинили су нас примитивцима европског савременог друштва", казао је Говедарица.

А шта не ваља у СДС-у, видите ли у својој странци недостатке и шта радите да их отклоните? Говедарица је рекао да је свјестан недостатака у странци коју води.

"Разара нас непринципијелност, а у ствари, морамо да се умногоме разликујемо од наших незајажљивих политичких противника. Примјера ради, ако ми критикујемо лошу политику задужења Владе Републике Српске тврдећи да је погубна за народ, како онда оправдати идентичан начин понашања појединих начелника општина који припадају Српској демократској странци. Или рецимо, ако смо својевремено тражили да се у Уставу Републике Српске дефинише одредба да предсједник Републике не може бити предсједник политичке организације, како онда објаснити народу да и начелници општина по истом принципу могу бити предсједници локалних политичких партија. Као што рекох, морамо проћи кроз озбиљне реформе и постати модерна политичка организација која зна шта хоће, али исто тако, која зна шта не може и не смије", рекао је Говедарица.



На питање да ли ће Вукота Говедарица бити поново кандидат за предсједника СДС-а, и ако се то у овом тренутку не зна, када ће се знати, Говедарица је одговорио дипломатски.

"Разумијем да постоје људи у странци који нису задовољни  мојим вођством, али исто тако јако велики број људи у СДС-у укључујући и мене, није задовољан њиховим ангажманом, тактизерским приступом и неискреним односом према странци. На крају крајева, свачији резултат је мјерљив и врло лако је утврдити ко је својим радом искрено био за политику промјена а ко је остављао утисак политичке равнодушности. Заговорник сам да се сви морамо окупити око једне личности која је снажан ауторитет и чији политички интегритет надилази страначки оквир СДС-а", казао је Говедарица.

Према његовим ријечима, на том путу не смије да буде погрешних људи, јер се показало да са таквима не можете да дођете до циља.

"Циљ је побједа и промјене свих ружних навика актуелне власти које су у потпуности разградиле српско национално биће. Сматрам да је та личност која би могла да нас све сабере Мирко Шаровић и поред тога што имамо групу која је истакла Милана Миличевића, тако да ће моја кандидатура зависити од развоја догађаја у наредним данима", одлучан је Говедарица.

Он вјерује да би један кандидат на бази свог великог политичког искуства и мудрости, додатно оснажен новом статутарном позицијом, могао да амортизује острашћеност појединаца, странку консолидује, развије њену опозициону борбену готовост, све њене потенцијале и припреми је за побједу на локалним изборима који су следеће године у октобру мјесецу.