Омладина затрована политиком: Желе вођу чврсте руке

Млади људи оправдавају насиље, желе вођу чврсте руке, не желе да се ангажују, сматрају да ће им Европска унија помоћи, те од власти очекују да ријеши све њихове проблеме…

Босна и Херцеговина 04.05.2019 | 11:37
Омладина затрована политиком: Желе вођу чврсте руке
Показала је ово најновија студија Фондације Фридрих Еберт, која је потврдила искљученост младих из политике, као и поприлично шаролике, чак и супротне ставове.

Већина младих у БиХ преферира ауторитарну владавину, сматра да им треба вођа чврсте руке, док са друге стране уопште не вјерују институцијама, нису националистички настројени, те велика већина сматра да се требамо окренути Европској унији.

Директор Бањалучког центра за људска права, Дејан Лучка сматра да млади своје ставове најчешће стварају под утицајем своје околине.

– Тако им старији причају о Титовој владавини чврстом руком, у школи их уче да нам је најбоље било када смо имали јаке вође, а на ТВ и интернет порталима их посредно и непосредно бомбардују са новим култовима личности и са тим да је снажан и ауторитативан владар добар владар – рекао је Лучка за Српскаинфо.

Он објашњава да, када говоримо о младима и политичкој ситуацији у БиХ, огромна већина младих је упозната са политиком фрагментарно и површно.

– Политику схватају само као странчарење и борбу за власт „великих“. За младе је политика нужно зло и нешто чиме се не треба бавити, уколико није неопходно. Сем у кафанским причама и трачевима. Нажалост, млади људи се уче да није потребно да буду активни грађани, јер ће им онај који је „на власти“ магично обезбиједити апсолутно све – објаснио је Лучка.

Додаје да су млади слика цјелокупног друштва које је сметено у суманутој транзицији.

– Перспектива омладине није у БиХ, а саме власти на свим нивоима не раде скоро па апсолутно ништа да младима пруже наду у бољу будућност. Институције се и даље черупају, активни грађани су непожељни, а свака критика власти се доживљава као атак на саму државу. Такав однос ствари доводи до тога да су млади дио изгубљене генерације која је највише изгубила лутањем и рушењем које се спроводи од стране интересних група и политичких кружока – рекао је Лучка. 

Политиколог Дарко Кузмановић сматра да резултати истраживања уопште не треба да изненаде.

– Они су, са једне стране показатељ степена неразвијености демократске политичке културе, културе васпитања уопште и образовања, а са друге, она показују снажну укоријењености ауторитарног начина размишљања, ”културе улице” и насилничког размишљања и понашања који су на нашој политичкој, али и друштвеној сцени, присутни већ годинама у назад – објашњава Кузмановић.

Додаје да су посебно забрињавајући поједни ставови младих који оправдавају чак и насиље.

– Шокантно оправдавање насиља над новинарима од стране 27 одсто испитаника као и става 80 одсто њих да нам је потребна ”чврста рука”, показује да политичари успијевају да посредством снажне медијске машинерије, својим манипулативним и ауторитарним понашањем и реториком, утичу на формирање ставова младих људи – објаснио је Кузмановић.

Додаје да је то нарочито присутно у политичким партијама.

– Са друге стране, млади који имају дијаметрално супротне ставове и уверења углавном напуштају земљу не желећи да живе у таквом окружењу при чему се ствара веома опасан зачарани круг из којег се излаз не назире. Барем не у скорије вријеме – закључио је он.

– Млади у ЕУ не виде европске вредности нити приближавање токовима модерног друштва, него излаз у коме ће њихова мобилност, запошљивост и бољи живот постати изгледнији. Када мисле о ЕУ, млади размишљају о Њемачкој и пословима које тамо могу добити и то је главни разлог зашто млади подржавају чланство БиХ у ЕУ – објашњава Лучка.

Додаје да прихватање европских стечевина и хармонизација права БиХ са оним у ЕУ младе не занима, јер добар дио њих само жели живот достојнији човјека у којем неће размишљати како скрпити крај са крајем, а њега виде у ЕУ.

(Српскаинфо) 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Жана

04.05.2019 09:49

Битан је Армани, Диесел,Нике, Ауди, БМW, силиконске груди, Ботоx усне етц. Нема нажалост већина данашње омладине поима шта их чека, кад нас родитеља више не буде, а у насљеђе им остану само дугови и растурено друштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психолог

04.05.2019 10:50

Млади воле све абнормално огледало су им неотесани политицари и гологузе певаљке и то све од 90тих..сами смо криви

Name

Лијени

04.05.2019 10:59

Лијени.Безобразни.Дрогирани.Нецивилизовани.С купљеним дипломама Додиковог пијацног система.Стога и необразовани.Одгајани успут огавном некултуром ријалијитија.И брусхалтера пијаних пјеваљки и Додивих циркуских пјесмовних излета по сеоским саторима.Српски народ је пропао.Србин сам.Није ми зао.Кад је Хаим Вајцман оснивао Израел рекао је ово це бити земља образовања.То их је и спасило.

Name

ре политолог

04.05.2019 11:30

На залост то је данас атракција.

Name

XY

04.05.2019 12:29

Младе људе је сустем великог Рудоње потпуно уништио .Питам : старије ,средње и младе грађане Републике Српске да ли је нормално да се диплома може купити , јел се икад цијено не рад не знање. ријалити програм ,проститутке ,полу голе пјеваљке утд.??? мој закључак да се систем вредновања потоуно наглавачке стумбао тако да нам остаје само да жалимо друштво ,поједине политичаре ( Рудоња ,Бисерка ) итд што нас брукају пред цијелим свијетом и на велику жалост буду примјер младима. Да је лако зарадити кору хљеба на западу то је лаж ,запад познаје само сурови капиталитам. Да нам треба вођа чврсток карактера и принципа ? треба то сам сигурна Како иоле нормалан човјек може вјеровати овом ђилкосу ,шаторском циркусанту ? цуркусант нас сваки дан узненаду својом новом лађи и будалаштинама Поздрав за све грађане !!! Само нас може спасити враћање обратовног система у праву колосјек ,вредновање знања ,добро обављених послова ,увођене образовних програма из свих свера ,враћање повјерења у судстви и полицију а вођу треба да изаберемо својом главом а не ситним митом. Из коејена хутно мјењати све ,вођа треба цијени прво себе а онда све грађане пто кид нас није случај.

Name

Средње године

04.05.2019 12:48

Ок. Знаци Вас став је да омладина није добра. Нису добри јер ето не функционису по неким нормама које ви мислите да су добре. (Посто тако прицате о омладини схватицу то као да сте ви сениор. Ја сам негдје измедју) Туку се, гледају ријалитије, краду и слицно. Ко им то дозвољава? Дрогирају се, пију, купују дипломе и слицно. Ко то плаца? Ко им дозвољава да се понасају како им је воља и да не мисле о последицама својих поступака? РОДИТЕЉИ! Они су ти који све то дозвољавају и плацају својој дјеци. "Старији" људи који су одрасли у саврсенству комунизма и квази комунисти су ти који уце да се мозе зивити а не мора радити, да је дрзава дузна да нам обезбеди све и слицно. Ту су настале пароле: "Не могу они нас мало платити, колико мало ми моземо радити. Иди у сколу да не би морао да радис. Ували се у дрзавну фирму и ради до пензије. И слицно." То није омладина измислила. То су науцили од вас. И поред свега тога ја сматрам да је 75% омладине заиста добро. Само им нико не пруза сансу. Код мене у фирми је досло доста омладине 18-23 године и за њих имам само похвале. Док "старији" само гледају да раде сто мање и ста це украсти из фирме а лицемјерно прицају како је омладина лијена и краде иако су из фирме буквално све покрали они. Омладини треба дати сансу па цете видити да су заправо добри а не кукати.

Name

резиме

04.05.2019 10:00

Генерација паметних телефона и глупе омладине..како могу бити нормални уз ову власт и главоње са тв-а и родитеље који их трују митовима и фрустрацијама из протеклог рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 11:58

Благо теби ако мислиш да је за стање у друштву крива само актуелна власт. Много је то дубљи проблем.

Name

Јаффа

04.05.2019 10:04

Намјештена “истраживања” како би и даље фурали култ личности, а не здрав систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

04.05.2019 10:09

Ако омладина очекује да ће им ЕУ помоћи онда су стварно ретардирани,коме је још то ЕУ помогла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2019 11:08

Русија сигурно у којој скоро сваки њихов градјанин маста да се домогне те мрске ЕУ

Name

Ре Слобода

04.05.2019 12:23

Зато сви хрле у Русију. Нико не зели да емугрира у ту мрску ЕУ.

Name

Ре

04.05.2019 13:30

Има доста Срба који су отишли да раде у Кину и Африку.

Name

ре

04.05.2019 13:39

ЕУ ће помоћи ко је психофизички способан за рад или високообразован за дефицитарна занимања да тамо ради пуном паром у интересу државе домаћина.

Name

О цему ви

04.05.2019 10:14

Ал повезати постење и политику теско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.05.2019 10:24

Знаци по вама не ваља ни власт и не ваља ни омладина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

04.05.2019 11:24

Власт апсолутно не ваља.А и ове младе дегенерације нису напредне и не обецавају,али бољих немамо.Унистене су овом власцу,која је направила накарадни и изопацени друствени систем, и лосим образовањем и васпитањем.

Name

Ре Милан

04.05.2019 12:26

Власт казе: мозе бити одликас и добар студент али дзаба ако немас партијску књизицу. Знаци власт омладини казе да мора бити покварена и подла ако хоце успјех у зивоту. А они који се не дају, за њих су отворене границе.

Name

Биги

04.05.2019 11:21

Нелупајте који водја...хаха...просла су времена водјаа и ала водјаа...Коме треба нека трази водју...то ни дијете висе не призна а камо ли одрасли... Омладино само Запад зарадјуј и зиви мани водје и супље прице презивљавање и биједу.Сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

04.05.2019 13:11

Све је тако....бјезиимооо

Name

Робин Худ

04.05.2019 11:22

Варате се у свему...младима треба "Праведан, принципијелан, одлучан , вођа са ставом, морално јак и емоционално осјећајан, неко ко воли и зна да воли и поштује"....таквих ликова овдје још нема, они су још у повоју, а овај народ воли сељачки надрндане попут Рудоње који може , заштићен сељачинама, да одбруси... Вођа плијени спонтаношћу искреношћу стварним осјећањима без ораха у џепу и воли људе без лажи и преваре, не прича данас једно сутра друго и није поклопац свему и свачему, бори се за правду, законитост, не само вербално него и истински и за истину и правду увјек је спреман и живот дати , а за људе и част , поштење и народ , без глуме и преваре бити први у заштите вриједности људских особина! Вођа не дијели људе он ствара паметне људе генерацијама кроз образовање, а не бодри оне који су његова странка , а друге гура у рупу и одлазак из земље ...а онда тражи да му неко вјерује....лопови морају отићи , одмах и сад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бушач

04.05.2019 11:30

Ево приједлога за БН телевизију да у свој програм уврсти начине и промовише све оно што је позитивно из нашег народа ,модернизује програмску шему са квалитетним различитим садржајима и музиком која је у тренду,темама које показују да се може другачије живјети овде. С обзиром да су све остале медијске куће под шапом бурлаваца покажите да се може другачије и живјети и радити и поштивати међусобно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.05.2019 11:37

Хе хе хе. Јаке вође=велики лопови и лажови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

04.05.2019 12:07

МА КАКВА ОМЛАДИНА, НЕ ЗНАЈУ КУД ГОНЕ...ИЗГУБЉЕНИ И У ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеw

04.05.2019 13:08

САЦУВАЈМО МЛАДУ ДЈЕЦУ ОД ПРОПАСТИ А ТО СУ ДРОГЕ АЛКОХОЛ СЕКТЕ ПЕДОФИЛИЈА КОЦКА ПРОПАСТ ОД ДРЗАВЕ ПО ЊИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

04.05.2019 14:22

Ово ваше истраживање је чист промашај или сте га написали за нечије потребе. Наша омладина је и добра и радна и паметна, а то што неће и не дозвољава да им ико соли памет је управо то што ја тврдим за њих. Омладина је пуно испред нас који дајемо оцјену о њима и ја мислим да се ми нити хоћемо нити можемо отарасити ове наше затуцаности па тако ни схватити каква нам је омладина. Омладино само напред и не осврћите се на нас. Нас је све живо прегазило и не дозволите да то стигне и вас. Ало, 1/5 21 вијека је на измаку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.05.2019 20:42

За цврсту руку донекле разумијем, јер овдје само цврста рука мозе донијети несто, али то није довољно, јер цврста рука не смије бити луда и контрапродуктивна, док и за ЕУ донекле разумијем јер требају нам европски закони и европски стандарди да би опстали на овим просторима но упркос тиме, ја лицно сам против ЕУ као заврсног цина, док и ова прица да млади су неактивни је такодје у домену на пола пута јер ми смо као друство запели на пола пута и тако смо годинама у некаквој хибридној фази. Сада полако, али сигурно излазимо из доба када нам је била потребна цврста рука и улазимо у период када нам је памет од највецег знацаја за даљњи опстанак РС. Назалост наставља се доба идиократије и није никакво цудо засто нас је све мање на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јосип

05.05.2019 03:18

Има и Додик цврсту руку, ипак сте и ви гласали за њега. Не знам ста сад хоцете јер тај са цврстом руком јос родјен није.

ОДГОВОРИТЕ