Прича: Фактор Гимелстоб или камен о Новаковом врату...

Блиски сарадник српског тенисера у свргавању још актуелног председника АТП-а, Криса Кермода, којег је притом требало да наследи, постао је превелико оптерећење првом рекету света пошто се нашао у центру још једног скандала.

Тенис 03.05.2019 | 22:20
Прича: Фактор Гимелстоб или камен о Новаковом врату...
Пре неки дан се у овдашњим медијима из интервјуа француском Екипу појавила изјава Новака Ђоковића да размишља да почне да се бави политиком, то јест да се јавно изјасни о свом политичком гледишту (ма шта то значило).

Али, све се чини или да је то или измишљена изјава, или су је новинари макар мало "набуџили" јер након лошег му искуства на месту председника АТП Савета играча, тешко да би дошао до таквог закључка. Само који месец након што је испословао повлачење Британца Крис Кермода са места првог човека АТП-а на крају године, наш ас се нашао у блату до браде. Углавном медијском.

Прво су га многе колеге, а ту су били и Рафаел Надал и Роџер Федерер оптужили да је све урађено нетранспарентно и да њих нико ништа није питао (иако су се још раније повукли из Савета), а притом су истакли да су очекивали да им Новак приђе и објасни ситуацију. Наш ас је у том моменту, а све се одигравало током Аустралијан опена био преокупиран резултатом на терену, али и гласања те вероватно није ни хтео да се превише оптерећује питањима која нису везана за држање рекете и ударање лоптице. Али, као први међу једнакима морао је да зна да то неће тако ићи лако. А посебно пошто је без посла остао један Британац.

Острвски медији су зато, очигледно инструирани кренули у офанзиву и то углавном по Ђоковићу стално тражећи разлоге да га оптуже за, у суштини - ништа. Јер свргавање Кермода је урађено по свим правилима. Једино што ти медији, то јсет инструирани новинари истичу је да је повећан наградни фонд на турнирима од како је Кермод сео у фотељу 2014, а ето ови га буше... Играчи притом, преко Савета наравно, траже много, много већи удео у заради од оног који им је "избоксовао" Британац.

Тај притисак се одмах осетило у Новаковим играма након Аустралијан опена. Делује као да му је фокус негде ван терена и да није потпуно укључен у игру. Шта више, пад у форми је забрињавајући и ако није у питању нека повреда, јасно је да Србин попушта под медијском хајком. О томе је причао и његов велики пријатељ, Јанко Типсаревић истакавши како је Ноле поштен и искрен момак који је у ту борбу ушао пуним срцем и да га озбиљно погађају приче да се иза њега крије неки интерес или шта већ. Већ да му је интерес само добробит тенисера, његових колега.

У суштини, њему ова борба није ни потребно, пошто као врхунски ас зарађује десетине милиона годишње, већ онима "са дна" који једва састављају крај са крајем пошто су новчане награде за квалификације или прва два кола АТП турнира премале за скуп живот тенисера. Људе који се добро разумеју у бели спорт, а  нарочито у Новака забринуло је и збунило његово физичко стање на трећем мастресу сезоне у Монте Карлу. Тешке ноге и јака раздражљивост сигнали су да тај део припрема за шљаку није урадио како треба.

У међувремену је на његов рачун стигао и скандал са којим, у суштини нема никакве везе. Наиме, његов блиски сарадник у Савету играча, бивши амерички тенисер, Џастин Гимелстоб оптужен је да је изударао (више опд 50 удараца!) свог пословног партнера пред супругом му која је због тога подбацила. Американац је након одбијања да ишта призна, пре судом одлучио да се не изјасни да ли је криви или не те је добио три године условно и 60 дана друштвено-корисног рада. Иначе, овај амерички Јеврејин је познат по сексистичким изјавама које је имао још као играч, али потом и као водитељ на разним спортским каналима. Поврх свега, супруга га је 2016. тужила да ју је физички малтретирао, вербално нападао и покрао (!), те је сасвим јасно да је момак у проблемима. А и Новак са њим пошто је планирано да поставе Гимелстоба на место Кермода.

Американац се пре неки дан јавно извинио нашем асу подневши оставку у Савету након 11 година седења у истом, што је, верују британски медији био само резиме најновијих напада из света спорта на његов рачун, пре свих Ендија Марија и Стена Ваврнике. Шкот је истакао како "За такве људе нема места у белом спорту", као и да "одговорни нису реаговали чим се у децембру чуло за Гимлестобов скандал", док је Швајцарац истакао да је "АТП Савет морао одмах да реагује и искључи Гимлестоба", те да "многи тенисери сматрају да их Савет није достојно представљао". Опшрине изјаве као да их је писао озбиљан политичар довољно говоре за себе, а то је да је у питању општи притисак и да се сада игра озбиљна политичка игра.

Али, Џастин Гимлестоб и његов адвокатски тим се изгледа не предају тако лако пошто је у АТП синоћ стигао њихов допис из којег делује да ће се ипак борити да остане кандидат за председника АТП-а, о чему ће се одлучивати 14. маја у Риму за време тамошњег мастерса. У допису пише да Гимлестоб није осуђен за злочин, да је оштећени давао изјаву без заклетве итд. Те да је као такав и даље пред словом закона "ћист", па тако и не угрожава дигнитет АТП-а.

Једно је јасно - Кермод, ма колико желео да науди свима који су га свргнули, мора на крају 2019. да оде са позиције јер су гласање и цео процес апсолутно урађени по правилима. Лош имиџ једног од оних који су му се супротсавили је искошћен за бацање љаге на све учеснике, из чега се по свему судећи крије јак интерес. Пре свих моћних и пребогатих власника турнира који сада на награде издвајају око 20 посто зараде, што је смешно ако се узме у обзир да је нпр. у НБА тај проценат далеко већи.

Новак, који се притом повукао готово у потпуности из јавмости у жељи да се што више изолује од негативног утицаја, ипак је велики мајстор савладавања емоција и искључивања из околине, те ће му за повратак у стару форму требати само један "клик", један добар меч који би га вратио на колосек као што је то било прошлогодишње полуфинале Вимблдона против Рафела Надала.

У каквом је стању видећемо ускоро на мастерсу у Мадриду који почиње у недељу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар