У Санском Мосту ученичке задруге

Циљ оснивања ученичких задруга је да се ученицима обезбиједи практична настава, али и да се омогући економско оснаживање школа", рекао је начелник општине Сански Мост.  

Босна и Херцеговина 03.05.2019 | 09:31
У Санском Мосту ученичке задруге
Локалне власти у Санском Мосту покренуле су иницијативу за формирање ученичких задруга у овдашњим средњим школама и она је упућена Министарству образовања УСК.
 
Према ријечима начелника ове општине Фариса Хасанбеговића, иницијативу је подржало Општинско вијеће, а циљ свега је да се ученици што боље оспособе за тржиште рада по окончању школовања.

"Већ годинама имамо праксу да ученици који се школују за одређена стручна занимања стичу само теоретска знања и да по окончању образовања не могу да се равноправно укључе у тржишну утакмицу. Циљ оснивања ученичких задруга је да се ученицима обезбиједи практична настава, али и да се омогући економско оснаживање школа", рекао је Хасанбеговић.

Он је додао како ће се на тај начин успоставити боља сарадња средњих школа и привредних колектива који дјелују на подручју ове општине, с обзиром на то да она данас практично и не постоји.

"Кроз задруге ће ученицима бити омогућено да за вријеме школовања обављају праксу и стичу одређена знања и вјештине, радом у некој од компанија које се баве производном дјелатношћу, а велики број њих је већ исказао интерес за овакав вид сарадње. Такође, неким школама ће се омогућити да своје производе пласирају на тржиште и тако стекну одређену зараду", казао је Хасанбеговић.

Иако је Закон о ученичким задругама усвојен прије неколико година, оне до данас нису заживјеле ни у једној од локалних заједница на подручју Унско-санског кантона.

(Независне новине) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоксим

03.05.2019 11:13

Још када би било ученика.

ОДГОВОРИТЕ