САД и Њемачка: Тема - Балкан!

Амерички државни секретар Мајк Помпео током предстојеће европске турнеје ће се својим европским колегама поред осталог разговарати и о Западном Балкану, али и о повратку страних бораца са ратишта у Сирији. Ово је новинарима саопштено на посебном телефонском бирифингу пред почетак посјете која почиње у понедјељак и укључује посјете Финској, Њемачкој, Великој Британији и Гренланду.

Свијет 02.05.2019 | 22:11
САД и Њемачка: Тема - Балкан!
Званичници Стејт Департмента, који су се обратили новинарима, казали су да се Помпео поред европских министара спољних послова планира састати и са руским колегом Лавровом, али и другим министрима у оквиру Арктичког вијећа.

"Из Финске директно путујемо у Берлин. Током боравка у Берлину састаће се с канцеларком Ангелом Меркел и са министром спољних послова Хеиком Масом како би поново разговарали о питањима од заједничког интереса као што су Русија, Украјина, Кина, Сирија и Западни Балкан. Након тога одлазимо у посјету Лондону", рекао је високи званичник Стате Департмента који је упознат с детаљима посјете.

Помпео ће током посјете Лондону одржати говор у Центру за политичке студије у оквиру годишњег предавања "Предавање Маргарет Тачер" у којем ће најавити посјету америчког предсједника Лондону и Европу поводом 75 година од Дана Д и краја Другог свјетског рата.

"Секретар Помпео ће се срести с премијерком Терезом Меј и министром спољних послова Џеремијем Хунтом с којима ће разговарати о цијелом спектру билатералних питања. То наравно укључује економску и трговинску сарадњу, глобална питања која нас забрињавају као што су руске активности, Јемен, Ирак и страни борци", рекао је такође високи званичник Стејт Департмента.

Када је у питању сусрет са Сергејем Лавровом у Финској још увијек се не знају тачни детаљи, али се претпоставља које ће се теме наћи на дневном реду.

"Мислим да имате испис телефонског разговора који су јуче водили секретар и министар Лавров и овај сусрет ће бити прилика да опширније говоре о широком спектру тема укључујући Арктик, понашање Русије, а то посебно укључује Украјину и Венезуелу", додао је високи званичник Стејт Департмента.

Током разговора у Берлину и Лондону, према најавама Стејт Департмента, говориће се и о проблему Хуавеј технологије за потребе 5Г мреже, због чега је јуче смијењен британски министар одбране Гавин Вилијамсон. Такође, тема разговора посебно у Берлину ће бити и пројекат „Сјеверни ток 2“ којем се противе Сједињене Америчке Државе и Европска унија због стварања нове енергетске зависности од Русије.

(Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нако

02.05.2019 20:25

Реце ли овај кад це се сусрести са Додиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

02.05.2019 22:11

Он би хтио али Миле нема времена....

Name

Гутто, Остав

02.05.2019 23:37

Кад Гутто науци поздрављати и на енглеском војску западне алијансе

Name

борац

03.05.2019 04:33

Додик је наредио разапињање сатора и стизе озвуцење.конобари су прелетаци Озрен Стевандиц Митровиц и јос неки.Цавиц је задузен за куцхињу.

Name

Флу

02.05.2019 22:38

Овај исти Бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни ми

03.05.2019 03:45

Ста смо доцекали да нам свак дрзи предавања?само због тог ко це бити веци Србин Босњак или Хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2019 06:56

А кад је било другачије?

Name

децко

03.05.2019 05:37

Какви састанци, какве теме? Док се ви договорите, народ одлази! Одосе да слузе у иностранство, јер је тамо боље бити слуга него у својој земљи господар, господин! Саљите нам хуманитарну помоц, стање је алармантно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2019 06:47

Не бригај децко, ради се на увозу замјенског народа са Истока.