Подршка БиХ на путу ка НАТО

Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган казао је након састанка са члановима Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и Шефиком Џаферовићем да Турска снажно подржава евроатлантске интеграције БиХ, а посебно учлањења БиХ у НАТО савез.

Босна и Херцеговина 02.05.2019 | 18:14
Подршка БиХ на путу ка НАТО
"Велико ми је задовољство што имам прилику у Анкари угостити чланове Предсједништва БиХ. Током ове њихове прве службене посјете ван БиХ, један од чланова Комшић није с нама због здравствених проблема и желим му што бржи опоравак", рекао је Ердоган.

Он је честитао због, како је навео, демократске зрелости на посљедњим изборима.

"Желимо да се што прије формира власт у БиХ без међусобних оптужби и да ће се лидери што прије фокусирати на процес реформи, интеграције БиХ у евроатлантске институције и учлањењу у НАТО за шта Турска пружа велику подршку", изјавио је Ердоган.

Лидер Турске је казао да БиХ представља прави мозаик Балкана због чега су мир и стабилност у БиХ од велике важности за мир у цијелој Европи, а не само на Балкану.

"Наши односи с БиХ увијек представљају приоритет. Имали смо веома конструктивне консултације и размотрили кораке за унапређење већ изванредних односа које посједујемо. Потврдили смо да ће Турска наставити улагати напор за стабилност БиХ у сваком погледу, јачању економске сарадње што ће допринијети унутрашњој политичкој ситуацији и напретку друштва", додао јеЕрдоган. 

Он је рекао да је данас потписан и Споразум о слободној трговини што ће допринијети трговинској размјени од милијарду евра.

"Аутопут Сарајево - Београд ће допринијети развоју цијеле БиХ. Зато смо данас потписали и Меморандум о разумијевању. Разговарали смо и о областима енергетике, туризма, пољопривреде и сточарства. Настављамо подстицати приватне компаније да послују и улажу у БиХ. Радимо на јачању веза на пољу културе и људских односа", изјавио је Ердоган. 

Предсједник Турске је рекао да је са члановима Предсједништва БиХ разговарао и о регионалним и међународним темама, а посебно о развоју регионалне сарадње на Балкану.

"Што се тиче трилатералних односа БиХ, Турске и Србије истакли смо да желимо остварити и те састанке што прије".

За крај је рекао да БиХ заузима посебно мјесто у срцима људи у Турској.

"Због тога улажемо напоре да допринесемо рјешавању свих проблема с којима се сусреће БиХ, као да се ради о нашим личним проблемима. Наставићемо пружати сваку врсту подршке и помоћи БиХ", закључио је Ердоган.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гране

02.05.2019 16:24

Једана од рјетиких земаља којима висе извозимо него увозимо и који улазу овдје колико се то да. Сад колико смо паметни да сарадјујемо и продубљујемо то време це показати. Цини се да је Миле програмиран да све схвата као превару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново

02.05.2019 17:00

Нато је злочиначка творевина дао Бог па и на њх падале касетне бомбе.

Name

израелац

02.05.2019 17:17

Појединци гомилају капитал а плате радницима лоше одлазе радници и шта... све мање се производи извози, све спорије стиче капитал.. сви полако сиромашимо и нестају вриједности... друштвене љествице нестају... политичари намши у очима свијета нису господа а шта онда да будемо ми остали? другови турака... ужас

Name

реално

02.05.2019 16:25

Сто није Дудук пред Ердоганом изјаснио да неце у НАТО. Прпа га! Сједи на столици као мали мис. Је ли нека зна да ли је добио велики или мали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерхаба додик

02.05.2019 16:28

Знаци морас у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Килит, килит, катанац..

02.05.2019 16:29

Рс иде у нато, а Турска у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.05.2019 16:33

Додик каже може све побројано осим уласка у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.05.2019 16:36

Нека Баја бар види ста је култура говора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2019 17:22

НИје Баја, Бајро

Name

ВРС

02.05.2019 16:45

Дали се Додик осјећа као крме у Техерану?

ОДГОВОРИТЕ