''Неважно је ко ће ставити потпис...''

- Суштински је важно да смо дочекали тренутак да Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске буде потписан, а ко ће ставити потпис на тај документ, мање је важно, каже за Вијести министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 02.05.2019 | 07:57
''Неважно је ко ће ставити потпис...''
Предсједавајући Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те представник члана Предсједништва Жељка Комшића данас ће боравити у званичној посјети Турској, гдје долазе на позив тамошњег предсједника Реџепа Тајипа Ердогана. 

Том приликом, биће потписан ревидирани Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, који је умногоме бољи и повољнији за нашу земљу у односу на постојећи из 2003. године.

За нови трговински уговор са Турском највише је заслужно Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, на челу са министром Мирком Шаровићем. У разговору за Вијести, Шаровић истиче да су упорни преговори са турском страном вођени протекле три године, те да је ресорно министарство и он као министар били носиоци овог пројекта. 

"У овом мандату, уз поменути Споразум о слободној трговини са Турском, ми смо БиХ обезбиједили слободну трговину и са земљама Скандинавије, које нису у ЕУ. Сматрали смо да треба да учинимо напор и проширимо зону слободне трговине како бисмо олакшали посао и извоз нашим привредницима", истиче Шаровић. 

Задовољан је и срећан због чињенице да ће трогодишњи труд бити финализован. 

Коментаришући констатације појединих аналитичара како елементарна пристојност налаже да он буде потписник Споразума на којем је исцрпно радио, умјесто што ће то урадити предсједавајући Додик, министар спољне трговине и економских односа поручује: "За мене је суштински важно да смо дочекали тренутак да се Споразум потпише, а најмање је важно ко ће га потписати". 

"Сви знамо како смо дошли до Споразума. Највеће задовољство ми је што ће он бити потписан, а најмање је важно ко ће ставити свој потпис на тај документ", додаје Шаровић.

Ипак, признаје да је ситуација неуобичајена, те додаје да је боље пустити друге да говоре умјесто њега.

"Вјероватно се ради о договору унутар Предсједништва БиХ. Прећутао сам то, како не бих покварио цијели аранжман и сам догађај", каже Шаровић.

Захвалан је Предсједништву БиХ што је прихватило коначни текст испреговараног Споразума о слободној трговини.

"Ревидирани Споразум донијеће користи и бенефите нашим привредницима. То ће бити нова могућност за проширење и повећање обима размјене између БИХ и Турске, посебно са бх. стране. Овај документ бољи је од досадашњег из 2003. године, посебно за бх. страну. Остварили смо више користи него друга страна. Цјенкали смо се протеклих мјесеци са турским представницима, али мислим да смо испреговарали добар споразум", наводи министар.

Он подсјећа да је Србија потписала Споразум о слободној трговини са Турском прије више од шест мјесеци, те да није оклијевала попут БиХ.

"Ми смо завршили преговоре са турском страном прије октобарских избора. Споразум је и тада био спреман за потписивање. Но, очито да је увијек у позадини политика и накарадно размишљање које нас прати у континуитету. Трговина не познаје ове врсте политичких баријера и препрека које ми постављамо самим себи. Крчио сам путеве и када је у питању Турска и када је у питању Кина и када је у питању Русија... Напросто, ствари гледам другачије него што поједини политичари у овој земљи све то мјере неким својим националним кантаром", појашњава он.

Он понавља да је радостан због чињенице да ће Споразум данас бити потписан, те да занемарује питање ко ће га потписати.

"Било ко да га потписује, рекао бих да је у реду, те да ја не треба да будем на том мјесту, јер сам свој посао завршио неколико мјесеци раније", закључује министар Шаровић у отвореном разговору за Вијести.

(БН/Вијести)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Наивни Мирко..

02.05.2019 06:09

Мој Саровицу,како невазно? Сад це резимски медији да се поломе јављајуци како је бас Миле направио споразум и како ради на добробити градјана,а опозицију се попљувати. Мекан си за борбу против лопова.Само се Мектиц,Вукан,Драско и Вукота могу носити са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2019 07:54

Мирко је добри самарицанин. Месар из Лактаса му опали самар а Мирко окрене и други образ. Није вазно са које стране бриди. Нарид то све види и резонује ста це нам политицари који не постују ни сами себе?

Name

Ре

02.05.2019 08:30

Вала бас добри самарицанин.Одлицан за економију али за борбу за резимом премекан и наиван.Док он и остали из опозиције схвате да се са бандом не игра фер и постено РС це постати пустара и прица из прослости као РСКрајина о којој це се са залом у Србији пјесме пјевати.

Name

Црне мисли

02.05.2019 09:31

Бојим се да ми се не обистине црне мисли. Ово ми се никако не поклапа са наглим повлацењем његове кандидатуре за преседника странке. Бојим се да нису друге игре у питању,Ако буде то сто ме страх и написати боље да нас висе и нема. Само сам њему вјеровао а ако ме и то изда онда се висе немам цему доброме надат него само прекризити БиХ заувијек. Додик је спреман на све тако да ме неби изненадило и да зедне преводи преко воде. Ипак негдје дубоко у себи цу се надати да овај господин неце издати и да це остати доследан себе.

Name

Вања

02.05.2019 06:15

Најспособнији,најбољи,господин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

02.05.2019 06:35

Свака Вам цаст министре. Ви својим радом и резултатима показујете да за нас обицне градјане има наде. Али стање у овој дрзави је такво да једни раде, а други попут Бурле то себи присвоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда из федерације

02.05.2019 06:56

Није ми јасно засто овај цовјек није предсједник СДС-а. или цак РС-а. Цовјек види како ствари треба да се одвијају и како стоје у будуцности. Ради за РС али не укида БиХ Србин је тамам колико треба али увазава остале. Одмјерен и паметан. Босанац тамам колико је потребно. Србин колико је потребно. Добро вама, добро нама. Прогурајте овог цовјека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

02.05.2019 10:37

Зато сто овакав цовјек не одговара националистима. Цовјек не Србује а веци је Србин од вецине. Цовјек прица о економији ради за дрзаву и самим тим и за РС, али кога то интересује. Раја висе воли кад додик прица бајке о распаду дрзаве, него да Мирко отвори десет фабрика.

Name

Злаја

02.05.2019 06:57

Ови наши метузалеми има да се потуку у Турској око тог потписа ,то јест ко ће да потпише споразуме. С обзиром да је Рудоња најкорпулентнији,тиме стиче и стартну предност да он отме плајваз за потписе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада ниста

02.05.2019 08:27

Знају градјани коме и цему захвалити, све му дјаба сто потписује. Никада ниста криминална секта паметно и корисно није урадила за градјане.

Name

српско сарајево

02.05.2019 10:51

Рудоња је сав сретан што ће моћи да сједне са Е

Name

фордо

02.05.2019 07:19

Господин Шаровић и господин Звиздић, два велика господина, људи који заслужују највеће државне функције, Шаровић један од најбољих у постдејтонској БиХ, умјерен, "на земљи" ,дипломатски манири, одлично води своје министраство, немам шта човјеку рећи. Како би било добро да имамо више оваквих људи. Шаровића за предсјеника БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

02.05.2019 07:45

најбољи министар мирко саровиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

02.05.2019 07:54

За њега сви тврде да је доста радио,цак и они у Федерацији који нису њему наклоњени јер је био са Карадзицем и цак су неки привредници из Федерације јавно рекли да би за њега гласали јер је стварно урадио доста. Нема таквих у СНСД у,на залост, јер цемо 4 године страдавати економски под њима а свијет оде,нико нас неце цекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Наивни Мирко

02.05.2019 08:04

Ти си јос наивнији.Ови твоји фаворити се могу носити са "резимом" само вербално.А било каквим дјелом,искљуцено !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Споаобност и одговорност

02.05.2019 08:23

Добро урадјен посао, од цега људи зиве. Свака цаст господину Саровицу.

Name

Перо

02.05.2019 08:56

Како није срамота Милорада Додика да се кити тудјим перјем? За потписивање овог Споразума највисе је заслузан министар Мирко Саровиц. Кад спомене Мирково име, Додик треба да устане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

02.05.2019 09:45

Мислим да је важно! Да је држава нормална,постојао би обавезујући,правни,етички,морални,људски и професионално одговорни принцип који ,за важне ствари,односе у функционалну државе и друштва потписују најодговорнији и изабрани челници и функционари који ће се старати и да оно што је подписано поприми и доживи реализацију и анализу постигнутог....на жалост у РС,рецимо, многе споразуме ,законе,важне акте никада Рудоња није потписао,увијек ниже и трећеразредни "функционари"....како и ко потписао тако је и степен реализације и контроле доживио фијаско,а крађа и лоповлук су остали заметени и гурнути под тепих како јавност,одговорност и правосуђа.... Тако да ништа не вјерујем...све је потреба да он,Рудоња себе промовише...!доста више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сена Мулалиц

02.05.2019 19:38

ХВАЛА ГОСПОДИНУ САРОВИЦУ.САД ЦЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ БИТИ СИГУРНИ ДА ЦЕ МОЦИ ПРОДАТИ ,ПЛАСИРАТИ И ДОБИТИ НОВАЦ ЗА СВОЈУ РОБУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред је..

03.05.2019 07:04

Нека потписује неко из Предсједништва, али у званичној делегацији је морао бити и Шаровић.

ОДГОВОРИТЕ