Годинама чекају нова помагала

Да би добила нове штаке на терет Фонда здравственог осигурања РС, особа са инвалидитетом у РС треба да чека осам година и добиће их, али само ако врати старе штаке, а новац умјесто помагала могу добити само они међу њима који имају статус ратног војног инвалида.

Република Српска 01.05.2019 | 22:07
Годинама чекају нова помагала
На ову чињеницу недавно је на друштвеним мрежама упозорио млади Бањалучанин и изазавао бурне реакције. Реаговали су и борци за људска права, тврдећи да је у питању институционална дискриминација.

– Људи су, на овај начин, дискриминисани по узроку инвалидитета. Уз то, протежирајући ратне војне инвалиде, обезбеђује се и гласачко тијело, јер је врло битан моменат када су РВИ добили могућност да умјесто ортопедских помагала добијају новац. То се, практично, десило уочи прошлих избора – каже правница и активисткиња Ана Котур Еркић, додајући да власт на овај начин врши и индиректни утицај на борачке организације.

Из Фонда здравственог осигурања РС су потврдили да и РВИ и друге особе са инвалидитетом годинама чекају замјену помагала, али да само РВИ то право могу остварити у новцу.

За подпазушне и подлактне штаке, по актуелном правилнику Фонда, особа са инвалидитетом треба да чека осам година да би промијенила ортопедско помагало, док на примјер нова електромоторна колица мора да чека чак 10 година.

Ратни инвалиди су се изборили за колико толико бољи статус, бар кад су у питању ортопедска помгала, која могу сами купити по свом избору, новцем добијеним од Фонда. Али, за то су се изборили тек кад су изашли на улицу.

Подсјећамо, још у јуну 2017. године пред сједиштем Фонда здравственог осигурања РС ампутирци, махом ратни војни инвалиди, протестовали су, незадовољни помагалима која су добијали преко Фонда.

Сумњајући у корупцију при набавци помагала, захтјевали су да им се умјесто штака, колица и протеза исплаћује новац, којим ће их сами набављати. Огорчени ампутирци су колица и протезе оставили пред Фондом, „поклањајући“ их, у знак протеста, држави која им их је, тврде, понизила.

Након протеста стигао је одговор из Фонда: да ће особама са инвалидитетом бити омогућено да умјесто помагала добијају новац. Међутим, та се одлука односила само на ратне војне инвалиде, за које је дио новца обезбијеђен из Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС.

Друге особе са инвалидитетом, па и цивилне жртве рата, остале су кратких рукава. Наиме, Министарство рада обезбеђује 2,5 милиона КМ, за ортопедска помагала за око 1.500 ратних војних инвалида.

Из Фонда поручују да су у току разговори са представницима десет организација које окупљају различите категорије особа са инвалидитетом, како би се корисницима обезбиједила чешћа промјена ортопедских помагала.

Примјера ради, Фонд је предложио да се за подпазушне и подлактне штаке чији је тренутни рок трајања осам година, скрати на три године, а за електромоторна инвалидска колица рок трајања скрати са десет на пет година – поручили су из службе за односе с јавношћу Фонда здравственог осигурања РС.
Прочитајте још:

(НЕ)РАВНОПРАВНОСТ Послодавци радије ПЛАЋАЈУ ПЕНАЛЕ него да запосле инвалида
КАМПАЊА “ХОЋУ ДА СЕ ВОЗИМ АУТОБУСОМ” Особе са инвалидитетом су равноправни путници
Нови правилник, који би особама са инвалидитетом омогућио да лакше и брже дођу до потребних помагала, требало би, кажу, да ступи на снагу у јуну.

Тврде да то показује истрајност у настојању да се изађе у сусрет потребама осигураника „у складу са финансијским могућностима“. Додају да уз ортопедска помагала осигураници са ампутацијама, те параплегијом и тетраплегијом имају и друга права, па и право на бањску рехабилитацију.

– Они могу да остваре право на медицинску рехабилитацију само на основу упутнице породичног доктора, без приједлога специјалиста, а омогућено им је да сваке године имају право на медицинску рехабилитацију у трајању од 14 дана – наводе у Фонду.

Извори Српскаинфо у организацијама које окупљају особе са инвалидитетом тврде да ове организације нису баш јединствене, када је у питању борба за боље услове за добијање ортопедских помагала.

Жељко Волаш, предсједник Удружења ампутираца УДАС, каже да, кад су у питању ортопедска помагала, све особе са инвалидитетом у РС имају иста права, али да начин остваривања тих права није једнак, што је такође проблем.

– Свим људима са инвалидитетом треба дати новац, не само за ортопедска помагала, него и за остваривање многих других права. Кад имаш свој новац осећаш се као достојанствен равноправан грађанин или грађанка, сваки други начин оставља утисак да је то милостиња, а милостиња не треба ником – каже Волаш.

Додаје да је велико питање да ли се, приликом набавке ортопедских помагала преко Фонда на такозвани налог, дио новца „изгуби до крајњег корисника“, алудирајући да у овој области има и корупције.

– Било би добро да у Фонду здравственог осигурања РС израчунају тачно колико имају корисника са правом на ортопедска помагала и колико би та помагала коштала, јер нема логике да се не може у новцу исплатити нешто што се новцем купује – додаје Волаш.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

4

02.05.2019 02:52

у фонду здравственог осигурања овако се ради ти знас мене ја тебе они који требају добит помагала заборављени су то само тако постоји у РС ГАДОВИ ПЉАЦКАРОСИ

ОДГОВОРИТЕ