''Препуцавање'' због Венецуеле

Док САД позивају Русију да се не меша Венецуели, Москва упозорава Вашингтон да би његово мешање у унутрашња питања Венецуеле могло да изазове колапс.

Свијет 01.05.2019 | 09:39
''Препуцавање'' због Венецуеле
"Могу да кажем: ставили смо Русији до знања... да се с највећом озбиљношћу у односимо према акцијама које је предузела у Венецуели. Очекујемо да се Руси неће мешати у оно што се дешава у Венецуели - а нарочито сада, када су у питању животи цивила", рекао је саветник за националну безбедност америчкго председника Џон Болтон.

Он је одбио да каже да ли ће председник Доналд Трамп ступити у контакт с Владимиром Путином тим поводом, преноси Тас с.

Са друге стране, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да многи политички актери у Вашингтону не виде штетност пута на који гурају Венецуелу.

"Ако Вашингтон настави с покушајима мешања у унутрашње ствари (Венецуеле), то може да изазове колапс ситуације", рекла је Захарова.

Европска унија позвала је на највећу уздржаност у Венецуели како би се избегле жртве и ескалација тензија, поручивши да одбацује сваки вид насиља.

"Понављамо да може да постоји само политички, миран и демократски начин да се изађе из вишеструке кризе са којом се земља суочава. Европска унија одбацује сваки облик насиља и позива на крајњу уздржаност да би се избегао губитак живота и ескалација тензија", наводи се у саопштењу ЕУ.

ЕУ, како се додаје, помно прати најновију ситуацију у Венецуели и стоји чврсто уз народ те земље и његове легитимне демократске тежње.

"Нећемо штедети напоре да се постигне поновно успостављање демократије и владавине праве путем слободних и праведних избора у складу са уставом Венецуеле", саопштила је ЕУ.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је све стране у Венецуели да покажу "максималну уздржаност", избегну насиље и предузму хитне кораке да се поново успостави мир у земљи.

То је саопштио портпарол УН Стефан Дижарик наводећи да је Гутерешова и приватна и званична порука да се форсира дијалог како би се ситуација решила мирно, преноси АП.

Према његовим речима, Гутереш би волео да народ Венецуеле схвати да његова помоћ "стоји на располагању уколико је обе стране затраже".

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар