Угрожена права, славље и роштиљ

О радничким правима у Босни и Херцеговини најбоље говоре подаци о броју људи који масовни одлази из наше земље због заснивања радног односа у развијеним државама Европе. Разлога за прославу данас имају запослени у јавном сектору који су успјели уз подршку политичара изборити се за поштовање својих права, али и високе плате.

Босна и Херцеговина 01.05.2019 | 08:30
Угрожена права, славље и роштиљ
О несразмјеру права и примања у БиХ које остварују радници у јавном сектору на једној страни и радници у реалном сектору на другој страни одавно указују и домаћи економски стручњаци, али и међународне финансијске институције.

Свјетска банка је у фебруару ове године навела како приватне фирме тешко конкуришу платама у јавном сектору те да је "просјечна разлика плата у јавном и приватном сектору највећа у регији".

Плате нису једини фактор који прави дистинкцију између јавног и реалног сектора. У појединим агенцијама с јавним овлаштењима просјечне плате износе 3.170 КМ с тим што радници уживају и остала права попут високих стимулација, накнаде за новогодишње пакетиће па све до плаћених услуга рекреације.

Политичка аналитичарка Ивана Марић казала је у разговору за Клиx.ба како у Босни и Херцеговини постоје парадокси јер сви економски показатељи говоре да је економска ситуација у земљи јако лоша, да је велики број незапослених особа, да радници немају добре услове рада, примају дио плате у коверти те да им послодавци редовно не уплаћују доприносе.

"Када то сагледамо рекли бисмо да су радници спремни на протесте и да се побуне. Каква боља прилика би било него за 1. мај када се у свијету дешавају протести. На другој страни, код нас се Међународни празник рада обиљежава слављем и роштиљима. Када то неко гледа са стране онда помисли да смо задовољни и да нема потребе да се боримо за својим правима", рекла је Марић.

Она истиче да је одузимање законом загарантованих слободних дана радницима у реалном сектору нехумано као и чињеница да радници у бутицима морају радити и недјељом и празницима па чак и до 22 сата. Како каже, 1. мај је идеалан датум да сви незадовољни изађу на протесте и изврше притисак на владе да се стање промијени.

"Међутим, они ће ипак провести тај дан у роштиљању. Видимо да су попуњени и сви аранжмани за путовања почевши од атрактивних локација попут Дубаија и Дохе. Заиста, овдје би помислили да се ради о Швицарској, а не о Босни и Херцеговини", казала је Марић.

Марић је рекла како запослени у јавном сектору немају никаквог разлога да се буне јер су преплаћени за свој рад, а који је минималан. Како каже, требају бити сретни и шутјети јер још увијек није дошао нико те смакнуо вишак радне снаге.

"Несразмјер плата у јавном и реалном сектору није коректан. Овако висок просјек плата у БиХ не одржава стварну слику стања на тржишту рада. Напримјер, просјек плата у ФБиХ је 900 КМ и то није реално. Стварни просјек плата у производњи је према неким показатељима 600 КМ. То је оно што је реално. Људи који раде у реалном сектору одржавају својим радом гломазни административни сектор", казала је Марић.

Посебно је киритиковала чињеницу да послодавци раднике не пријављују на пуни износ плате већ на минималац те да на тај начин, преко леђа радника, врше малверзација с уплатама пореза. Она је истакла да све то доводи и до дисторзија у подацима.

"Јавна је тајна да послодавци не пријављују раднике на пуну већ на минималну плату, а остатак им исплаћују у готовини. Послодавци на тај начин преко леђа потплаћених радника себи штеде новац на порезима и доприносима. Држава би ту требала да појача контролу и натјера послодавце да пријаве раднике на пуне износе, али и с друге стране да смањи доприносе на плате", рекла је Марић.

Закључила је ријечима како закони у БиХ нису лоши, али да је проблем у томе што се спроводе селективно те да је кључ овог проблем у рукама владајућих структура које нажалост само гледају своје интересе попут тендере у које се могу уградити.

(БН/Клиx)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Далибор

01.05.2019 06:58

Ја са породицом у Келну вец пета година, радимо и јаи зена. Данас фреи 1. Мај, плацено наравно. Сатница у ДХЛ центру 16 евра, зена у кухињикоја кува за вртице и основне сколе у Келн Крајзу.... Позззз и срецан празник рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.05.2019 07:14

И ста онда?Ја данас ростиљ,моје друство,киса пада али имамо викендицу,у својој земљи прицам својим језиком и не склањам се неким странцима који ме гледају као гњиду.Радим колико ми треба а политика ме не занима.Само спорт и забава.

Name

Ре

01.05.2019 07:37

И мозес у Келн на 2-3 дана кад хоцес.

Name

075

01.05.2019 09:02

Срби у корејској фабрици у Нишу клече и клањају се шефовима, Корејци гледају и смију се! Толико о радницима и "њиховој" борби! хттпс://www.еспресо.рс/вести/друство/80983/срби-у-корејској-фабрици-у-нису-приморани-да-клеце-и-поклоне-главу-корејци-гледају-и-смеју-се

Name

Дарwилл

01.05.2019 11:15

Први мај је увијек био празник нерадника.

Name

ре

01.05.2019 11:59

У праву си БЛ. Ви из Бања Луке баш причате својим неким језиком. То није ни српски нити било који други. Највише подсјећа на неки уличарски. Мјењате већ одавно ћ за ч, убацујете неке изразе, комбинујете са свим и свачим.

Name

Домаци

01.05.2019 13:51

Ста ти знаци ово ФРАИ ? Не знам ста новопецени гастабајтери убацују после 2 дана проведена преко границе неке цудне ријеци.

Name

Прижглавак

01.05.2019 14:19

Мани се Келна. Хајдучке воде, Борје- јагње, сирилук и пар гајби пива. Сутра слободан дан плаћен. Живјела Српска!

Name

БЛ 1974

01.05.2019 16:25

Родјен сам у Бањалуци и знам хиљаде људи. Из сколе , основне па средње па са факултета па из кафане . Великој вецини је заједницко да глуме лудило, свако у складу са својим могуцностима. Заробљени су у свијести цовјека из мале средине , дјецу немају цему науцити јер и сами не знају ниста . Складан и нормалан брак је ријеткост , без обзира били сиротиња или новопецена "виса" класа. Цуре и зене зиве висе на инстаграму него у реалном зивоту и то је мјесто гдје оне показују "срецу" и "успјех". Све у свему једна тузна средина у којој није могуц нормалан зивот . Мозе се изаци напити , покупити несто и то је све . Култура не постоји. Спорт је унистен , дјецу на терену и ван њега одгаја неки "Дела" , "дајеее им парааа" и "брани да пусе травууу" како реце неко мало јаднице . Свако ко је имао могуцност отисао је даље из Банајлуке а ове који су досли у њу разумијем у потпуности . Они је данас хвале и воле , она је њихова , јбг реално пуно је љепса и пруза висе од њихових села .

Name

за,ре......

01.05.2019 18:27

Бањалуцани ,су увијек ,дрзали до акцента и лигвинстике ,мозда ,једини у Б.и Х. Говор ,Бањалуцана ,је цист и разговјетан прави мелем за уси ,помног слусаоца .Јос ,се сјецам наставника Милана Зорица ,када сам по , ,казни,,писао ,сто пута једну реценицу на комаду ,,пак,,папира ,дрзалом и пером умоценог у тинту.За ,нарвноуценије ,тинта није тус .Али ,због тих ,,,патњи,,,мој рукопис је цитљив и разговјетан као суза. Помоцу ,писма и говора ,формира се лицост .Толеранције .Посебно ,процитаних ,књига ,Бранка Цопица.....Земљак ,,у ,ствари ,је то прица из ...1938 год ,у граду Београду ,веома ,поуцна ,надам се , ...ре,да си је процитао .......јер ,искрено мислим да смо ми ,земљаци ,,по,бабина линија,,,вецег ,рода немамо него сто јесмо.Медјутим ,отворена је могуцност говора ,сто није спорно ....

Name

киптануи

01.05.2019 07:20

Ја кад сам угрозен ја се буним. Према томе у рс нема угрозених или су сви јунаци по славама за пуним овалом и за тастатуром. Од супље прице се не зиви. Баја вас је све купио. Поздрав из Стутгарта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх

01.05.2019 07:40

Ех друже ... ниси ти одавде побјегао зато што има наде за бољитак ... Немој сада да нам пијеш крв !

Name

Бања Лука

01.05.2019 07:45

Цисти ти тамо свабска говна и брини се за Њемацког предсјеника кад си вец отисао, пусти ти Бају, ми цемо њега замјенити кад додје вријеме.

Name

киптануи

01.05.2019 08:37

Ја у Њемацкој продајем знање које ми није било плацено у рс и радим на пројектовању оптицких мреза. Твоја је заблуда сто мислис да ко год је негдје отисао и мислио својом главом да цува старце вани. Ти и даље цекај ко и мој отац и вјеруј да це само од себе несто десити на боље.

Name

ФЕБО

01.05.2019 09:01

Е Мосес,ти да знас узивати и корисно потросити своје слободно вријеме не би данас овде га губио него би са пријатељима на ростиљаду.А ја одох на Врбас ,цујем да је сом кренуо.јест вода мало веца ал бар радим оно сто волим.

Name

Коментар

01.05.2019 09:05

У Њемацкој мозда цисте њихова говна али за 16€ по сату...а овдје цисте Рудоњина говна за 16€ по дану...па извол'те....

Name

блејкор

01.05.2019 07:27

Бунт је био 2014. Вецина народа је тада вјеровала политицарима а не својим оцима и није се прикљуцила. Људи који су схватили да заједницког интереса нема и да је босански капитализам куповање људи су отисли или су у фази одласка, а ви пензионери и будзетлије сад просите од кредита за плате и пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

01.05.2019 08:09

Увек су балканци одлазили на запад, некад висе некад мање. У Титино доба нај висе.

Name

Ре БРЗИ

01.05.2019 09:07

Тацно је да је несколована сиротиња у Титово доба одлазила из Yуге...а данас сколовани млади људи са факултетима бјезе са породицама од пљацкаса, лазова и гована типа Додик, Бакир и Цовиц...

Name

Ре Брзи

01.05.2019 13:15

Пребрз си земљаце. Пресабери се и одузми из главе те заблуде. Великој вецини народа је било висе него добро и довољно у једној дрзави иако је Yу-пасос отварао скоро сва врата. Било је тако добро да висе никада неце бити. Да ниједан систем није идеалан и за свакога бас добар, то је тацно. Као ни људи, дакле у једној дрзави.

Name

педјадбоy

01.05.2019 08:49

ја знам три пријатеља моји раде данас у фирмама. Једноставно удју на посао и газда закљуца капију као да не ради. Ко неце сутра не треба на посао ни доци. Као да је то несто ново. Као да свако у свом мјесту не зна за то док медији лазу бице овај казњен бице онај плацен ако буде радио. Цијели зивот у овој развалини од дрзаве је обицна фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

01.05.2019 16:22

Плата никаква погледај додика стомак иврат суму отекли једуци кромпир ризу макарòне немо биједа засто купити меса бар за мај

Name

1МАЈ Зворник

01.05.2019 08:52

Ја као и моје колегинице по кладионицама радимо.Права су никаква,плата јос гора.Инспекције за игре на срецу ниста не раде итд итд.Надам се да ову годину нецу заврсити у Републици Српској!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

01.05.2019 10:34

Хоце хоцес. Итекако да хоцес, и ову и наредну и сваку. Ви сто рафите у кладионици нисте бас неког интелектуалног капацитета. Ко кокош гдје је ставис ту је надјес.

Name

Дх

01.05.2019 16:47

Бјези из тих коцкарница мафијаски главом без повратка

Name

Младен

01.05.2019 08:54

Зна ли овај цовјек ста прица, зна ли да доктор опсте праксе има плату 1200 КМ не зелим да набрајам секторе у којима људи са основном сколом имају плате на том нивоу, а има их много. Знаци доктор ако има породицу у којој зена не ради не мозе да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зокамока

01.05.2019 08:55

Зар стварно мислите да би неки ухљеб запослен у инспекцији данас зртвовао своје вријеме и изасао на терен да неког касни?! То ко мисли нек се објеси колико је глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даки

01.05.2019 10:38

Сад чујем газде како кукају, немају "радника".... У мом граду сад 300 конобара може да се запосли .... Нема ко и неће ни бити док год једни трабуњају о правима а други плате радника мање него што дневно потроше на курве и прохтјеве. Нема више торова, сви сад знају да постоји боље негдје друго, да нисмо осуђени на локалне мајмуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцани питају?

01.05.2019 13:19

Имамо искрене намјере да поставимо питање Пресједнику Владе господину Висковицу ,везано за одузимање законских права за услове рада.Инзењер је заврсио тезак стратески факултет везано за базно инзењерство дип.инг градјевинаства. Упуцени знају колико рада и труда треба улозити да би заврсили техницки факултет. Био је дрзавни стипендист ,постигао је надпросјецно образовање тј. просјек изнад девет на факултету.Запослен је тринаест година у ЈППутеви РС. Радио је као незаобилазна особа за стратеска рјесења у предузецу. У предузеце долазе директори из мањих мјеста гдје је њихов утицај ограницен,због непознавања области и непосједовања квалификација за те послове.Недавно је усвојена нова систематизација ,припремале су се кадровске кризаљке ,сви "битни " су добили Уговоре на руке. Најобразованијем инзењеру послали су нови Уговор о раду на куцну адресу ,без обзира сто је у то вријеме био у предузецу.Понудјено му је радно мјесто за назор али за њега нема канцеларије и слузебеног аута.Надредјени не дозвољавају да им се обратите и поразговарате ,везано за проблеме . На порталима смо процитали да су купили 21 ауто за потребе надзорних инзењера и управе.Једноставно ако имас стратегију и надпросјецно си образован ,људи се пласе да је то пут до моци.Тада вам раде невјероватне ствари пропрацене безобразлуком и огромном дрскосцу и дикриминациом.За разговор на моб.тел су недоступни,затварају вам сва врата у фирми,врсе "Мобинг" провјеравају вас да ли сједите на радном мјесту,одузму вам радни задатак и све послове у трајању висе од двије године.Русе вам индентитет у фирми .Тразимо да се позове Управа Путева РС код Пресдјеника Висковица заједно са инзењером коме је одузет радни задатак висе од двије године. Да подсјетимо, једне прилике рекли смо господину Висковицу како се тамосња управа односи према најбољим студентима ,дословно је рекао : "Ја знам тог инзењера имао сам пар разгова с њим и стекао сам утисак да је врло образоваан,ја то нецу дозволити да се ради људима,ако ме изаберу за Прдесједника Владе ",Оваква накарадна пракса од надредјених у предузецу не води ницему.Тотално непознат концепт моралне и политицке одговорности .Наса препорука је кад се људи именују на прве позиције у предузеца да се изврси едукација ....; поједини људи користе власт у предузецима за малтретирање.Ставити једном на прво мјесто знање и образовање,повезивање унутар организације да се позиција цијени и разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

01.05.2019 19:20

сам си их затворио својом пљацком Борисе ..

Name

Еy

01.05.2019 15:24

1 МАЈ УВЈЕК И СВАКОМ СИСТЕМУ БИЈО ПРАЗНИК РАДА И ТО СЕ ЗНА ДА СУ УГРОЗЕНА РАДНИЦКА ПРАВА ОД СТРАНЕ ДРЗАВНИ ИНСТИТУЦИЈА И ПОСЛОДАВАЦА. СТОП НЕПРАВДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

01.05.2019 15:28

1 мај треба укинути као празник, јер одавно је изгубио свој смисао, каква права радника?? Зна се да радник нема никаква права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сг

01.05.2019 15:32

само народу бјезите тамо дјесу заступљена и постована радницка права кад то осјетите онда цете сватити колико смо као народ угрозени и омаловазени од ових криминалаца лазова и пљацкароса сто пуне своје дзепове на муци јадног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комуниста

01.05.2019 16:23

Разлог да за 1.мај да здеру имају право власт р.с...власт федерације и власт БИХ....знаци СНСД,ХДЗ,СДА...тј ови сто су покрали и јос краду од вец 20и кусур година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.05.2019 16:51

ДАЛИ ДАНАС ИНСПЕКЦИЈА ВРСИ ПРОВЈЕРУ ЦИЈЕ КОМПАНИЈЕ РАДЕ НА ПРАЗНИК ИЛИ НЕГДЈЕ СЈЕДЕ НА ЊИВАМА УЗ РОСТИЉ И БАС ИХ БРИГА ЗА РАДНИЦИМА ТОСУ УХЉЕБОВЦИ И ЛОПОВИ ДОДИКОВИ ФУЈ ГАДОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бл 1974

01.05.2019 18:54

Не слажем се с вама, ви описујете општине проблем друштва, није тако само у Бањалуци него свугдје, влада опста отуђеност и незадовољство. Култура је запостављена свугдје а не само у Бањалуци

ОДГОВОРИТЕ