Киша препунила корита ријека

Кренуле поплаве у БиХ: Критична ситуација у Добој Истоку, дио Грачанице под водом, на подручју Лукавца проглашено стање природне несреће. . .

Босна и Херцеговина 30.04.2019 | 22:43
Киша препунила корита ријека
У порасту је и водостај на брани Хидроакумулације Модрац и он износи 198,79 центиметара. Када је ријеч о општини Добој Исток, подаци Цивилне заштите ТК показују да су сви водотоци и ријека Спреча у порасту и на граници су излијевања. Још увијек нема поплављених стамбених и инфраструктурних објеката.

Усљед обилних кишних падавина на подручју Тузланског кантона дошло је до излијевања неколико ријека, а најкритичније је у Лукавцу гдје је оштећен и мост.

Општински штаб Цивилне заштите на подручју Лукавца данас је прогласио стање природне несреће због поплава које су задесиле одређене дијелове општине.

Тренутно је најтеже стање на подручју насеља Пољице и Шикуље, а екипе Цивилне заштите Лукавца се налазе на терену како би подузела све мјере заштите.

Начелник Лукавца Един Делић је казао да је на подручју Шикуља дошло до оштећења једног моста који је тренутно непроходан за пјешаке, а санацији ће се приступити након смањења водостаја.

“Киша јењава и ми очекујемо да неће бити веће ескалације проблема. На три локације смо имали излијевање воде и стекли су се услови да се прогласни стање природне несреће како бисмо могли реаговати на терену”, истакао је Делић.

Према доступним подацима Цивилне заштите Тузланског кантона, велика количина падавина у протекла 24 сата проузроковала је пораст свих водостаја и водотока на подручју овог кантона.

Водостај ријеке Спрече на мјерном мјесту Карановац износи 322 центиметра због чега су подузете све редовне мјере борбе против поплава.

На подручју општине Грачаница ријека Спреча се излила и поплавила око 10 хектара пољопривредног земљишта приобално. Сви локални водотоци су у порасту, а нема поплављених стамбених и инфраструктурних објеката.

Говорећи о Сребренику, из Цивилне заштите ТК су навели да се ријека Тиња приобално излила и поплавила пољопривредно земљиште у насељу Шпионица. Нема поплављених стамбених и инфраструктурних објеката.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дрекавац

30.04.2019 23:33

Ето опет солидних аута у пола цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

код Шамца

01.05.2019 04:40

Хоће ли се поновити 2014.година да сад носим намјештај и бијелу технику у поткровље да ме послије поплаве више не сикирају добри и хумани људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мора

01.05.2019 06:14

Бити поплава кад се не улазу паре у заститу, ниста нису урадили од 2014, дизу се кредити само да би имали за будзетске плате и да се крпе рупе на путевима пред изборе за гласове, ову це Босну дјаво однијети

ОДГОВОРИТЕ