Црнадак: Нема признања Косова

"О признању Косова нисмо хтјели ни да причамо у протекле четири године и док сам ја у Савјету министара БиХ, Косово неће бити признато од Савјета министара БиХ, јер је то позиција и друге двојице министара који долазе из РС. Тај став ће бити задржан и у наредном периоду, рекао је Црнадак.  Неће се мијењати, како је додао, досадашњи њихов став ни по питању МАП-а.

Босна и Херцеговина 30.04.2019 | 17:43
Црнадак: Нема признања Косова
Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак увјерен је да Савјет министара Босне и Херцеговине, у актуелном сазиву, неће признати независност Косова нити одлучивати о Акционом плану за чланство у НАТО-у (МАП).

 "О признању Косова нисмо хтјели ни да причамо у протекле четири године и док сам ја у Савјету министара БиХ, Косово неће бити признато од Савјета министара БиХ, јер је то позиција и друге двојице министара који долазе из РС. Тај став ће бити задржан и у наредном периоду, рекао је Црнадак.

Неће се мијењати, како је додао, досадашњи њихов став ни по питању МАП-а.

"Иако постоји одлука Предсједништва БиХ из 2009. године, која је усвојена једногласно, због опште атмосфере која постоји у јавности, став нас који представљамо РС у Савјету министара БиХ је јасан и неће се промијенити без обзира на то шта је било ко говорио јуче на састанку у Берлину.

А тај став је да ће одлуку о активацији МАП-у или његовом стављању по страни донијети нови Савјет министара, односно то ће бити одлука оних политичких структура које ће чинити нови сазив Савјета министара, када се он формира.

Ту неће бити никаквих промјена у ставу садашњег Савјета министара БиХ", навео је Црнадак, додајући да није упознат с комплетним садржајем излагања предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића јуче у Берлину.

Истакао је да је тај састанак, односно заједнички њемачко-француски ангажман, изузетно добра ствар и охрабрујући сигнал за цијели регион.

"Надам се да ће у наредном периоду донијети интензивнији приступ рјешавању односа између Београда и Приштине те да ће и БиХ дати додатни европски подстрек", рекао је Црнадак.

Међутим, додао је да су двије ствари за њега разочаравајуће. Прва, јер се није заузео одлучнији и чвршћи став према Приштини, у вези с потребом да што прије укине своје таксе од 100 одсто на производе из БиХ и Србије, будући да та мјера, како је навео, већ шест мјесеци уноси хаос у односе у цијелом региону.

Као другу разочаравајућу ствар Црнадак је навео то што једна од тема није био извјештај ОСЦЕ-а о изборима у октобру 2018. године, који је, каже, недвосмислено указао "на пријетње и уцјене према бирачима, злоупотребу РТВ јавних сервиса и генерално показао да су избори у БиХ били полурегуларни“.

"Та два питања су, према мом мишљењу, требала добити већу пажњу", рекао је министар спољних послова БиХ.

(Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Срецко

30.04.2019 15:51

Ово је стварно дебилно. Бас дебилно. Па и Звиздиц је рекао да це се вањска политика водити унутар БиХ и консензусом донијети одлука. А ове насе дебилцине ко покрварене плоце. Јасно је да нема признања, барем не тренутно. Дјубради једна радите свој посао, види ста сте од зеље направили, људи исељавају а ове мигранте ни пуском нецес натјерати да овдје остану. Фуј, стоко покварена, само убирете дневнице и пустате гасове. Ово нико не мозе висе издрзати. Србуј јуце, данас, сутра..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

30.04.2019 16:20

Свакако си у праву нико и не треба петљати БиХ у то. Него нас користе као полуге за своје неспоразуме

Name

БИХ...

30.04.2019 17:33

БОЉЕ ДА НЕТЈЕРАС НЕКИ ИНАТ ЗНАС ТИ ДОБРО ДА АКО ЈЕ ДРЗАВА У НАТОУ ДА БИ БИЛО МНОГО ВИСЕ ИНВЕСТИЦИЈА И УЛАГАЊА А ОВАКО ФИНАСИЈЕР КОЈИ БИ УЛОЗИО НИЈЕ СИГУРНО НА ОВУ ПОЛИТИКУ КОЈА СЕ ВОДИ А ВИ КАКО ХОЦЕТЕ. ТИ СЕ НЕЦЕС НИ ПИТАТИ ЈЕР МНОГИ ГРАДЈАНИ У БИХ ЗЕЛЕ У НАТО. ВИ СТЕ МАЊИНА ОД МИНИСТАРА ГРАДЈАНИ СЕ ПИТАЈУ А НЕ НЕКА ТРИ МИНИСТРА.

Name

Дора.

01.05.2019 05:18

Кадабих Косово недај Боже било признате онда Босанци морају признати Р.Српску.

Name

Дамир

30.04.2019 16:00

Е па надам се даце вас инцко избацити све са бонским овластењима зато се вама зури али готово је снсд лети из сарајева са додиком дрзаву и вољу вецине народа немозете ви срби доносити косово је дрзава за вецину народа у босни и херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

30.04.2019 16:18

Паметан 'опозиоционар' нит це прицати о Српству, нит Косову, ни 9 Јануару, ни Вуцицу, вец упорно само о пропалој економији, корупцији и то на аргументован нацин. Прицањем о горе поменутим темама је наметнуто од Додика и послусника, они немају никакав одговор на зивотна питања. Глупост је прицати о нацинализму у било ком смислу и ту се такмицити са Додиком који у нистио све сто пузе. Треба само навести ста смо имали док он није досао на власт, и стално то понављати. Колико људи је отисло, колико је здравство потонуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

30.04.2019 18:35

Па од 90-Тих је Додик после Додика, Додик гура исту прицу као сто је СДС прије њега, тако це исто СДС после њега. глуп цовјек се само нада бољем сутра у РС.

Name

Сергеy симиц

30.04.2019 16:57

Браво Црнадак јединисте прави способни дипломата и највеци господин у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2019 17:09

Због таквог политиканства и Србовања највише штете имају управо Срби. Они су таоци такве политике. Врши се притисак на народ да мисли и размишља како великосрбаки политицари желе . Београд одлучује како ће Србин “да живи “ у БиХ и на Косову. Само напријед! Остат ће све празно али вас бас брига .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.04.2019 17:34

Е,мој Црнадак јако це Вас Инцко оцистити нисте ни свијесни.Главни фактор нестабилности смо мо из РСе кокетирајуци са Хрватима.Ми смо потписали МАП,па сад то не вриједи;па господо моја,нема пљуват па лизати и онда незнам ко ствара кризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф

30.04.2019 20:16

У изјави Звиздића нема ништа лоше за Србе и Србију. Коректна и суздржана изјава. А сви скочили на ноге и гракнули.

ОДГОВОРИТЕ