''Направити савршену Евролигу без А лиценци!''

Из домаћег првенства у Еврокуп! Председник Евролиге, Ђорди Бертомеу, опширно је говорио о будућности његовог такмичења.

Кошарка 01.05.2019 | 11:00
''Направити савршену Евролигу без А лиценци!''
Бертомеу је говорио о контроверзном сударању календара Евролиге и ФИБА квалификационих "прозора", као и о формату такмичења који ће се у наредном периоду користити.

Он је за шпански "АС" истакао да "затворена" Евролига – лига из које екипе не могу да испадну – није опција.

"Затворена лига није у нашим плановима. Свако мора да има шансу да игра против најбољих, ако то заслужи. Питање је да ли можемо да спојимо (не)стабилност клубова са оваквим компететивним концептом. Одговор је да се направи евролигашки пирамидални систем – Евролига у коју може да се уђе из Еврокупа и из које може да се испадне, без фиксираних А лиценци. Екипе би се пласирале у Еврокуп на основу успеха у домаћим првенствима", изјавио је Бертомеу.

Од наредне сезоне Евролига ће угостити 18 клубова, два више него прошле. То је, како каже Шпанац, савршен број.

"Савршен број тимова у Евролиги је 18. Немогуће је имати више од 18 клубова и никада нисмо причали о томе да га повећамо на 24. Нећемо узурпирати викенде, који служе да одигравање домаћих првенстава. У њима се играчи развијају, као што је случај са НЦАА у САД".

Бертомеу зна како би решио проблем који је настао због превеликог броја мечева, када се споје клупске и репрезентативне обавезе.

"60 одсто повреда се догоди између октобра и новембра, након што се репрезентативне обавезе заврше. Ја мислим да би савршен календар изгледао овако: 8 месеци играња за клуб, онда део јуна и јул за репрезентације. 45 дана одмора, 15 дана предсезоне у којима би сви играчи били на располагању екипама", јасан је први човек ЕЛ.

Што се тиече рата Евролиге и ФИБА око квалификационих "прозора" он каже да проблем није на његовој страни.

"Ако се деси нешто лоше за кошарку ми нисмо срећни. Али, изгледа да смо само ми ти који мисле да нешто не функционише. ФИБА каже да су ФИБА 'прозори' били успешни", закључује Бертомеу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар