''Шта ће нама ваше признање''

Позиција Србије не зависи од Приштине, али Приштина не може ништа без нас, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић коментаришући нереалан наступ и амбициозне захтјеве Приштине на самиту у Берлину.

Србија 30.04.2019 | 14:05
''Шта ће нама ваше признање''
"Извините, шта ви уствари хоћете од Србије? Да вам Србија испуни све жеље, а да добије шта? Ваше признање? Шта ће нама ваше признање", пренио је Вучић новинарима дио дијалога који је јуче водио са Хашимом Тачијем.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија, послије синоћњег састанка, да су подјела Косова и ЗСО са изрвшним овлашћењима "мртве идеје", Вучић је иронично прокоментарисао да "ако Тачи каже, Тачи све зна".

Он је поновио да су представници Приштине јуче говорили на тај начин - да неће бити нове Републике Српске, да нема ЗСО са извршним овлашћењима, да нема подјеле...

"Ја сам их питао - да ли сте то сами смислили или вам је неко помогао?", рекао је Вучић и додао да је подсјетио представнике Приштине на чињенице које они превиђају:

"Србија је призната земља, пола света је признаје као суверену земљу са целовитом територијом, и да је, иако је део света признаје као суверену државу без Косова, у Уједињеним нацијама призната као суверена земља са целовитом територијом".

"А, где сте ви признати и шта би то нама требало од вас", констатовао је предсједник Србије.

"Рекао сам им дословце 'никада не можете да постанете ништа, никаква консолидована држава, без Србије'. Уместо да ви молите нас, хоћете да ми молимо вас, јер нам је стало до мира и стабилности и зато што имамо озбиљност и одговорност", пренио је Вучић дио разговора са синоћнег састанка.

Поновио је да је био зачуђен и да их је упитао шта ће они тим поводом да ураде.

"Ништа, они блену у плафон и шта друго да ураде. А, онда изађу напоље и причају те херојске приче", примјетио је Вучић.

Истакао да је потребно да се понашамо одговорно, јер би, због онога што би им он иначе рекао, уз много теже ријечи, цијену платили Срби са Косова и Метохије.

"А, то не смем да радим. Лако је мени са њима, али није лако онима који треба са њима да живе", подвукао је Вучић.

Када је о ријеч о закључцима са састанка, како су данас названи на сајту њемачке канцеларске службе, Вучић је рекао да су то закључци копредсједавајућих, и то припремљени много раније.

"Нисмо се ми о томе изјашњавали, нити говорили о тако нечему", рекао је Вучић.

Додао је да су сви сусрети у Берлину, и са њемачким посланицима, важни јер ти људи поштују озбиљност и одговорност.

"Важно је да се понашамо цивилизовано, пристојно, озбиљно и одговорно, државнички, а мислим да се јесмо тако понашали јуче", рекао је Вучић.

На питање о томе што се Рамуш Харадинај није састао јуче са Федериком Могерини, већ са Ричардом Гренелом, амбасадором САД у Њемачкој, Вучић је рекао да је и Тачи био код Гренела, и да је то "интересантно", али да нема ништа против, а да је српска делегација испоштовала домаћине.

"Састали смо се и са Могерини, поштујемо Меркел и Макрона и важно је да такво поштовање покажемо, јер се ми налазимо на европском путу", рекао је Вучић.

Предсједник Србије каже да је био запрепашћен свиме што је на састанку у Берлину нуђено Приштини како би укинула таксе на робу из Србије.

Он је оцијенио да је Приштина на састанка у Берлину дошла са "препоруком" да не прихвати укидање такси.

"То није имало везе са Србијом, већ са оним што им Европа нуди, само да прихвате укидање и такси. Они то нису прихватили зато што су дошли са тим да не одлучују они о томе, већ им је неко рекао да то не смеју да прихвате", закључио је Алекандар Вучић.

Каже да је сукоб Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија био врло видљив на састанку у Берлину.

Упитан за наводе Неw Yорк Тимеса о томе да це "Европа већи проблем имати са унутарполитичком борбом у Приштини измеду Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија него у односима Београда и Приштине", предсједник Вучић је одговорио да су у Берлину сви видјели "циркус" гдје су Тачи и Храдинај, чим би се одмакли један од другога, говорили све најгоре један о другоме.

"Мислим да ту има делимично њиховог скоба, а има и њихове доструке игре, у којој увек треба да говоре да имају разлиците ставове и мишљења не би ли пригрлили све на своју страну и добијали још више уступака од Европе и света”, изјавио је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дзоо

30.04.2019 12:22

Неце ни њима требати признање Србије за кратко време. Једноставно свет це затворити границе као у Слобино време сви инвеститори це да се повуку и ста онда.?Помоце нам браца Руси као и увек оставе нас на цедилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Дзоо

30.04.2019 12:50

Браво, живио Путин, братска Русија је увијек била уз нас.

Name

израелац

30.04.2019 12:56

ја око 30 година слуша како руси долазе... ал руси морају и да се врате у русију кад дођу... не могу се населити

Name

Јелисавета_БЛ

30.04.2019 13:36

Респект предсјенику Вуцицу за дрзање на "самиту" гладних хијена. Браво предсједнице!

Name

Терористи

30.04.2019 13:45

Осладили се ови сто су са листе терориста за дан постали демократе.Јос само да им прикљуце Багдадија да и он неке захтјеве ту саопсти.И комплетан тријумвират.

Name

Босњак

30.04.2019 12:42

Јос само да и вама Русија да један велики и јос један мали и добро свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

30.04.2019 13:22

На челу Русије је сада прави човјек.

Name

Бањалучанин

30.04.2019 13:49

Тешко ономе кога Грци хране а Руси бране. Вучићу незаборави да се и Слобо тако ку..ио па неће са овим да преговара па са овим и сад мораш са Харадинајем. Потписуј какав такав споразум иначе ће Срби отићи и из Србије и из Републике Српске, и је..ш онда државу и признату и непризнату.

Name

Ре Бањалуцанин

30.04.2019 14:15

Заборављас да у Слобино вријеме на Русијом није управљао Путин. Ту лези сав проблем. Сада Русијом управља прави цовјек и околности су мнооооого другације него у Слобино вријеме.

Name

Ре Бањалуцанин

30.04.2019 14:16

А благо ономе кога Американци хране и Нато брани, је ли? Еее мој пријатељу.

Name

Ре

30.04.2019 15:14

Нама одговара НАТО,вама мозда не

Name

@ ре Ре Бањалуцанин

30.04.2019 16:01

А да вам неце Путин и Руси доци да ратују за Косово,имали су они један такав проблем са Цеценима па су купили рат са њима.Маните се бајки о Руској помоци.

Name

Да

30.04.2019 13:45

Није била Зеки да им одбруси да то "није статицна категорија, и да постоји апсолутна слобода" онде поток тамо брдо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

30.04.2019 19:41

ВУЦИЦУ СТВАРНО ЛУПАС ПА ВИДИС ЛИ ДА ТИ НАРОД ОДЕ НА ЗАПАД ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ,КО ЈЕ ЈОС ОТИСАО У РУСИЈУ ДА РАДИ ИЗУЗЕВ МИЛОСЕВИЦЕВЕ ФАМИЛИЈЕ ДА СЕ САКРИЈЕ ОД ОРГАНА ГОЊЕЊА,А СТО СЕ ТИЦЕ ПРИЗНАЊА КОСОВА ТО СИ ТИ ДАВНО УЦИНИО ЗАТО И РАЗГОВАРАС СА ТАЦИЈЕМ,

ОДГОВОРИТЕ