Прича: Игра престола у Хумској...

Вучелић вс Караџић. . .

Фудбал 30.04.2019 | 23:50
Прича: Игра престола у Хумској...
"Рекао бих да је Караџићев мотив самокандидатура. Претпостављам да је то или кандидовање неког другог, заиста не знам".  

Милорад Вучелић у данашњем издању Информера. Само последња у низу опаски изречених последњих дана. Маске су пале још раније, рукавице су скинуте и бачене у лице, гледаћемо - борбу. У једном углу МилорадВучелић и актуелна екипа у Хумској, у другом Томислав Караџић са својим тимом. Речи које су упутили садашњи и бивши председник Партизана један другом јасно су разголитиле сцену око клуба из Хумске 1 и сада нема дилеме да ћемо имати бурно лето на црно-белој страни Топчидерског брда.

Дуго се већ шушка по фудбалској чаршији: "Враћа се Толе". Иако Караџић има 80 лета, они који су имали прилику да га иоле упознају, знали су да и даље има жељу ради у фудбалу, да пензионерски дани, да седи у фотељи и гледа ТВ серије или лоптање у Премијер лиги - не иду уз њега.

Ипак, дуго није било никакве реалне потврде да некадашњи први човек Партизана има амбицију да се врати у клуб, док то није сам рекао у разговору за МОЗЗАРТ Спорт:

"Партизану је потребна помоћ свих правих партизановаца, у којем облику и начину, није ни битно. Спреман сам да помогнем клубу, али ако ће то да прође у доброј атмосфери, да не буде повређених, незадовољних".

Реплика је стигла наредног дана од актуелног председника црно-белих, 10 година млађег МилорадаВучелића, који се нашао повређен и незадовољан. Одговорио је преко страница Новости:

“Добили смо васкршње поруке појединих партизановаца као честитке, али и изразе забринутости да ли ће клуб отићи у стечај. Зато желим да их растеретим брига, иако ту забринутост нико није изражавао док није обезбеђено 3.600.000 евра за добијање лиценце".

Оптужио је Вучелић Караџића да је својевремено позајмио новац Партизану и вратио га с каматом, а то је, изгледа, био Рубикон после којег за Толета нема назад. Одговор је, преко Журнала, био жесток.

"У тренуцима када Партизан преживљава најтеже тренутке у последњих неколико деценија, нисам рекао ништа што не мисли сваки функционер или љубитељ фудбала у земљи. Видим сада да онај ко је можда најодговорнији, не види оно што види цела Србија. Можемо да причамо и у времену кад сам дошао у Партизан и о томе шта је остало иза мене, а остао је клуб који је касније освојио неколико везаних титула, играо Лигу шампиона и фудбалу подарио можда и најболу омладинску школу у Европи. Све је то за само неколико последњих година урушено и уништено. Због тога, човеку који је по функцији најодговорнији за стање у коме се клуб налази признаје да је највећи Гробар у историји Партизана", узвратио је Караџић.

Јасно је да овакав сукоб, са тако бритким речима и оптужбама, не може да се догоди преко ноћи, да се кувало дуго, на тихој ватри. Да ће бити борбе за клуб на лето, прича се одавно, а сада је јасно ко ће у њему бити најистакнутије фигуре.

Јасно је и да Томислав Караџић не би кренуо са оваквим изјавама да није заиста решен да се упусти у ту борбу. Око њега је широк кадар некадашњих опозиционара и појединих бивших и садашњих функционера Фудбалског савеза Србије. Међутим, ни у том табору није све тако јединствено, постоје различита мишљења око тога како се борити и у случају победе - шта радити.

Караџић је за то да део садашњег руководства Партизана остане, а да они најодговорнији за слом клуба у текућој сезони оду. Део његове "екипе" је, ипак, за то да чистка мора да буде комплетна.

Садашња управа Партизана као своју највећу сигурност види - Скупштину. Руководство може да падне једино гласањем на највећем органу клуба, а ту је структура таква да увек онај који је на власти има дебелу већину. Поготово што су делегати "прошарани" у односу на последње драматично заседање, када се бирало између Милорада Вучелића и Ненада Бјековића.

Проблем актуелног Партизановог руководства је што нема практично никакву подршку у црно-белом свету, ван те просторије у Земунелу где се једном годишње дижу руке на гласању. Бројни бивши асови су склоњени из Скупштине још пре две године, зато што другачије мисле, број критичара се свакодневно повећава, од оних који отворено ударају, као рецимо Џевад Прекази или Иван Голац, до оних млађих, који су умерени, али позивају на промене, на уједињење, као Зоран Мирковић на одласку или Влада Ивић, Радосав Петровић или до некадашњих чланова управе, какви су Драгољуб Вукадиновић, Драган Ђурић...

Таквих лица на страни управе готово да нема или се бар нису оглашавала у јавности, осим Ивана Ћурковића, који је као дугогодишњи председник пословично и увек на страни својих наследника. Резервоар шире подршке за вођство Партизана жестоко се смањило и све је плиће.

Питање свих питања, а тиче се управо Скупштине је, којем ће се царству приволети Жарко Зечевић? Иако десетак година упорно понавља како се не пита ништа у Партизану и нема додира са клубом, фигура некадашњег генералног секретара се увек појави у драматичним ситуацијама и увек прекомпонавање руководства зависи од њега. Што би се рекло, неочекивана сила која се изненада појављује и решава ствар.

Зечевић је, уосталом, 2007. године увео Томислава Караџића у Партизан, касније је стао на страну и сачувао Драгана Ђурића, када се овом љуљала фотеља у клупском сукобу који су у буктињу претворили Младен Крстајић и Александар Станојевић, а после је преко његових леђа улаз у црно-бели део Хумске 1 добио и део садашње управе Партизана, пре него што се потом поцепала на две струје, па је једна и сада у опозиционом фронту.

Зечевић је долазио на стадион да гаси ватру која је букнула пре два месеца, када је Зоран Мирковићоставком изазвао тектонски поремећај, али исто тако има и веома добар однос и са Караџићем и са делом људи око њега.

Када год се окршај догодио и како год да се заврши, очигледно је да у Партизану мора нешто из корена да се промени. Још једна оваква сезона, без Европе и са изгубљеним реалним шансама за титулу још у јесењој полусезони, довели би клуб на ивицу колапса.

Сада ће сви погледи бити упрти у црно-белу игру престола, а када ће се и ко позабавати великим спремањем тима, којем је комплетна реконструкција преко потребна, поготово што сезона за Парни ваљак креће већ од средине јула?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар