Повреде мозга могу људе да учине религиознијима

Научници годинама нагађају да у људском мозгу постоји "божја тачка", односно одређено подручје мозга одговорно за религијска уверења. Сада, међутим, тврде да оштећења мозга чине људе екстремнијим када су њихови религијски погледи у питању.

Здравље 30.04.2019 | 11:16
Повреде мозга могу људе да учине религиознијима
Људи који су доживели трауматске повреде мозга у префронталном кортексу мање су отворени за нове идеје. Код њих постоји већа вероватноћа да постану фундаменталисти, наводи се у студији спроведеној на ветеранима вијетнамског рата.

Научници са Универзитета Нортистерн у Илинојсу открили су да да су људи који имају лезије мозга мање когнитивно флексибилни и мање способни да мењату своје погледе.

Префронтални кортекс је регија мозга повезана са низом функција, укључујући ту и планирање и перцепцију, која је још од раније повезује са религијским и мистичним искуствима. Оштећења те регије показују да су такви људи мање способни критички да оцењују своја религијска уверења у односу на друге људе.

"Људска уверења, у овом случају религијска, су нешто што нас разликује од других врста", каже коаутор студије Џордан Графман за интернет сајт ПсyПост.

"Морамо да разумемо да су верска уверења различита од моралних, законских, политичких и економских."

Упркос овом истраживању које нам помаже да разумемо везу између рада мозга и религије, постоје и други фактори који утичу на то колико су људи религиозни, као што су особине саме личности и друштвено окружење.

"Док верска и друга уверења могу да се проучавају селективно и независно од других когнитивних и друштвених процеса, њихова зависност и интеракција са другим можданим функцијама биће важно подручје истраживања у наредним деценијама", додаје доктор Графман.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЛИК

30.04.2019 22:22

ДОДИК ЈЕ ОЦИТ ПРИМЈЕР ДО СКОРА ЈЕ БИО АТЕИСТА А САД ЈЕ НАЈРЕЛИГИОЗНИЈИ ЛИК

ОДГОВОРИТЕ