Јапански цар се одриче пријестола

Јапански цар Акихито данас ће се одрећи пријестола и тако постати први монарх у Јапану који је то учинио у посљедњих више од 200 година.
Данашње церемоније започете су приватним ритуалима у Царској палати у Токију.  

Свијет 30.04.2019 | 10:00
Јапански цар се одриче пријестола
Акихито је добио правну дозволу да се одрекне пријестола, након што је изјавио да због својих година (85) и лошег здравља осјећа да не може да испуњава своје дужности. 

Његов син, принц Нарухито, наслиједиће пријесто сутра, чиме ће почети ново доба у Јапану, пише Би-Би-Си. 

Цар Јапана нема политичку улогу, али представља национални симбол ове земље. 

Владавина јапанског цара обиљежена је интеракцијом са људима који су угрожени болестима и природним катастрофама, што га је приближило јапанском народу. 

У првим приватним церемонијама, цар Акихито је своју одлуку о одрицању од пријестола саопштио митолошким прецима царске породице Јапана. 

Главна церемонија абдикације одржаће се у Царској палати у 21.00 час. 

Очекује се да ће церемонији, која ће трајати око десет минута, присуствовати 330 људи. Церемонија ће се завршити посљедњим говором Акихита као цара Јапана. 

Престолонасљедник Нарухито наслиједиће Царско благо сутра ујутру, током првог његовог ритуала на положају цара Јапана. 

Акихито ће бити први јапански цар који се одрекао пријестола још од 1817. године. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вијести из будућности

30.04.2019 08:32

Цар Српске ДОДИК је добио правну дозволу да се одрекне пријестола, након што је изјавио да због својих година (85) и лошег психичког здравља осјећа да не може да испуњава своје дужности. Његов син, принц ИГОР, наслиједиће пријесто сутра, чиме ће почети ново доба у Српској, пише Би-Би-Си. Цар Српске има највећу политичку улогу али не представља национални симбол ове напаћене земље.

ОДГОВОРИТЕ