Срби без струје у Теслином крају

Села су остала, људи више нема. Тако данас изгледају подвелебитска мјеста гдје су живјели Срби прије ратних страхота деведесетих година, када су им куц́е запаљене и срушене, а они натјерани да напусте огњишта.

Србија 29.04.2019 | 18:56
Срби без струје у Теслином крају
У Медаку, смјештеном између река Лике и Гламочнице, неколико километара од Госпиц́а, прије деведесетих ту је живјело 850 Срба, данас их је педесетак.

У Читлуку их је десетак, Почитељу само двије жене, а у Дивоселу нема дословно - никога, пишу "Новости".

Она шачица преосталих Срба, прије свега стараца, животари у пустоши, многи без струје и воде. А само неколико метара од њихових куц́а је врело Мрђеновац, које снабдијева пола Лике водом. Двадесетак метара од дома у ком су живјели родитељи Николе Тесле, од кога су остали само темељи, стоји бандера која је некада водила струју до српских куц́а. Сада у родном крају великог Тесле струје за многе Србе нема.

"Одмах до Теслиних је и моја куц́а, а ми смо у роду са Николом. Све је ту деведесетих порушено, а када сам поднио захтјеве за обнову, редом су ме одбијали", прича за "Новости" Душан Дошен (72), који се у међувремену оженио у Београду, али све вријеме проводи у старом крају у Лици.

"Живим у контејнеру, без струје и сваки дан нешто урадим да бих овде могао држати краве. Како сам радио у Хрватској, Србији и Алжиру, имам три пензије, али она хрватска износи 25 евра", додаје он.

Малтретирање са струјом доживљава и Нада Станиц́ Телебар, једини повремени становник Дивосела, када из Ријеке дође до породичне куц́е коју је сама обновила:

"Ту вам је дивљина какве нема, све је зарасло, куц́е срушене и напуштене. До прије коју годину живјеле су двије породице, али су сви умрли и сада је село празно", прича Неда.

Баш ту, у Дивоселу, као и у околним мјестима од Госпиц́а до Велебита, почињени су нечувени злочини над Србима у операцији познатој као "Медачки џеп". Хрватска војска је 9. септембра 1993. напала српска села која су била мјесецима под заштитом УН. Под том "заштитом" убијено је 88 људи. Само зато што су Срби.

Никола Лалиц́, предсједник Самосталне демократске српске странке за Лику истиче да су прије рата овдје живјели бројни Срби.

"Сада су села зарасла и изгледају као прашума. Па ко би се вратио у куц́е без струје и воде? Нешто смо успјели са соларним панелима да ријешимо, а они који су затражили увођење струје, добили су рачуне које је немогуц́е платити.“

Тако је и Нада Станиц́ Телебар добила рачун на 90.000 евра.

"Као да сам кинески инвеститор. Ишла сам и до предсједнице Колинде Грабар Китаровиц́, упознала саборске посланике и осим утјешних ријечи није било ништа. У Дивоселу су сви умрли, а да нису дочекали струју, а прије рата то је било село у којем је била срамота не завршити факултет".

"Медачки џеп" је била војна операција Хрватске војске усмјерена на српска села у ширем рејону Госпиц́а. Та територија је иначе годину и по дана била под заштитом Унпрофора. Села Дивосело, Читлук, Почитељ и Медак потпуно су опљачкана и сравњена са земљом. У акцији је убијено укупно 88 Срба. Заробљена су и потом убијена 52 војника и 36 цивила, од којих је 17 било жена, а 26 старијих од 60 година.

(Новости.рс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

29.04.2019 17:44

Тузна прица. Како фасисти на Балкану додјосе на власт нормални људи се само пате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аднан

29.04.2019 19:37

Зато бисмо се требали захвалити С.Милосевицу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Аднан

30.04.2019 06:49

У Алијину ријеч смо сви вјеровали јер је чврсто стајао иза сваке изговорене. До подне мисли једно а од подне друго. Исламску декларацију је пренио на сина како би наставио "бабовим" стопама. Узалуд ја ово пишем јер ви у устима имате увијек спремо само име Слободана Милошевића. Мој Аднане не ваља ти та клица мржње.

Name

Бакица

29.04.2019 20:16

Захвали те се западу они су растурили Југославију а немој спомињати Милосевица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

30.04.2019 08:03

Треба се захвалити Русима ,а не Западу.Запад је пуно тога нудио да се Југославија одрзи.Русима није Југославије одговарала у НАТО алијанси ни у ЕУ.

Name

Хрватска у 21 вијеку

30.04.2019 08:29

Како год, ко крив а ко нw, ово треба послати да обидје планету,да свијет види.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

30.04.2019 10:26

То могу само Срби.Срби це сами себе да унисте јер смо примитивци,лопузе,воле да краду пљацкају све најгоре.А овамо се праве неки највеци вјерници и сире морал неки а цим окренес ледја подапет це ти ногу да паднес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.05.2019 09:27

Аха само срби подапињу ногу адруги баш ето напредују..........Ео хрватска успјешна у пм а народ задовољан медјусобно.Срби пропадају исто као и други народ који се нашао на простору који је због ини разлога потребан економски јаким силама свијета.

Name

Пд

01.05.2019 09:54

балкан балкан само мета за поткусуривање па југославија је била европска унија прије ове сад И требао је полигон НАТО пакту овдје су сви губитници само су нам политичари на добитку хране се нашом медјусобном мржњом