Данас је Васкршњи понедјељак

Данас је Васкршњи понедјељак. Кажу да је то дан када се бришу женски гријехови, а кључна су два обичаја.  

Република Српска 29.04.2019 | 08:20
Данас је Васкршњи понедјељак
Васкршњи понедјељак је према византијском обреду први дан Свијетле недјеље – седмице послије Васкрса. 

Богослужења на овај дан су иста као и за Васкрс. У већини наших крајева васкршњи празници трају три дана. На Васкрсни понедјељак се настављају гозбе и весеља, на коме се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи. То је вријеме када се окупља родбина и из удаљенијих крајева. У многим мјестима се организују литије, укључујући и манастир Хиландар.

У Србији, претежно у војвођанским селима, на данашњи дан се задржао један интересантан обичај – поливање дјевојака водом. Наиме, млади момци обилазе фијакерима или каруцама дјевојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити дјевојку.

Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих дјевојачких гријехова, а то такође подсјећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. 

Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије дјевојку, значи да је већа шанса да ће је запросити те године. Након тога, дјевојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло.

Данас, по народном вјеровању и обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом, због чега овај дан носи назив и побусани понедјељак. У неким крајевима, овај дан се обиљежава као и задушнице, пише Блиц Жена.

Наиме, излази се на гробља, пале се свијеће, уређују гробови и свештеник врши парастосе и помене за покој душа покојника. Тај дан се износе фарбана васкршња јаја на гроб, и дијеле се потом сиротињи.

(Блиц Жена)

Коментари / 0

Оставите коментар