"Вода у кољену" лијечи се и облогама

Симптоми су оток, бол и отежано ослањање на ногу.

Здравље 28.04.2019 | 13:38
"Вода у кољену" лијечи се и облогама
ПОВЕЋАЊЕ количине синовијалне течности или народски речено "вода у колену" често се јавља након кошења травњака или радова у башти, наручито код старијих код којих су већ започеле дегенеративне промене на зглобовима. Симптоми су оток, бол и отежано ослањање на ногу. Од овог стања нису поштеђени ни спортисти и активни рекреативци, јер до привременог повећања течности у колену долази и после интензивног физичког напора.

Ортопед Немања Славковић из Инстутута "Бањица" каже да вишак течности у зглобу колена може да буде чак и први симптом дегенеративног реуматизма, а неретко до овог стања долази и због повреде лигамената.

- Терапија подразумева умерено мировање са испруженим коленом у трајању од седам до 10 дана, понекад и уз имобилизацију, а хладне облоге, масаже ледом и јачање натколеничних мишића сматрају се најефикаснијим методама - каже др Славковић.

Упала зглоба колена услед повећања течности често је симптом реуматоидног артритиса, системског лупуса, псоријатичног артритиса и гихта.

- Код ових пацијената отоци су знатно већи, учесталији и теже се лече - каже др Славковић. - Контролисање интензитета основне болести, телесне тежине, локално хлађење и јачање натколене мускулатуре се свакако препоручују. У екстремним случајевима пункција колена и извлачење вишка течности се сматра јединим решењем. Оваква процедура међутим доноси тренутно, не и дугорочно олакшање, пошто је узрок настанка отока и даље присутан.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар