Свака друга играчка опасна по здравље

Предмети за децу пуни фталата ипак стижу до најмлађих. Једињења која се додају у пластику успоравају развој говора, ремете хормоне, утичу на бржи улазак у пубертет. . .

Здравље 28.04.2019 | 13:33
Свака друга играчка опасна по здравље
СВЕ играчке и предмети за негу деце, по закону, морају да прођу здравствену проверу пре него што се нађу на полицама продавница. Међутим, чак седам од 15 играчака од пластике плус пластични предмети за децу: цуцле, четке, садрже опасне супстанце - фталате, показало је недавно истраживање невладине организације "Алхем". Министарство здравља је на основу дописа из невладиног сектора издало налог за повлачење играчака за које је утврђено да садрже прекограничне вредности ових штетних материја, али велики број њих је пре тога стигао до најмлађих.

Фталати су органска једињења која се намерно додају у пластику како би она била савитљива и мекана. Они су класификовани као опасни, јер су токсични за репродуктивно здравље, односно утичу на смањење плодности и поремећај хормонског статуса уопште. Нарочито су опасни у периоду детињства, у доба пубертета, али могу да буду и изразито негативни за труднице. Последња истраживања су показала да не само да ремете хормонално здравље и да утичу на бржи улазак у пубертет, већ успоравају развој говора.

Према европским, али и нашим, националним прописима, дозвољена количина фталата у играчкама је до 0,1 одсто, а седам тестираних играчака садржало је 0,5 до чак 31 одсто фталата.

Тестирање играчака спроведено је у акредитованој лабораторији Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић-Батут", а посао је трајао дуже од два месеца.

КОЗМЕТИКА
ДА су фталати веома распрострањени у савременом окружењу, сведочи и чињеница да се додају у козметичке производе, јер служе као пластификатори који стабилизују мирис. Нарочито их има у детерџентима за прање веша, али и у кремама, купкама, шампонима...

Један од најугледнијих српских педијатара, професр др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог Дечје универзитетске клинике у Тиршовој каже да проблем нису само дечје играчке, већ употреба пластике уопште.

- Фталати јесу опасна једињења, али су још опаснија она која се додају у пластику да би се смањила њена запаљивост, као што су опасне и боје којима се пластика фарба - каже Несторовић. - Осим тога, употреба пластике је данас толико масовна, а велики број пластичног отпада свакодневно завршава у рекама и морима, као и у земљишту, тако да је тровање штетним једињењима готово неизбежно.

Професор Несторовић додаје да фталати утичу на раст груди код дечака, гојазност, смањење величине полног органа и броја репродуктивних ћелија, док су код девојчица они узрок раног уласка у пубертет и појаве циста на јајницима и грудима. Када је о једињењима против запаљивости реч и бојама они су, каже Нестровић, доказано канцерогени.

Домаћи ендокринолози су сагласни да је у клиничкој пракси све више раног пубертета код дечака и девојчица, али да узрок нису само штетна једињења из пластике. Како наводе, савремени живот донео је много промена, тако да се "деформишућа" једињења директно уносе и из воде, хране, ваздуха. А штетан утицај на репродуктивно здравље могу да имају и таблети и телефони.

Фталате ћете избећи ако не купујете пластичне играчке са ознаком троугла у којем је уписан број 3. Ова ознака значи да је производ направљен од рециклажне пвц пластике, а код ње је највећа вероватноћа да садржи фталате. Од овакве врсте пластике најчешће се праве играчке за купање, лопте, лутке, флашице, цуцле...

Ознака на пластици коју би требало избегавати је и "7", јер је то знак који упућује да пластика садржи супстанцу БПА (бисфенол А) која доказано утиче на смањење мушке плодности.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар