БЛ: Дортмунд у шоку, Шалке срушио Борусију!

Шалке сензационалном побједом на Вестфалену спасио своју и "уништио" сезону Борусији Дортмунд која је остала без бодова и двојице искључених играча. Бајерн у недјељу у Нирнбергу може на "плус четири“.  ГОТОВО! Распад Борусије у дербију, Бајерну седма узастопна Салатара на тацни! Данијел Калиђури апсолутни херој на Вестфалену, уз два црвена картона играчима Дортмунда - 4:2.  Да ли ће Грк спасити "Швабе"? Штутгарт голом Анастасиоса Дониса стигао до побједе над Борусијом Менхенгладбах и у посљедњи тренутак ухватио "сламку спаса".

Фудбал 27.04.2019 | 23:10
БЛ: Дортмунд у шоку, Шалке срушио Борусију!
Борусија Дортмунд и Шалке поново су одиграли меч за памћење, а 94. по реду бундеслигашки „рурски дерби“ могао би одлучити и шампиона Њемачке.

Шалке је на Вестфалену послије преокрета и два црвена за домаће савладао „милионере“ резултатом 4:2 и оставио их на бод иза Бајерна, који би побједом у недјељу у Нирнбергу ту предност могао да повећа на четири бода, само три кола прије краја сезоне.

Послије овог дербија много ће се причати о одлукама судије Феликса Цвајера, који је показао директне црвене картоне Марку Ројсу и Мариусу Волфу због преоштрих стартова, али вјероватно и о тактици Лусијана Фавра који је меч, у којем је морао да побиједи, оставио Пака Алкасера на клупи и почео без класичног нападача, са Маријом Гецеом као "лажном деветком“.

Овај тактички потез је, ипак, уродио плодом, јер управо је Геце довео Борусију у вођство у 14. минуту.

Џејдон Санчо ефектним додавањем убацио је лопту иза леђа одбране гостију, а Геце атипично, ударцем главом, послао лопту у мрежу за 1:0.

Радост домаћих трајала је свега неколико минута, пошто је Цвајер, на асистенцију из ВАР собе досудио једанаестерац због играња руком Вајгла у свом шеснаестерцу.

Ни огромна одговорност, ни чињеница да је шутирао на гол испред чувеног „жутог зида“ није омела Данијела Калиђурија. Послао је Буркија у једну, а лопту у другу страну за изједначење на Вестфалену – 1:1.

Борусија је имала игру, посјед, доминацију, али су гости користили сваку грешку играча у жуто-црном и сурово ју кажњавали.

Ако је изједначујући погодак из једанаестерца стигао помало изненада и уз мало среће, Шалке је до преокрета стигао потпуно заслужено.

Сане је послије корнера у 28. минуту надскочио дефанзивце Борусије и главом погодио за вођство Шалкеа 2:1.

Била су то једина три ударца у оквир у првих 45 минута, што је невјероватан податак, с обзиром да је Борусија имала посјед од чак 81 одсто.

Фавр је у наставку убацио Пака Алкасера, али Борусија је наставила са јаловом иницијативом, све до 60. минута, када се десио можда и кључни тренутак на овом мечу.

Ројс је направио оштар прекршај с леђа, а Цвајер му је показао директан црвени картон.

Да ствар буде гора, управо из тог слободног ударца Шалке је стигао до новог поготка. Калиђури је одлично шутирао са неких 25 метара преко тројице играча Борусије у живом зиду и погодио мрежу Буркија – 3:1.

Само три минуте касније, нови шок на Вестфалену!  Мариус Волф готово идентично као Ројс стартао је на једног играча Шалкеа, а Цвајер се није двоумио и показао му још један црвени картон.

Трачак наде да Борусија са деветорицом на терену може до новог преокрета вратио је Витсел поготком у 84. минуту, међутим, она се брзо угасила.

Послије лоше реакције тројице играча Борусије, који су дозволили фудбалеру Шалкеа да лопту са аут-линије унесе у средину Очипка је упослио Ембола, који је погодио супротан угао за коначних 4:2.

Швајцарац је прославио гол сигнализирајући „крај“ домаћој публици. Био је то дефинитиван крај за Борусију у овом мечу, а можда и крај шампионске трке са Бајерном.

На другој страни Шалке је освојио важне бодове у борби за опстанак. Вицешампион Њемачке из прошле сезоне одмакао је на девет бодова Штутгарту који је први испод „црте“ с тим да има и утакмицу мање.

Ајнтрахт са Јовићем и Костићем у почетних 11 није успио да у Франкфурту савлада Херту. Гости из Берлина успјели су да освоје бод, а ремијем 0:0 настављена је серија Ајнтрахта од три утакмице без побједе у Бундеслиги.

Кикс Ајнтрахта искористио је Лајпциг и побједом над Фрајбургом 2:1 дефинитивно обезбиједио пласман у Лигу шампиона. Три кола прије краја трећепласирани Лајпциг има 64 бода, односно десет више од Ајнтрахта.

Почетак из снова, а кошмарни крај. Ништа од титуле и ове године. Водила је Борусија из Дортмунда бундеслигашку трку, одушевљавала младом и полетном екипом, побраба симпатије широм света, претила да угрози владавину Бајерна, али ће, како сад ствари стоје, морати опет да честита актуелном прваку. Четири кола пре краја Милионери губе дах, испадају из трке и делује да је једина дилема кад ће великан из Минхена прославити седму узасотпну шампионску круну.

Пре три седмице Борусија је пукла као бас на Алијанц арени (0:5), да би данас на Вестфалну доживела још један болан пораз, овога пута од локалног ривала Шалкеа, који не само да је саплео тим Лусијана Фавра у трци за прво место, него је обезбедио бодове који му вероватно гарантују опстанак. Иако је сезона била разочаравајућа, Рудари ће се спасти, а нема бољег сценарија од славља на терену највећег ривала – 4:2.

Апослутни херој победе Шалкеа ја Данијел Калиђури, стрелац два и асистент за још један гол гостију. Што је најинтересаније, састав Хуба Стевенса уопште није желео или могао да игра фудбал – у једном тренутку пред крај првог полувремена имао само 20 одсто времена лопту у ногама – али је све прилике користио. Та ефикаснот је упалила, баш захваљујући 31-годишњем Италијану, спретном да најпре реализује једанаестерац (играње руком Јулијана Вајгла), потом да центаршутем из корнера намести погодак Салифу Санеу (надвисио Аксела Витсела), да би у другом делу извео најлепши потез на мечу и стрелом из слободног ударца срушио Жути зид.

Калиђури је дефинитивно страх и трепет за Борусију, у последња четири дербија Рура дао је четири и наместио три гола, с тим да је данас имао обилату помоћ Суата Сердара, јер је везиста гостију изнудио два искључења – Марија Гецеа и Маријуша Волфа – у размаку од само пет минута. На тај начин екипа Хуба Стевенса – за коју је 90 минута одиграо Матија Настасић у формацији са тројицом штопера – освојила је спасоносне бодове, јер Штутгарту бежи чак девет корака, док је искусни стручњак на најбољи начин прославио подадак за алманахе, поставши тренер са највише учешћа у „мајци свих дербија“. Чак 19.

Што се Борусије тиче, није вредело ни почетно вођство у режији Марија Гецеа, после савршеног паса Џејдона Санча, нити то што је јунак немачког славља на Мундијалу у Бразилу 2014. први пут у дербију био стартер заједно са Марком Ројсом, ни поменути посед лопте, у првом делу, па ни гол наде пред крај у режији Аксела Витсела. Од комотне позиције после фртаљ сата све се претворило у хаос.

Борусија наредне суботе иде у Бремен, па чека Фортуну, да би у завршном колу путовала на гостовање имењаку из Менхенгладбаха. Чини се да је данашњим резултатом пропустила шансу да пребаци притисак на Бајерн, који можда има на папиру тежи распоред, али после овог поклона има бод више и не би смео да има сутра са Нирнбергом у гостима, нити 4. маја кад на Алијанц арену стиже Хановер, док би евентуално могао да се оклизне против Лајпцига на страни или Ајтрахта у Минхену. Мада, у каквој је форми, делује да ће узети седму узастопну Салатару.

Од осталих резултата попоневног програма 31. кола Бундеслиге ваља истаћи да је очекиваном победом над Фрајбургом РБ Лајпциг обезбедио пласман у Лигу шампиона, док је Ајнтрахт очигледан пад форме платио јој једним киксом, овога пута код куће против Херте. Лука Јовић и Анте Ребић су предводили напад домаћина за који је играо и Филип Костић (у протоколу није било Мијата Гаћиновића), али нису успели да дођу до вредног славља, иако су гости из Берлина последњих десет минута имали играча мање.

Да ли ће Грк спасити "Швабе"? Штутгарт голом Анастасиоса Дониса стигао до побједе над Борусијом Менхенгладбах и у посљедњи тренутак ухватио "сламку спаса". Чупање Шваба и извесно место у баражу, Менш као да не жели у Лигу шампиона! Штутгарту бодови после шест сушних кола!

Послије великог тријумфа Шалкеа над Борусијом Дортмунд, још један клуб са дна табеле "скинуо је скалп“ фавориту у 31. колу Бундеслиге.

Штутгарт је на свом терену са минималних и у исто вријеме великих 1:0 савладао Борусију Менхенгладбах и подгријао наду да "швабе“ могу не само да побјегну од зоне испадања, већ и да избјегну и бараж за опстанак.

Рачуницу за посљедња три кола навијачи Штутгарта моћи ће да праве тек послије сутрашњег дуела Нирнберга и Бајерна, али јасно је да су њихови љубимци уписали велики тријумф на дебију Ника Вилихана клупи "шваба".

Никада није обукао дрес Јувентуса

Анастасиос Донис син је бившег репрезентативца Грчке Јоргоса Дониса и рођен је у Блекбурну 1996. када је његов отац играо за Роверсе. Јувентус га је 2013. довео из онмладинских селекција Панатинаикоса за 300 хиљада евра, да би га послије позајмица Лугану и Ници продао Штутгарту 2017. за четири милиона евра.

Јунак Штугарта у суботу послијеподне био је Анастастиос Донис, грчки репрезентативац рођен у Енглеској, који је стигао 2017. из Јувентуса.

Донис се у 56. минуту одлично заградио и избацио из игре Елведија, а потом из прве шутирао пославши лопту у мрежу за вођство 1:0.

Био је то његов четврти гол ове сезоне, а посљедњи је постигао прије тачно три мјесеца, када је затресао мрежу Бајерна у поразу 4:1.

"Швабе“ су се до краја меча грчевито браниле и сачувале своју мрежу, спријечивши Борусију Менхенгладбах да освоји бодове у трци за Лигу шампиона.

Гости су пропустили прилику да се побједом бодовно изједначе са Ајнтрахтом на четвртој позицији.

Умјесто тога Борусија Менхенгладбах остала је пета са 51 бодом, колико има и шестопласирани Бајер Леверкузен, док Хофенхајм има бод, али и утакмицу мање.

Жив је Штутгарт, предао се није. Мерцедес бенц арена у трансу, Швабе чупају. Тешко да ће до директног опстанка, поготово после славља Шалкеа у Дортмунду, али ће по свој прилици добити додатну шансу да преко баража осигурају место у Бундеслиги и наредне сезоне.

Свих 50.000 навијача  на мечу са Борусуијом из Менхенгладбаха развеселио је Анастасиос Донис(1:0). Таман што је изнервирао домаћу публику погодивши стативу, 22-годишњи Грк је већ у наредном нападу тукао непогрешиво. Дуга лопта Данијела Дидавија, лоша процена Ника Елведија и егзекуција дечка који је четвртим голом у сезони постао миљеник Штутгарта.

Нарочито ако тим Ника Вилинга обезбеди опстанак. До краја има гостовања Херти и Шалкеу – који му бежи шест бодова – као и утакмицу код куће са Волфзбургом. Делује да ће морати шансу да потражи у доигравању. Но, у каквој је позцији био и ако се има у виду да му је ово тек друго славље у последњих 15 кола и прво после шест сушних рунди, нада је последње што може да му се одузме.

С друге стране, Менш наставља да игра по систему топло-хладно, а најгора ствар о тим Дитера Хекинга је што му се Ајнтрахт све време нуди у борби за четврто место које води у Лигу шампиона. Ждрепци никако да ухвате прикључак. Можда више среће буду имали са Хофенхајмом и Дортмундом код куће, односно Нирнбергом на страни. Тим из Франкфурта има три корака предности.

БУНДЕСЛИГА, 31. КОЛО:

Борусија Д. - Шалке 2:4 (1:2)
/Геце 14, Витсел 84 – Калиђури 18 пенал, 62, Сане 28, Емболо 88/

Ајнтрахт – Херта 0:0

Фортуна – Вердер 4:1 (2:1)
/Раман 2, Караман 22, Хенингс 56, Сутнер 73 - Крузе 27 пенал/

Хановер – Мајнц 1:0 (0:0)
/Вејдант 66/

РБ Лајпциг – Фрајбург 2:1 (1:0)
/Вернер 19, Форсберг 78 пенал – Грифо 66/

Штутгарт - Менхенгладбах 1:0 (0:0)
/Донис 56/

у недјељу

Хофенхајм - Волфсбург 15.30
Нирнберг - Бајерн 18.00

Одиграно у петак

Аугзбург - Леверкузен 1:4 (1:1)
/Дансо 12 - Фоланд 15, Хаверец 48, Тах 60, Брандт 88/

ТАБЕЛА: Бајерн (-1) 70, Борусија 69, Лајпциг 64, Ајнтрахт 54, Борусија Менхенгладбах 51, Бајер 51, Хофенхајм (-1) 50, Вердер 46, Волфсбург (-1) 46, Фортуна 40, Херта 37, Мајнц 36, Фрајбург 32, Аугзбург 31, Шалке 30, Штутгарт 24, Нирнберг (-1) 18, Хановер 18.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар