Васкрс: Како се здраво хранити?

Без обзира да ли планирате јеловник или бирате чоколаду из ускршње корпице, ево најбољих опција кад је исхрана у питању

Република Српска 27.04.2019 | 22:40
Васкрс: Како се здраво хранити?
Ускрс је празник који славимо са породицом и пријатељима – обично окупљени око богате трпезе са све специјалним десертом на крају.

Током празника можете да се храните лакше а једнако укусно и тако подржите здравији начин исхране ако направите неколико паметних избора.

Јагњећи бут или печена шунка у мрежици

Победник: јагњећи бут. Оба ова традиционална ускршња јела су од маломасног меса. Јагњетина има 180 калорија, око 7 грама масти и око 2 грама засићених масти у 100 грама. Иста количина шунке има 139 калорија, 5 грама масти мање од 1 грама засићених масти.

Добијате више гвожђа, витамина Б12 и цинка од јагњетине, али оно што је најбитније јесте низак ниво натријума, само 66 мг. Шунка садржи 977 мг, или 42 одсто максималне дозвољене дневне количине (2.300 мг).

Боранија или шпаргла

Победник: шпаргла. Шоља шпаргле (што је отприлике осам изданака средње величине) богата је фолатом, витамином А, витамином К и гвожђем. Ова два прилога имају исту количину влакана.

Да бисте сачували хранљиве материје, боју и текстуру, кувајте шпарглу само док не омекша, то јест док не добије светлозелену боју а изданак се благо савија.

Пилав или печени црвени кромпир

Победник: печени црвени кромпир. Хранљива вредност пилава зависи од састојака које садржи али једна шоља (куваног) пилава направљеног на стандардан начин има 352 калорије. Кромпир има мање калорија – 151 по комаду средње величине – и дупло више влакана, а богат је витамином Ц, гвожђем, калијумом и нијацином.

Прелијте их маслиновим уљем пре печења и уместо соли, зачините их свежим влашцем или рузмарином.

Млечна чоколада Линдт Голд у облику зеке или бела чоколада Линдт Голд у облику зеке

Победник: нерешено. Треба знати да на декларацији обе ове врсте чоколаде у облику зеке пише да садржи четири порције, што је логично с обзиром да садрже 100 грама, али се често мисли да је то у ствари једна порција.

Ако вам је та чињеница промакла кад сте читали декларацију, може се десити да поједете целог чоколадног зеку не знајући да тако уносите четири пута више калорија, масти, засићених масти и шећера.

Гледано по порцији, обе чоколадне зеке имају отприлике исту хранљиву вредност. Онај од млечне чоколаде садржи 110 калорија а онај од беле чоколаде 120, укупне масти износе 7 грама за првог и 8 грама за другог, а засићене масти 4 и 4,5 грама. Оба имају 12 грама шећера.

Али запамтите: осим ако не желите да унесете око 450 калорија, 30 грама масти, 16 грама засићених масти и 48 грама – 12 кашика – шећера, поделите зеку са пријатељем.

Данско пециво са малинама или галета

Победник: галета. За ускршњи доручак, галета и данско пециво са малинама су отприлике исте величине (око 70 грама). Данско пециво има 263 калорије и око 13 грама масти а галета218 калорија и 11 грама масти.

Међутим, под овим се подразумева да на галету не стављате сируп. Само једна кашика јаворовог сирупа додаје 52 калорије и 12 грама шећера, чиме се скоро изједначава са данским пецивом.

Уместо тога, пробајте да поједете галету са свежим воћем, као што су јагоде или боровнице, уместо са сирупом. Унећете мање шећера а више влакана и хранљивих материја из воћа.

За здравије галете, испробајте овај рецепт:

Галете од целог зрна пшенице са пшеничном клицом

2 шоље белог брашна од пшенице са целим зрном
¼ шоље пропржених пшеничних клица
1½ кашичице прашка за пециво
½ кашичице сода бикарбоне
¼ кашичице соли
2 шоље млаћенице
2 велика јајета
1 кашике канола уља
Начин припреме

1. Помешајте брашно, пшеничну клицу, прашак за пециво, соду бикарбону и со у великој посуди.

2. У посуди средње величине помешајте млаћеницу, јаја и уље.

3. Течне састојке сипајте у суве. Благо промешајте док смеса не постане равномерно влажна.

4. Загрејте апарат за галете. Благо попрскајте спрејем за печење. Кашиком извадите део смесе и ставите у апарат (око ¼ шоље по галети, у зависности од величине апарата). Оставите да се пече док се лампица на апарату не упали.

Од ове смесе се добија око 14 галета, у зависности од величине апарата за галете.

Нутритивне информације: једна галета садржи 120 калорија, 3 г масти, 1 г засићених масти, 5 г протеина, 17 г угљених хидрата, 3 г влакана, 2 г шећера и 10 г натријума.

(данас.рс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Синиша

27.04.2019 20:47

Ускрс је за католике. За Православне је Васкрс!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

28.04.2019 05:55

Христос васкрсе

Name

Зоран

28.04.2019 06:43

То није тачно! “Реч Ускрс припада српском народном језику, у којем је у веома давно време почетно "У" добијено од старог почетног "В" (иза кога је следио тврди полуглас). Тако данас имамо Ускрс (српско народно), Васкрс (старо српско књижевно и црквено) и Воскресеније (данашње српско црквено).”

Name

реално

27.04.2019 21:21

Здраво се хранити није теско али наси људи о томе бас ниста не воде рацина. Знаци све јести и пити али умједено. Све сто се мозе произвести у басти или њиви уради сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

28.04.2019 08:25

Гдје је башта у граду? Једино да се штије зелена површина!!?

Name

Православље

28.04.2019 00:56

кад се пости 7 недеља, на Васкрс се мозе јести све!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ијатар

28.04.2019 05:28

само кркајте, по могућности што масније, што више до сна, ујутро прво цигарете и кафа што више, не крећите се осим што морате...и бићете као до сада, најболеснија нација, са мноштво апотека, пекара и кладионица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.04.2019 06:37

свим србима свијета и људима добре воље христос васкрсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

28.04.2019 08:22

Маслиново уље 3 пута скупље од сунцокретовог, црно брасно исти слуцај, цијена поврца иде у небо... све увозно и неквалитетно! здраво се мозе хранити онај ко себи сам узгоји све под условом да има и висе него сто му треба! Нови свјетски поредак од нас прави "природну селекцију" сваки дан у сваком смислу те ријеци, а ми остали "стока ситног зуба"! Сад да видимо... ко се храни здраво?

ОДГОВОРИТЕ