Традиција: Ово су обичаји за Васкрс

Православни вјерници данас прослављају најрадоснији хришћански празник Васкрс, а ево какви обичаји су за њега везани и шта је добро да се уради тог дана.

Република Српска 27.04.2019 | 21:12
Традиција: Ово су обичаји за Васкрс
За Ускрс треба да се устане рано, а не би требало да се оде рано на спавање, тј. прије поноћи.

Ако се оде прије поноћи на спавање, тај ће цијеле сљедеће године до Ускрса бити поспан и сањив. Када се устане треба се умити водом у којој су стављени: дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје.

Дјецу по образима треба дотаћи црвеним јајетом, да би цијеле године била здрава и румена.

На васкршње јутро одлази се у Цркву на литургију. Прво шта треба да се поједе након причешћа и по доласку кући, и тиме омрси, јесте јаје

За Васкрс се мијесе посебне погаче и хљебови.

Шта би био Васкрс без дјечје среће и радости. Многи практикују и обичај да сакривају јаја и слаткише у цвеће, у дворишта ако га имају, па онда дјеца чим отворе очи одлазе да траже дарове које им је зец оставио прошле ноћи.

На други дан Васкрса-Водени понедјељак, момци поливају дјевојке водом. На овај дан треба и у њиви оставити разбијено јаје да би њива била плодна цијеле године, а јаје треба дати и стоци како би цијеле године би здрава.

Занимљивости у свијету

Швајцарци уочи Ускрса украшавају изворе и фонтане, одајући почаст води, која је неопходна за живот

У Пољској на Ускршњи понедјељак пријатељи једни друге поливају водом како би "спрали гријехе", па се зато тај дан и назива Смигус Дингус, што значи "мокри понедјељак".

У Енглеској на празничном столу умјесто јагњетине углавном служе шунку, док су ускршња јаја и тамо обавезан дио празника. Мали Енглези често иду од куће до куће тражећи слаткише.

У Француској се на Ускрс, послије традиционале мисе и потраге за скривеним јајима по башти, породица окупља око печеног јагњета на трпези, а за сутрадан је обично предвиђен породични излет, док се на југозападу земље у Ускршњи понедељак прави џиновски омлет.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Да Будем Искрен

27.04.2019 19:41

Ја први дан све комсинице зовнем на јаја а комсије сутрадан на Васкрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

27.04.2019 21:23

Имаги разни и разноразни

Name

О_о

28.04.2019 01:04

"Ваља се" не лупати пуно глупости и не уводити паганизме и којекакве измишљотине, него поштовати заповјести! Е, али заповјести нису тако занимљиве као олешавање у кафани уочи Васкрса! Јадни смо га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.04.2019 06:36

Свим србима православцима христос васкрсе

ОДГОВОРИТЕ