Празници: Београд освануо празан

Докле ћемо да полемишемо о томе - ко су прави Београђани?

Србија 27.04.2019 | 17:08
Празници: Београд освануо празан
Након што су гужве у Београду постале неподношљиве, па је људима било потребно и више од сат времена да стигну од Новог Београда до центра града и обрнуто, празне улице овог викенда право су олакшање. Међутим, иако се ова слика понавља сваког празника, из године у годину, незаобилазне су и фотографије празних улица, трамваја, аутобуских станица, али и коментара типа - "отишли Београђани својим кућама".

После тоталног колапса у саобраћају у четвртак, друштвене мреже од петка пуне су фотографија празних улица и градског превоза, јер је велики број људи који живе и раде у Београду отишао на одмор за празнике у родни крај, код рођака, пријатеља или на путовање. Зашто и не би, када су многи спојили Ускрс и Први мај, па су добили чак 10 слободних дана.

То је изгледа највише обрадовало оне "праве Београђане", који већ годинама уназад деле становнике престонице на "рођене и дошљаке".

Тако су испод фотографије празног трамваја уследили бројни коментари типа "Београд је најлепши за празнике".



"Куд сте бре, Београђани?", "Сви отишли у родни крај", "Београђани се разбежали у завичај", "Е, ово је тај моменат. Сад на миру да уживамо у свом граду", само су неки од коментара испод фотографије на једној Фејсбук страници посвећеној српској престоници, која је осванула у суботу ујутру.

Ништа боље није прошла ни фотографија са аутобуске станице у петак, на којој се види огромна гужва и људи, из Београда или не, који чекају аутобус.

"Немојте ни да се враћате", "Кренули Београђани у родни крај", "Најлепша слика из града", низали су се коментари, углавном људи који тврде да су "рођени Београђани".



Наравно да гужва не прија никоме, али из ових коментара стиче се утисак да је највећи проблем Београђана то што у њему живе и људи који нису рођени у њему, или који не могу да се похвале да су већ "четврта или пета генерација" која живи у граду.

За сваки празник поведе се расправа ко су прави Београђани, па док се једни хвале да су рођени у граду, други им одговарају да нису, него да су и њихове деде дошле са неке "чуке" у престоницу.

Истина је негде између, па ни рођени Београђани немају право да критикују све друге, као ни ови што су дошли у град "трбухом за крухом" немају право да престоницу криве за све своје проблеме.

Порука је јасна: град чине људи који живе у њему, који се о њему брину и воле га, без обзира ко је одакле дошао, где су му рођени родитељи или бака и дека.

Зато сви треба заједно да учинимо најбоље што можемо за град у којем живимо, како више не би било поделе на "ове и оне".

Слажете ли се са мном? Оставите одговоре у коментарима.

(Телеграф.рс)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

СССС

27.04.2019 16:25

Било би добро да овакав и остане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

27.04.2019 21:08

Бања Лука јос тези слуцај...Крњевуса,Бакинци,Дрвар,Мркоњиц

Name

Бањалука

27.04.2019 21:39

Хаха каква малоградјанстина. Стидите се

Name

Невјероватно

27.04.2019 22:05

По цему је Бања Лука гори слуцај? Досло је много људи са стране, да и ста је ту проблем? Исто вази и за Београд. То сто је у Бања Луку досло много људи са стране не цини град лосијим него бољим. Ја сам у Бања Луци од кад знам за себе и волим овај град. По понасању се боље односим према свом граду него вецина "родјених Бањалуцана". Могу реци да сам менталитетом 99% Бањалуцанин а 1% то одакле сам поријеклом и опет то не потенцирам као неку врлину. То није несто добро или лосе или нека моја заслуга па да то истицем. Једноставано сам такав. То сто појединци имају комплексе према досељеницима и избјеглицама није проблем њих него појединаца. Људи се дијеле на добре и лосе, културне и некултурне а не по томе гдје су родјени. Добрим људима не сметају добри људи. Зивио сам добар дио зивота и у БГ-у и тај град има свој сарм али опет нема никакве прице да су Београдјани несто добри или лоси. Једни прицају како су ето они " лоси" други су опцињени "њима". Васа искуства зависе од вас самих. Ја сам у Београду наисао на најбоље људе. Ни у једној једином тренутку се нисам осјетио одбаценим, понизеним итд. Напротив за људе из Београда имам само похвале. Ако сте ви наисли на лосе људе зао ми је. Висе среце деуги пут. Лосих људи има свугдје. Да ли је неко родјен тако или овамо нема никакве везе са тим какав је цовјек. То сто појединци имају комплекс веце вриједности јер су родјени негдје је вец масовна појава балканског лицемјерства. То му додје исто као кад неко казе: " Поносим се сто сам Србин!" Засто? Много си радио на томе да постанес Србин? То ти је некакав успјех у зивоту? Ја нисам својим избором родјен као Србин али сам одрастајуци заволио ту своју нацију и не видим разлог да се тиме поносим. Исто вази и за прицу о "старосједиоцима и досљацима". Вас комплекс је вас проблем.

Name

Ре Невјероватно

28.04.2019 07:05

Ти си се бас насао увриједјен па си написао текст дузине Горског вијенца. Да ти само знас како је нама правим Бањалуцанима било лијепо док сви ви нисте сљегли од којекуда: Сипова, Новог Града, Приједора,Прњавора и осталих забити. Препознајете се на километар у граду, види се како сте из опанака ускоцили у ципеле. Бањалука је прије васег доласка била град, а сад је обицна провинција! Лијепо је моја баба говорила, видјецете ви ста су избјеглице и придослице! Од вас овдје ми немамо ни посла, ни паркинг мјеста, ни среце у родјеном граду! Мрс у своје село!

Name

ста хоцете ?

29.04.2019 16:34

У своје вријеме је једном приликом Вук Карадзиц изјавио да код Срба нема других но саљака.Није мислио лосе.Само констатовао.Треба да се зна да су за вријеме отоманског царства,Срби зивјели по највецим забитима.Далеко од цивилизавије.Нароцитп далеко од путева гдје се кретала турска распустена војска,басисозук,.. .И када је досла А-У имали смо непромјењен феудални систем цијело цријрме,тако да људи нису били покретни.За Тите људи поцињу да бјезе у град.Власт је то потицала,јер је то погодовало власти,јер су тако правили радницку класу.У исто вријеме су многи из најнеприступацнијих крајева одлазили у питомије крајеве као Војводина,Славонија.Моје питање за "домицилне " Бањалуцане;Из кога села се вас дјед или прадјед сљего у БЛ?

Name

Беосело

27.04.2019 16:47

Све је из опанка никло! " Закопај мало дубље" па цес се уверити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.04.2019 00:52

Срам те било, бре! Овај, море бре! Моји су били београђани пре Београда! Аман, мори, ма пре Сингидунума! А код баке и деке одем зато јер ме много волу и кажу ће препишу сво имање на мене, а цена добра! Ћу ондаК да постанем прави дорћолац и никуд не мрдам, јер нећу имати куда, па ћу да бучем и завидим овима што још нису распродали своје, па имају где да оду!

Name

Б.Ј.С

27.04.2019 17:39

Београдјани су управу,због сељака нам се и власт понаса овако јер имају сигурне гласове у њима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.04.2019 00:58

Па, какав је то ћумез, кад с 2 милиона "грађанских интелектуалаца" управља шачица сељака?! Тако је то кад се мисли да је Србија од западне капије до Бубањ потока. Ееее, скоројевићи, тикве покондирене!

Name

Ре

28.04.2019 05:56

Права је истина да је доста правих Београдјана стварно отишло које куда А празнике јер имају викендице куће у Црној гори на мору, а по томе се види да су Црногорци стварно прави београдјани

Name

Глупост

28.04.2019 13:52

То ко је отишао, а ко остао у граду нема везе да ли неко потомак становника града од пре првог, другог светског рата или су му преци дошли током социјализма.Сада је мода путовања па ови фенси иду на Запад, људи који имају викендице или очевини у унутрашњости, Републици Српској или Црној Гори. Ово је написао неко ко је умишљен да је довољно бити рођени Београђанин да си виша раса. Увек су бољи студенти и у року завршавали студенти из унутрашњости у односу на рођене Београђане. Богатство Београда је то што у граду живе људи из свих српских крајева бивше Југославије.

Name

бенито

29.04.2019 08:05

Као и увјек проблем је у нашим главама. Не Београд није лијеп зато што у њему живе Срби из свих српских крајева, него зато што се сударају све културе (роштиљским ријечником мијешано месо је најбоље). А тузланка која "присилно"живи у Бијељини знам много срба који су у Федерацији, а поготово у Тузли.

Name

фрула

27.04.2019 21:26

Отисли "старосједиоци" куцама у своја села, па град остао пуст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

28.04.2019 05:06

Тако је и у Бањалуци кад се дрварцани и гламоцани повуку у своје јазбине

ОДГОВОРИТЕ
Name

јбг

28.04.2019 05:58

Ја сам пета генерација рођена у БЛ ,није проблем што се људи доселе у БЛ,проблем је што они хоће да се Бањалука прилагоди њима ,а не они њој,сељак је ок,сељачине су проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре невјероватно

28.04.2019 06:02

У праву сте, то је обично лицемјерје и малоградјанстина

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.04.2019 06:09

Смијешни су и Београђани и Бањалучани којима је једина врлина сто су друга или трећа генерација у тим градовима. (Бањалучанин сам друга генерација). Мислим да ти који то толико потенцирају никада нису отишли ни до једне европске метрополе, нити свјетске. Отићи до НеwYорка и видјети шта је град и различитост је друга димензија схватања. Или Амстердама , Рима..... Таквима је изгледа само мјесто рођења њих и претака нека вриједност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.04.2019 06:48

сви срби свијета данас прослављају христово васкрсење свим србима православцима христос васкрсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Придослице и њихови комплекси

28.04.2019 07:17

Текст је нералан. За сваки празник је драстицно мањи број људи на улицама. Тако је и за Бозиц и друге празнике. Вецина људи одмара у куци, просто не излази напоље. Има и тога да је доста људи отисло негдје, па и Београдјана коју отпутују код родјака на село, други град или неку дестинацију. Сто се тице Бањалуке и Бањалуцана слицна је ствар. Мени само криво сто од ових који су навалили овдје страсно расту цијене некретнина у граду па не могу купити стан у центру без 2500 - 3000 по м2. Мислим да би просто било фер да су за Бањалуцане којима у лицној карти стоји да су то буде 10 посто попуста на куповину: стана, позорисних карата, карата за све друге културне манифестације, административних такси и осталих градјанских потреба. Ови сто су сљегли свакако само лете у онај Делта трзни центар. Зао ми је сто се неко осјеца овдје прозван па праве Бањалуцане ставља по наводнике, ал то је, како је и сам рекао, само његов комплекс. Пријатно добри мој постени "Бањалуцанине"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бат

28.04.2019 07:58

Није бас тако као сто ви мислите. У Србији, нароцито БГ и НС, немају обицај да празнике прослављају код куце, вец иду на одморе, Златибор Копаоник и иностранство, па је из тог разлога град празан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и ниста

28.04.2019 08:07

Мени убједљиво најодвратнији град и његови градјани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

28.04.2019 08:10

И Бања Лука је постало дно дна. У рату је потјерало у Бања Луку све оно сто ни са сколом, нити културом није могло даље од тих изопацених селендри. А колико су ти досљаци без урбане културе видимо по томе сто су донијели са собом. Цуј веце Гламоцана и Дрварцана у Бања Луци. Нека иду у своја села и тамо се скупљаљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.04.2019 16:41

Исто је тако било и 1945,па нико није смио да писне.Мислим да су се многи доселили,првенствено разни заслузени борци,комунистицки политицари,.. .

Name

РЕ РЕ НЕВЈЕРЕВАТНО

28.04.2019 12:23

ПРВО НИСАМ БАЊАЛУЦАНКА.ТУЗЛАНКА САМ ПРИСИЛНО ЗИВИМ У БИЈЕЉИНИ.ТЕБИ ОД СВЕГ СРЦА ЗЕЛИМ ДА ОСТАНЕС БЕЗ СВЕГА ДА БУДЕС ИЗБЈЕГЛИЦА ПРИДОСЛИЦА..П....ТИ МАТЕРИНА ОВИ СУ ТИ ИМАЊЕ ЦУВАЛИ ДОК СТЕ ВИ БИЛИ УГРАДУ ИЛ У СРБИЈИ КО ДОДИК ВАМ..АЛ БИ ТЕ СЕ НАЛЕМАЛА КРЕТЕНУ ЈЕДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоца

29.04.2019 16:15

Идентицна ситуација у сваком вецем граду у РС ! Овако је цак и сваке недеље када је фино вријеме.Мислим на градове у РС.

ОДГОВОРИТЕ