Најукуснија јела на вашем столу

Васкрс као најрадоснији и један од најљепших хришћанских празника захтијева богату и укусну трпезу.

Република Српска 27.04.2019 | 15:38
Најукуснија јела на вашем столу
На столу је за вријеме васкршњих празника права рапсодија укуса од фарбаних јаја, која симболизују нови живот, преко неизоставне погаче, симбола мира и благостања у кући, те топле супе, печења и незаобилазних слатких залогаја.

Ово су неки од рецепата по којима ће вашу васкршњу трпезу укућани и гости дуго памтити.

Васкршња погача 



Састојци:

1,5 кг брашна
30 г пивског квасца
4 жуманцета
4 кашике шећера
кора лимуна
100 г путера
мало млијека
со

Припрема:

Пивски квасац издробите у мањој посуди, додајте млако млијеко или воду и мијешајте док не разбијете грудвице па оставите на топлом мјесту да надође.

У другој посуди измијешајте жуманца, шећер, мало путера и квасац. Нарендајте кору лимуна, додајте помало брашна и мијесите уз доливање млаког млијека док не замијесите тијесто као за питу. Када тијесто почне да се одваја од посуде, значи да је довољно мијешено.

Да би тијесто било још боље, током мијешења додајте помало растопљеног путера и притом квасите руке, па настављате мијешење. Ако тако мијесите тијесто, погача ће бити много укуснија. Покријте здјелу с тијестом крпом и оставите на топлом мјесту да нарасте. Готово је када се удвостручи. Ставите тијесто у тепсију премазану путером, украсите по жељи и испеците.

Чорба с куваним јајима 



Састојци:

450 г домаће кобасице или сланине
230 г шунке или свињског печења
1/2 главице црвеног лука
250 мл пилеће бистре супе (бујона)
4 шоље воде
1 мрква
1 стабљика целера
1 коријен целера
2 кромпира
1 кашичица хрена
4 тврдо кувана јајета
2 дл киселе павлаке

Припрема:

Исјецкајте сланину или кобасице и пропржите их пет минута. Убаците насјецкани лук, па динстајте још пет минута. Додајте супу и воду и оставите да прокува. Након тога смањите температуру и оставите да крчка 30 минута.

Исјецкајте поврће, а кромпир оставите одвојен са стране. Убаците поврће (без кромпира) и оставите да крчка још 30 минута. Послије 20 минута кувања убаците комадиће печене шунке или свињског меса. Скувајте кромпир посебно па га проциједите. Пола кромпира изгњечите с мало топле воде у пире. Појачајте температуру да чорба јаче закува, па убаците пире кромпир, све брзо мијешајте док се састојци не сједине и чорба згусне.

Додајте хрен и остатак неиспасираног кромпира, добро измијешајте, па чорбу склоните са пећи. Павлаку помијешајте с мало бујона, па убаците у чорбу и измијешајте. Додајте со и бибер по жељи. Оставите да мало одстоји, па служите с куваним јајима, огуљеним и преполовљеним.

Шунка у домаћем хљебу 



Састојци:

1-2,5 кг димљене шунке (или сувог врата, бута...)
600 г - 1 кг брашна
коцка свјежег квасца
2-3 кашичице соли
2-3 кашике уља
2-5 дл млаке воде

Припрема:

Измрвите квасац, додајте неколико кашика брашна, неколико кашика млаке воде, покријте чистом крпом и оставите да одстоји петнаестак минута.

У већу здјелу успите више од пола килограма глатког брашна. Направите удубљење, па у њега излијте надошли квасац. Додајте двије-три кашичице соли, једну-двије кашике уља, мало млаке воде и измијешајте тијесто.

Постепено додајте преосталу количину брашна и онолико воде колико је потребно да добијете не превише мекано, али ни превише тврдо тијесто.

Добро умијесите тијесто, све док не почне да се одваја од посуде. Кад постане глатко, покријте посуду чистом крпом или поклопцем и оставите га на собној температури да се удвостручи.

За то вријеме добро оперите шунку и осушите је папирним убрусом.

Прије него што шунку умотате у тијесто, добро је охладите. Припремите тепсију за печење и обложите је алуминијумском фолијом. Премажите фолију уљем.

Након што се удвостручило, тијесто премијесите и пребаците на премазану фолију. Растањите по цијелој дужини и ширини тепсије, па преко ставите шунку. Умотајте је у тијесто са свих страна и добро притисните уз шунку па све обмотајте фолијом, коју сте премазали уљем.

Загријте рерну на 200 степени и пеците шунку онолико сати колико је тешка. Ону од једног килограма један сат, од два килограма два сата... Фолија ће спријечити да се тијесто пребрзо запече и загори.

Посљедњих 20-30 минута склоните фолију са врха хљеба како би попримио златносмеђу боју и хрскаву корицу. Кад је шунка у хљебу печена, извадите је из рерне и оставите да се охлади у тијесту. Печену и охлађену шунку сијеците на кришке с хљебом у којем се пекла.

Чоколадна јаја 



Састојци:

(за 6 чоколадних јаја)

150 г мљевеног кекса
50 г маргарина
2 кашике шећера у праху
0,5 дл сока од наранџе

Глазура:

100 г тамне чоколаде

3 кашике уља

50 до 100 грама бијеле чоколаде за украшавање

Припрема:

Маргарин пјенасто умутите са шећером у праху и додајте мљевени кекс и сок од наранџе, те умијесите чврсту смјесу и од ње обликујте јаја.

Најприје растопите тамну чоколаду над паром (на сваких 100 г чоколаде додајте и три кашике уља) па пажљиво растопите смјесу док не буде уједначена. У ту смјесу умочите јаја па их ставите у фрижидер да се чоколада стегне.

Бијелу чоколаду растопите над паром и необичним линијама које можете да направите кашиком или тачкицама можете украсити јаја. Ако желите, јаја можете уваљати и у растопљену бијелу чоколаду.

Васкршњи зека 



Састојци:

200 г чоколаде
100 г шећера
150 г маслаца
4 јајета
150 г брашна
прашак за пециво
2 ванилин шећера
50 г бадема
За глазуру:
200 г бијеле чоколаде
100 г маслаца
За украшавање:

какао у праху

Припрема:

Јаја, шећер и ванилин шећер пјенасто измијешајте. Додајте истопљени маслац, 150 г истопљене чоколаде и брашно помијешано с прашком за пециво. На крају лагано умијешајте насјецкане бадеме. Смјесу ставите у подмазану тепсију, поспите остатком грубо нарезане чоколаде и пеците у рерни загријаној на 180 степени 30 минута. На охлађену кору ставите папирну шему и уз спољни руб исијеците кору у облику зеца. Након тога зеца прелијте глазуром од бијеле чоколаде, коју ћете припремити тако што ћете отопити маслац, а затим уз непрекидно мијешање додавати на коцкице изломљену чоколаду. Поспите какаом.

Пуњена јаја 



Састојци:

4 јајета
2 кашике хрена
60 г свјежег крављег сира
со, бибер
2 кашичице насјецканог власца

Припрема:

Јаја кувајте у благо посољеној, кипућој води 10 минута. Огулите их, исијеците по дужини и извадите жуманца. Жуманца заједно с хреном, сиром, соли и бибером мијешајте док не добијете уједначену смјесу. На крају додајте једну кашичицу власца. Половине јаја напуните смјесом и поспите преосталим власцем.

Пуњено пиле 



Састојци:

Пиле од једног до два килограма
3 јајета
тиквица
кромпир (по жељи)
150 г шункарице
150 г резанаца
120 г шампињона
50 г путера
3-4 кашике парадајз пиреа
мускатни орашчић
уље, со, бибер

Припрема:

Скувајте резанце у сланој води с мало уља и исциједите. Исјецкајте и пропржите на путеру шампињоне и шункарицу. Додајте со, бибер и мускатни орашчић.

Умутите жуманца одвојено од бјелањака, додајте путер и резанце. У ту смјесу додајте испржене шампињоне и шункарицу и умућене бјелањке.

Пиле посолите са свих страна и утрљајте бибер. Припремљеном смјесом напуните пиле. Можете да га причврстите концем или чачкалицама.

Пеците један сат на температури од 200 степени.

У једној тави испржите обарен, неогуљен кромпир, исјечен на комаде, а у другом на комаде исјечене тиквице.

Када омекшају тиквице, додајте им парадајз пире и кратко динстајте.

Преостали сос којим сте пунили пиле, затим кромпир и тиквице додајте приликом сервирања.

Ролат са сувим месом и сиром 



Састојци:

500 мл млијека
200 мл киселог млијека
200 грама младог крављег сира
100 грама шункарице
100 грама сувог меса или кобасице
2 кисела краставца
200 грама брашна
5 јаја
со, бибер, суви зачин

Припрема:

Ставите млијеко, суви зачин и со да се кувају. Када млијеко проври, додајте брашно и мијешајте док се смјеса не згусне. Склоните са пећи и додајте једно по једно жуманце и на крају снијег од бјелањака.

У тепсију ставите пек-папир и излијте смјесу. Пеците кору на 200 степени.

Припремите фил тако што ћете измијешати кисело млијеко, сир, краставчиће, шунку и суво месо исјецкане на коцкице. Додајте со и бибер по жељи. Печену кору извадите на крпу, премажите је филом и док је врућа уролајте је и оставите да се охлади.

Ако хоћете топло предјело, ролат поново вратите у тепсију, прелијте га киселим млијеком и пеците десетак минута. Можете да направите и посебно тијесто као тортиљу.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар