Нови пројекти од 64 милијарде $

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је да су у оквиру форума "Појас и пут" у Пекингу потписани споразуми чија вриједност премашује 64 милијарде долара.

Свијет 27.04.2019 | 14:36
Нови пројекти од 64 милијарде $
Си је у завршној ријечи на форуму рекао да ће се тржишни принципи примјењивати на све пројекте сарадње у оквиру програма "Појас и пут".

Кинески предсједник је раније рекао да велики инфраструктурни програм "Појас и пут" представља "најамбициознији развојни пројекат" у историји.

Он је упоредио Кину са мирољубивим истраживачем, одлучним да трансформише свијет "галијама пуним блага, а не ратним бродовима, пушкама и сабљама". 

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је данас у Пекингу кинеском предсједнику Си Ђинпингу што је показао поштовање према малим земљама.

Вучић је био један од тројице свјетских лидера којима је повјерено да говоре у завршним обраћањима на крају Форума "Појас и пут", који је окупио 40 шефова држава и влада и стотињак министара спољних послова и других високих званичника.

"Често сам био под притиском разних страна, али никада Кине. Показали сте другачији приступ према независним и сувереним земљама, без обзира на њихову величину или регион из којег долазе", рекао је Вучић обраћајући се Сију.

Он је поручио да ће Србија наставити да сарађује с кинеским компанијама, не зато што преферира неке земље, него за добробит српског народа, преноси РТС.

Вучић је раније данас говорио на округлом столу лидера на првом панелу о теми "Подстицање повезаности у циљу проналажења нових извора раста", а модератор је био домаћин скупа - кинески предсједник Си Ђинпинг.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нако

27.04.2019 13:01

Мислим да је велика греска сто Дидили и Бисерка нису били позвани на овај самит!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.04.2019 13:19

Српска је заступљена преко Србије,не брини се много.

Name

Енглески спијуни

27.04.2019 13:22

Оце ови наси енглески спијуни да цркну од Јада.Ем ударила Русија ем сад и Кина.Па док то они спријеце.......Мој брате.

Name

ре

27.04.2019 13:40

Велики пропуст мале Кине!!

Name

Ацо

27.04.2019 14:24

Заступа нас Србија? Ко је веца биједа ми РС или Србија?

ОДГОВОРИТЕ