Девет година није било вјенчања

У храму Вазнесења Господњег у Грачаници девет година није било вјенчања и крштења.

Босна и Херцеговина 27.04.2019 | 08:05
Девет година није било вјенчања
За девет година колико службује у храму Вазнесења Господњег свештеник Јовица Лазаревић није крстио ниједно дијете, нити је вјенчао иједан пар у Грачаници, литургије служи само четири пута годишње, али и поред тога позива Грачанлије да дођу у родни град и за Васкрс буду у овој цркви.

"Грачанлије слабо долазе, чак и на гробље, људи су распродали имања и не долазе. За Божић смо успјели преко медија да позовемо људе да дођу из околних села, са Озрена, из Добоја. И било је мало људи из Лендића, двије-три породице из Грачанице су дошле, али то је веома мали број", прича Лазаревић.

Осим за Божић и Васкрс, литургије у цркви, која је 2013. године проглашена националним спомеником БиХ, служе се на славу храма и на празник светог великомученика Димитрија, када се одржава и познати грачанички сабор.

Међутим, до прије скоро три деценије све је било много другачије.

"Прије несрећног грађанског рата у БиХ грачаничка парохија је постојала као једна од старијих ове регије и обухватала је не само Грачаницу и села као што су Лендићи, Горња и Доња Лохиња, Прибава, него су парохији припадала и села на Озрену, Карановац и Сочковац. И духовни живот је био веома активан, црква је била жива, богослужења су била редовна, народ се крштавао, вјенчавао, учествовао на литургијама и причешћивао се", присјетио се свештеник.

Он је рекао за "Независне" да је након рата само двадесетак домаћинстава обновљено.

"Од њих 20, само осам домова слави славу. То су све људи који су у позним годинама и слаби, и они у храм једва да могу доћи", наводи Лазаревић те додаје да црква тренутно нема ни црквењака.

У вријеме наше посјете на празник Цвијети нико није ушао у храм, али док смо стајали у порти, бројне Грачанлије су поздрављале свештеника. Он је испричао да често у дворишту цркве нађе кованице новца које грађани ове општине у ФБиХ пролазећи поред цркве, иако су друге вјере, оставе као свој прилог.

"Прошле године док је трајала обнова неко је наишао и оставио 20 КМ прилога. Новац сам дао радницима који су радили да себи купе сок, да се освјеже док раде на скелама", присјетио се свештеник.

Храм Вазнесења Господњег као трокуполни грађен је у византијском стилу од 1922. до 1926. године.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нострадамус

27.04.2019 08:34

И ста онда каземо Косово је Србија.Смјенити ове будале на власти и у Србији и на Косову .Онда да додју праве особе на власт који би признали КиМ и направили неку конфедерацију.Мозе да остане привремено нека мека граница која би повремено била укинута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН

27.04.2019 09:16

Назалост озренска села у Рс преко пута Грацанице се полако празне и нестају.За 20 година неце тамо зивјети ни 2000 људи.Зиви били па видјели!

Name

Ди

27.04.2019 10:16

Једини спас за српски народ би био да Србија удје у ЕУ прије БиХ па да сви бос. срби узму дрзављанство и пасосе Србије као и Хрвати па пут под ноге у Европу. И тако каземо да ову Босну не волимо па нека онда остане онима који је воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.04.2019 13:11

А ко то воли Босну до политицари криминалци само би они остали.

Name

Аус

27.04.2019 17:31

Све је у Бозијом рукама,народ који има безбозник на целу,мора нестати,или велико страдање,то су Срби,сви наси Светитељи и остали православни Светитељи,су папу,и католиццку вјеру сматрали,Јерес, гријех,а на Велики Петак, АНТИХРИСТ Додик,иде папи,ста тај народ оцекујете,за такав гријех, нестанак,страдање,а ви подрзавате АНТИХРИСТА,Додика,јуце је било дјело на видјело,код дјавола, папе