Русија разумије позицију Србије

Русија одлично разумије нашу позицију поводом Косова и Метохије, истакао је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 26.04.2019 | 22:38
Русија разумије позицију Србије
Он је у изјави за РТС поновио да је имао добар састанак са руским предсједником Владимиром Путином у Пекингу, на коме је потврђена подршка Србији.

"Видео сам по председнику Путину да су и он и Сергеј (Лавров) били шокирани чињеницом да су Албанци прво пробали да забране учешће на изборима Српској листи, али трудио сам се да се понашам рационално и да људи разумеју позицију Србије и мислим да Русија веома добро, баш као и НР Кина у разговорима са председником Сијем јуче, одлично разумеју нашу позицију", рекао је Вучић.

Он је пренио да је са предсједником Путином разговарао и о другим важним питањима, о војно техничкој сарадњи, свим битним економским питањима, иновацијама, новим савременим технологијама, вјештачкој интелигенцији, употреби нуклеарне енергије у медицинске и друге сврхе.

Вучић је истакао да је за људе у Србији важно оно што се ради, наводећи Нови Сад, Суботицу, Београд, пругу од 200 километара на сат, за коју је рекао да ће бити најбржа пруга у региону.

"А оно што радимо од Београда ка Прешеву, ту ће бити шест колосека", навео је Вуцицћ додајући да ће то бити "моћна пруга", да је зато толико важан уговор са Кином и да ћемо за све то имати новац.

"Ово што радимо од Београда, преко Ниша, Прешева до границе са Северном Македонијом су пруге од 160 километара на сат, плус наравно Ниш - Димитровград од 263 милиона што смо већ уговорили", нагласио је Вучицћ.

Он је истакао да је данас у Пекингу разговарао и о једној другој врсти инфраструктуре, енергетској инфраструктури и истакао да се већ суштински кренуло у радове. "Морамо да пожуримо и завршимо до краја године 403 километара гасовода кроз Србију", истакао је Вучић.

"После не знам колико десетина година и наклапања о свему томе ми ћемо да завршимо до краја године. Наше су компаније спремне, надам се да ће руске компаније са доставом цеви бити у потпуности спремне да тај посао завршимо, после тога нам остаје да сачекамо Бугаре", навео је Вуцицић.

Он је пренио и да је са мађарским предсједником Виктором.

Орбаном имао дугачак састанак током кога су поново то размотрили.

"Наши мађарски пријатељи, рекли су да чак и ако буде проблема у трансферу гаса преко Украјине, а да не дође из Бугарске гасна цијев до наше земље, они ће бити од велике помоћи. Мислим да смо осигурали енергетску будућност у том смислу за нашу земљу и за наш народ", поручио је Вучић.

Белосурском предсједника Александру Лукашенку изразио је захвалност на донацији четири "мига 29".

Разговарали су, каже Вуцицћ и о заједничкој производњи трактора, комбајна и других машина, гдје су они веома успешни, као и о економији и политци.

"Разговарао сам и са Себастијаном Курцом дуго о европском путу Србије, са Алексисом Ципрасом. То су били врло добри и важни разговори, али разговарао сам и са председником Гранаде, председником Вијетнама, Мозамбика, Чилеа, многим људима и то су људи који нису признали независност Косова и свима сам изражавао захвалност на подршци територијалном интегритету Србије", пренио је предсједник.

Поново се видио и са предсједником Азербејџана, првим предсједником Казахстана, Султаном Назарбајевим...

Много добрих и важних контаката, каже Вучић наводећи и да је се Анастасијадесу са Кипра поново захвалио на свесрдној подршци Србији и на европском путу и на очувању интегритета наше земље.

"Добре смо ствари радили. Наш посао је овде да се боримо за наш народ и за наше људе да правимо другачију и успешнију Србију која ће како Кинези кажу ако хоћете да будете богати градите путеве. Морамо да градимо гасне путеве, путеве за аутомобиле, и чини ми се да то иде боље него сто је икада ишло и да ће људи моћи да иду за неколико дана ка Северној Македонији и Грчкој онако како никада нису ишли, комплетно завршеним аутопутем и поносан сам због тога на нашу Србију", рекао је Вучић.

На питање какво место има Србија на новом Путу свиле и у кинеским плановима Вуцицић је најприје указао да је синоћ у ударном термину кинеске државне телевизије, приказана емијсија о жељезари Смедерево што се, истиче, никада није догодило ни на РТС ни на некој другој телевизији.

Србија је посебно мјесто и улогу на Форуму задобила тиме што поштује НР Кину, што воли кинески народ и то не крије, што поштује предсједника Сија, истакао је Вучић.

"Кина постаје веома моћна, најснажнија сила света и то ко год заустављао не може да заустави и сад ја треба да се правдам некоме. Ја нећу никада да се правдам. Сва моја искуства са НР Кином су добра, одлична, најбоља могућа, веома сам срећан због тога и те сарадње и ми ћемо и даље наставити да улажемо и бићемо веома лојалан партнер нашим пријатељима из НР Кине", рекао је предсједник.

Оно на чему Кинези инсистирају јесте да је "Један појас један пут" нешто што доноси добробит и срећу свим народима", рекао је Вучић и додао узмите само три кинеска инвеститора који су већ у Србији, плус кинески технолошки парк који ће се градити у Београду.

"Све оно што смо 50, 60, 70 година сањали сада се ближи крају, све завршавамо. Имаћемо 200 километара на сат пругу Београд - Суботица, за сат и 10 минута сте у Суботици, са све стајањем у Новом Саду. За сат и 10 минута возом, ко ће да иде колима. То је оно што постижемо и то ће доносити висок животни стандард. Овај гасовод о коме смо причали данас са Путином, па то доноси нове фабрике. Турци су нам тражили гас, а како ја њима да објасним да нема гаса у Владичином Хану, да га нисмо довукли јужно од Лесковца", навео је Вучић додајући да ће сада и Србија да зарађује нешто од тога, тако да су то добре и важне вијести.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЦИА

26.04.2019 21:10

Брате Вуцко ти бас ниста на контас, де мало процитај с ким је слобо дувао у тикву и како је заврсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

26.04.2019 22:02

Тебе само Русија разуме. Батали Европу иди ка Русији тамо је зивот за посао. Тамо су сви Срби отисли да зиве. Неце нико у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

26.04.2019 22:41

Браво царе за инфраструктурне пројекте, а и за вањску политику. Али те молим престани да кукаш и правдаш се као нека стрина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

27.04.2019 08:52

Засто браво?! Па са тим потезима Србија само упада у потпуну овисност од Русије и Кине, првенствено финансијски а наравно и политицки. Србија са Вуцицем галопира у сопствену пропаст. ПС: Кинези граде увелико вец годинама по Африци....

Name

За: Wодолија

27.04.2019 14:29

Са сусједима све најбоље али је за мале и нејаке боље бити зависан од оних далеко него комшија. Примјери су много снажнији, као Пољска и Ј. Кореја, Филипини од УСА, умјесто од Њемачке, Јапана, Кине.

Name

Мрки

26.04.2019 23:22

Ма да, тотално разумије... пустит ће Србију и Косово низ воду, Руси задрже Крим у замјену да амери задрже Косово. То ко не види је или дибидус глуп или тотално слијеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

27.04.2019 04:07

Млатис глогово грање,они нас разумију како смо кренули у ратове од 90 па до дан данас.Имајул они какву помоц или се то своди само на савет безбедности где нас бране од не одбрањеног као сто је Сребреница.Санкције нам уведосе ,крајне падосе ЦГ,Македонија Косово е сад је досао ред на рс и ту це нас издати100% као и ви из Београда,

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

27.04.2019 06:17

90тих је Рсија са Јелзином била у слицној ситуацији као Србија данас и није могла да помогне. Са дансњом Русијом се не би десио распад СФРЈ!

Name

Пера

27.04.2019 04:54

Зарадјује брат србин 200 еура мјесецно. Плата одлична

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

27.04.2019 05:44

Како неће разумјети, они вас Србе лазном подрском гурају тамо гдје вам није мјесто а како ће се то заврсити сам свевисњи зна. По оној народној "Дај Бозе кцери да те паса узме, али "цигани" око куце играју".

ОДГОВОРИТЕ
Name

не важно

27.04.2019 05:48

Кад буде требало признат Крим као дио Русије видјећемо како ће онда Србија разумјет Русију...још једна ствар, увијек је било нација које су гинуле за русе, а најгоре су прошли армени у Турској, она говна пола побила а пола раселила и ријешили свој проблем...немојте дозволит да вас руси користе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ки Јо

27.04.2019 06:43

Путин је врло озлојадјен и увредјен, сигурно неће моћи заспати. Мене занима како ће Србија, ако некада реинтергрише Косово, па то је преко 2 милиона албанаца, то је трећина српског парламента,,?? сама та чињеница, да би предсједник или премијер могао бити Албанац је чудна, пуно је питања на које нико не даје одговоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2019 10:49

Ста Српски националисти урадише са Србијом и Српским народом у задњих 30 година!!! Развалише Србију . Српске народе са других простора раселише . А данас их тјерају у свијет..Оста пуста кућа ...А овај АВ се увукао Путину не због Србије не због Српског народа него да остане посто потом на власти. Он Србији није ниста добро донио. Само себи и тајкунима које као напада и пријети..Рспродао је Србију. Људи раде за 200 еура и јос казе :Боље иста него ниста. Арапи купили 1/3 плодне Војводјанске земље..Итд Итд ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

27.04.2019 11:19

АКО ВАМ СТА ЗНАЦИ ПОЗИЦИЈУ СРБИЈЕ РАЗУМИЈЕМ И ЈА..НЕ ТРЕБА ИЦИ У РУСИЈИ И СЛИКАТИ СЕ СТАЛНО И ТРОСИТИ НАРОДНЕ ПАРЕ..

ОДГОВОРИТЕ