Шта ће донијети самит у Берлину?

Њемачка влада је још једном истакла да Западнобалкански самит служи прије свега "размијени мишљења".

Свијет 26.04.2019 | 21:51
Шта ће донијети самит у Берлину?
Међутим не искључује се да би српска и косовска делегација могле да се врати кући с конкретним резултатима.

Редовна конференција за штампу Савезне њемачке владе у петак, била је посљедња прилика да се од организатора Западнобалканског самита који се одржава у понедјељак (29.04.) сазна нешто више о оквиру и циљевима овог сусрета на који су, помало изненађујуће, почетком априла позвали предсједница њемачке владе Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

Билатерално са Заевом и Рамом

У понедјељак у послијеподневним сатима, Ангела Меркел би прво требало да се нађе на одвојеним разговорима с премијером Сјеверне Македоније Зораном Заевим и предсједником албанске владе Едијем Рамом, а претпоставља се да ће тема разговора бити преговори о пуноправном чланству у ЕУ.

Послије тога ће Меркел и Макрон обавити билатералне разговоре, а потом је предвиђено и једино службено обраћање јавности тога дана - заједничка изјава Меркел и Макрона уочи почетка радног састанка држава западног Балкана, те ЕУ чланица Словеније и Хрватске која ће бити закључена заједничком вечером.

На негодовање неких колега који су се чудили томе што послије самита неће бити обраћања јавности, портпаролка Савезне владе Улирике Демер је помало сувопарно одговорила - да је то "тако договорено". Но за очекивати је да ће након сусрета, колико год он дуго трајао, политичари изаћи пред новинарие и предочити резултате "радне вечере" - уколико их уопште буде било.

Конкретни резултати могући

Но чему уопште овај "неплански" сусрет на врху? "За њемачку канцеларку и француског предсједника су стабилност и повољан развој ситуације у региону од велике важности", рекла је Демер. И због тога се с представницима региона жели разговарати о "посебним изазовима" а то су прије свега односи између Србије и Косова.

Иако је из канцеларкине канцеларије у неколико наврата и у разговору с ДW-ом указивао на то како на крају овог самита нису предвиђена потписивања никаквих обвезујућих документа, на крају ипак није искључено да би конкретних резултата могло бити.

„Овај сусрет прије свега служи томе да се са свим учесницима ступи у дијалог. Сусрет прије свега служи размени мишљења а на крају свега се ради о томе, како пронаћи рјешење иза којег ће стајати сви. Хоће ли на темељу разговора до тога доћи, не можемо већ сада рећи", рекла је на упит ДW-а Демер.

То ипак показује да постоје одређена очекивања од учесника, прије свега од делегација и Србије и Косова. Јер, како је за ДW рекао један извор у Њемачком министарству спољних послова, било би мало наивно очекивати да њемачка канцеларка и француски предсједник позивају челнике читавог региона у Берлин на вечеру само на "размјену мишљења".

Београд и Приштина с највишим представницима

У прилог теорији да се од учесника ипак нешто конкретно и очекује говори и чињеница да високопозиционирани представници канцеларкине канцеларије, њемачког министарства спољних послова и Бундестага већ седмицама обилазе Србију и Косово опипавајући пулс и припремајући терен за овај ванредни Балкански сусрет - и избијајући свима из главе фамозну идеју о мијењању граница.

О чему ће се углавном говорити у понедјељак види се и по саставу делегација: и Србија и Косово су заступљене с по два нивоа власти, предсједничким и премијерским. Остала земље шаљу углавном „само" премијере. Прије је у неким медијима у региону било чак ријечи да ће остале земље послати само министре спољних послова.

(ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јами

26.04.2019 19:55

Никад Србима берлински конгреси и састанци ниста нису добро донијели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2019 08:31

Гдје це донијети када ми оцемо у Берлин по паре а у Русију по савете како да пркосимо Западу

Name

Јесили пијан ???

27.04.2019 09:14

Какав пркос какви бакраци цовјеце ??? Запад отима Део територије Србије ???

Name

Запад се заглибио на Балкану

26.04.2019 20:40

Ако Американци небуду у диредтним преговорима са Србијом нема од договора ниста. Наравно они то не зеле јер би то потврдило да су окупирали Косово. Зато се истурују Косовски Албанци који отворено говоре да иза свега стоји Америка. Мислим да је свима јасно дје лези зец . Кад погледамо како се понаса Америцки амбасадор Скот потврдјује све ове констатације

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.04.2019 08:05

Право и правда су на искушењу:Поштавати резолуцију1244 или не поштовати?Ако се испоштује,још има наде за правду,а ако не......

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

27.04.2019 08:36

Притисак и условљавање: ако не урадите то и то онда нема улаза у ЕУ, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2019 10:40

Бити це како је Путин наредио Вуцицу. Знаци ниста се неце промјенит . Остат це затегнуто ..Једино у БиХ могуце су промјене . Зависи каквог је Додик, Цовиц, Бакир расположења ..

ОДГОВОРИТЕ